Expobar Brewtus II, in da house! Uppackning, bilder, story, den Brewtala sanningen.

gurra

Member
Var egentligen på väg själv att köpa från Bellabarista men kom över en Giotto billigt. Två faktiskt, så jag har en över...

Jag var dock mer inne på en Quickmill Andreja Premium. Varför föredrog du en Expobar?

::g
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Åsikter efter lite erfarenheter och övningar med en Brewtal maskin:

1. Den maskinella, fysiskt funktionella och tekniska biten.

Min nya Brewtus har inte läckt, inte bråkat och inte strulat. Inte mycket i alla fall. det enda "felet" på maskinen är följande:

- Manometern för bryggtrycket vill gärna gå på promenader mellan bryggningarna.

Varför vet jag inte. Efter att jag har bryggt en espresso så sakta sakta kryper den upp, upp till 10 bar. Sedan hänger den där ett tag, sjuker ner, stiger, sjunker. Om jag lyfter på brygghandtaget så sjunker trycket ner direkt utan att det känns som att man släpper på något tryck direkt.

Om jag lämnar maskinen och kikar med jämna mellanrum så är bryggmanometern ibland i botten, ibland mitt i och ibland på 10 bar. Skumt, men det orkar jag inte bry mig om.

För det spelar ingen som helst roll i praktiken. För oavsett vad den visar för tillfället så sjunker trycket som en sten när jag lyfter på brygghandtaget och det viktigaste, funktionen, det man egentligen HAR manometern till, fungerar prima.

Jag har ett portafilter med en manometer och har jämfört, manometern på Brerwtusen visar korrekt tryck, samma som manometern på handtaget. så i praktiken spelar det ingen som helst roll om manometern går på promenader mellan bryggningarna, den visar korrekt vid bryggning och det är egentligen det enda som spelar någon roll.:cool:


I övrigt så har Brewtusen fungerat felfritt hittils.


2. Den skumma verkligheten, att skumma mjölk.


Jag är van att skumma mjölk, med mitt munstycke. "Isomac New", med 2 små hål. Jag har alltid skummat och bryggt samtidigt, det har fungerat finfint... Men det gör det inte på Brewtusen.

Den har för stora hål på originalmunstycket. Den skummar bra snabbt... men det betyder ochså att den tappar trycket snabbt. Brygger man en espresso samtidigt som man skummar med originalmunstycket så sjunker trycket Brewtalt.

Bellabarista ska ha en eloge igen, de skickade ett nytt munstycke med bara ett hål till mig gratis. Men de ska ha en liten sågning samtidigt, trots att jag frågade, specifierade och länkade till och med till en adapter från USA och frågade om de kunde få tag i en sådan så envisades Claudette från BB med att det bara skulle vara att skruva av det gamla och skriuva på det nya munstycket. Men icke.

Nåja, jag fick den gratis i alla fall.

Jag har fått ändra på mitt upplägg och skummar numera mjölken till Cappun medans kvarnen maler bönorna till nästa espresso. Tja, den skummar ju rätt snabbt så så väldans med tid tappar jag väl inte... Men egentligen vill jag ju kunna bestämma själv hur/vad jag ska göra.

Skumkvaliteten då? Tja... inte den bästa microfoam jag har skapat. Det blir lite för hårt skum, dålig art. Jag tror att det är en mix av följande punkter:

1- Min otillräckliga erfarenhet med skumning med Brewtusen.
2- Mitt ointresse att ens lära mig det (jag trodde ju att jag skulle få byta munstycke på den och har inte brytt mig om att öva mig särkilt mycket på att skumma med originalmunstycket av den anledningen).
3- Klövermjölk? Har använt klövermjölk och en del andra har rapporterat att de lättare får ett hårt skum med den.

Jag tror att en mix av alla tre punkter ovanför är där "felet" ligger.
Jag tror att jag ska jaga efter en adapter, men jag har inte lagt ner all min energi på det direkt.


3. Mina moddningar och justeringar.

Jag har egentligen inte gjort så våldsamt mycket med Brewtusen.
Jag matar den med fast vattenanslutning och en tryckregulator (skaffa en tryckregulator om Ni kopplar in en maskin på vattenledningen). Jag har kopplat på en lite längre bit med siliconslang på OPV (OverPressureValve) och leder vattnet som den gör sig av med direkt till vattetanken/behållaren i Brewtusen och jag har justerat ner trycket på OPV till typ 9,5 bar.

Observera om någon vill göra samma omdirigering av vattnet från OPV och använder fast vattenanslutning: Ni måste med jämna mellanrum tömma vattenbehållaren i Brewtusen, annars kommer den att bli överfull! (har inte hänt mig).

Använder man vatten från tanken till bryggning är det ju ett icke-problem.

Och det är inte bara när /om OPV vill släppa igenom vatten tack vare fel malningsgrad på kaffet som den fylls, den fylls varje gång pumpen är igång. Jämt, när du brygger, flushar, portafilterwigglar och whatever. Den släpper igenom lite vatten när pumpen är igång och man brygger fram vatten, då släpper OPV fram en liten stril. Har man malt för fint, eller om man använder ett blindfilter så spruttar ju allt fram där, annars verkar det vara en liten stril.

Jag har inget emot att tömma den med jämna mellanrum (ganska långa mellanrum), alternativet är att låta vattnet ledas ut på spillbrickan. Då skulle man i och för sig se vattnet och när det är dags att tömma, men jag vill inte tömma spillbrickan så ofta.

Ett irritationsmoment som jag hittade en bra lösning på var just tömningen av vattentanken. WTF, det går ju inte att få ut den! (överskåp). Måste man hålla på och dra apparaten fram och tillbaka... Stenåldern! Så jag klurade lite och numera har jag en liten slangstump som jag använder som hävert. Ner med ena änden i vattentanken, ner med andra änden i diskhon, sug och sedan är det bara att låta vattnet rinna ut. Smidigt, man slipper hålla på och bråka med att ta ut vattentanken för att tömma den.

Jag höjde trycket i ångkokaren från 0.9-1 bar till 1.2-1.3 bar. Helrätt. Hellätt. Till det behövs inte ens en skruvmejsel, det är bara att ratta med fingrarna. MEN dra ur sladden innan Ni pillar under skalet på Er Brewt.

4. Gammalt vatten i bryggkokaren?

Nä. det tror jag sannerligen inte är ett problem. Jag kör en kort flush före espresson. Vatten till espresso, en liten flush för att rensa grupphuvudet från eventulla kafferester och sedan wigglar man ju och backflushar ibland.

Och hela tiden när pumpen kör så kommer det en liten extra rännil med vatten som OPV leder ut till min vattentank, som jag sedan tömmer.

Det känns som om jag har bra omsättning på vattnet, mycket bättre än jag trodee från början eftersom OPV "hjälper till" med att byta ut vattnet i bryggkokaren. :)
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
5. Extra manuell pre-infusion.

Japp. Men det är ju inget nytt för just Brewtusen. Minns att jag körde med samma sak på Mondialen när den var kopplad till vattenledningen.

Alltså, när jag ska köra en espresso så lyfter jag brygghandtaget lite. Bara lite. Varför lite? Jo för att då släpper man fram vatten till pucken med hjälp av vattentrycket från ledningen och blöter ner den och "pre-infusar" så att säga. Sedan efter typ 4 sekunder eller så så lyfter man på brygghandtaget hela vägen och gyllene brygd flödar fram.

Ja, jag vet att E61 redan ska ge pre-infusion. Ja, jag vet att en vibbpump bygger upp trycket saktare än en roterane pump. Men ändå, ändå så vill jag påstå att jag tycker att det blir bättre, jämnare med min lilla extra pre-infusion med hjälp av trycket från vattenledningen.

Inbillning eller inte? Who cares, så länge kaffet smakar bra så sruntar jag i om det gör nytta eller inte. Prova själva, så får Ni se.


6. Temperaturen, flusha, waterdance, räkna sekunder.

Nej, nej, nej! Det behövs ju ingen waterdance! Det behövs ju inte räknas sekunder! Nåja, en kort flush före bryggning behövs fortfarande... Men i övrigt så är det bara att justera digitalt om man vill ha högre eller lägre temp.

AND I LOVE IT!

Fasen så bra. Jag tror definitivt att jag inte har haft bra koll alls på min temp med HX. Jag har varit rätt kass på det, det märker jag nu.

Minns ni gamla rävar att jag var anti-värma-koppen-snubbe tidigare? Inte nu längre. Troligen så har jag haft för hög temperatur tidigare, och som jag skrev så kom ju en "behaglig dricktemperatur" snabbare om man inte värmde koppen... Så är det inte nu. Nu värmer jag kopparna. För nu brygger jag med rätt temperatur, det vet jag.

Det är ju bara att avläsa den digitala displayen. He he he.

Och ja, jag har faktiskt till och med rattat på tempen. Ner till 94 grader för Espresso MOnkey, då blev det fasen godare! min mix: 94 grader. Men nu... Classic Italian Espresso Blend? What the... jag rattar upp. 95 grader. Smakar bättre.

Hur lätt är det inte? Hur kul är det inte att upptäcka och veta att det är det som gör det?

Jag kommer aldrig i livet att återgå till en HX. No way. Dual Boilers for life!

Jag gjorde en liten undersökning på TMC, och ingen, inte en enda av alla medlemmar som hade en apparat med dubbla kokare kunde tänka sig att återgå till en HX till sin nästa maskin. Det säger en hel del.

Disclaimer, allt går att bevisa med statistik, men ändå...

7. OK, OK, whatever med tekniska mumbojumbo. Hur smakar kaffet då?

Det ska jag tala om för Er: Det smakar riktigt riktigt våldsamt bra. Jag fick till en ristretto på Espresso Monkey Blend andra dagen med Brewtusen som är min bästa "Godshot" hittils i espressohistorien någonsin. Det var när jag precis rattat ner tempen ochså.

Visst, resten av parametrarna var säkert helrätt de med, men just att det var just då som jag rattade ner tempen gjorde att det brändes fast rätt bra i minnet. Resten av mina Moneky shots smakade bättre vid den nya lägre temperaturen ochså, så det var inte bara ett "turskott" så att säga.

Turskott behövs inte, nu blir det bra espresson för hela slanten. visst, ratta på malningsgraden och doseringen finns ju kvar... Men generellt sett så är det fasen bättre espresson överlag. Det är det.

Det är fan, Brewtusen kostar mindre än hälften av vad min Mondiale Bar Version kostade, och den är helt säkert BÄTTRE på att gör espresson, den gör godare espresson än Mondialen gjorde (i mina händer ska tilläggas).

Jag pressade frugan lite. Hon tycker att kaffet smakar bättre nu än tidigare. Kan ha att göra med att det färskaste minnet är från mutbönor? Men hon tycker faktiskt att det smakar bättre:

- "med din nya maskin, jag vet inte varför".

Pressa pressa, varför? VAD smakar godare? Hur är det godare?

- "Jag vet ju inte. Godare, det smakar lite mildare kanske? Det är godare bara, jag bryr mig inte. Det är du som är nörd"

Jaja, längre än så kom jag inte med frugan. Själv då? Varför tycker jag att det smakar godare nu, på vilket sätt? Har försökt att rannsaka mig själv:

- Det smakar mildare. Inte lika beskt som det kunde göra tidigare?
- Det smakar sötare.
- Behagligare drick-temperatur.

Jag vet inte heller... Jag är inte världens bästa på att beskriva smaker, och det jag har att jämföra med är gamla minnen. Kanske är mina minnen knasiga? Kanske är min åsikt färgad av ha-glädjen med en ny maskin? Kanske är det bara bönorna?

Vem bryr sig. Både jag och min fru tycker att kaffet är godare än det har varit tidigare, och är det så så är allt frid och fröjd, egentligen.

8. Varför dubbla kokare?

Jo, för att man vill ha rätt temperatur på vattnet. Man vill kunna justera upp eller ner på temperaturen, om man vill hitta "the sweetspot" för just de här bönorna.

- Lätt.
- Enkelt.
- Rätt temperatur.
- Kul.
- Rätt temperatur.

Visst, visst, jag vet att det går att få en HX att ge ifrån sig exakt samma temperatur som en dualboiler. Men jag kunde inte det (fördjupade mig aldrig i det heller, så det så). Det ska vara enkelt att göra en espresso, jag vill inte räkna sekunder på flushanden och återhämtningar, på flushvolymer och hur länge apparaten ahr stått still och väntat.

Jag vill ju bara göra en god espresso.

det finns de som är inbitna HX människor, som tcker att dubbla kokare är onödigt, fånigt, rentav sämre. Jaha, så skaffa en HX då.

Jag har i alla fall totalt fastnat för min lille Brewt. Med dubbla kokare.

9. Några nackdelar just nu?

Nä. Inte som jag kan komma på. det skulle i så fall vara att den vibrerar lite grann (den har ju en vibrerande pump). Kanske skulle jag ha jagat min rotary pump trots att alla var emot mig? Vet inte.

I övrigt så... Tja, att man får tömma vattenhebållaren i den ibland då, men det känns som en lätt börda.

Mer nackdelar? .... Nej. Det har faktiskt inte kommit fram fler nackdelar som har ploppat upp och överraskat mig. Att inte kunna skumma och brygga samtidigt är väl den största biten, i övrigt så har Brewtusen varit (och är) Brewtalt trevlig.

10. Några nackdelar/problem i framtiden? Är du synsk?

Ja, jag vet att Brewtusen kommer att påföra problem på mig i framtiden.
Ja, jag är synsk (måste jag ju vara om jag kan veta det redan nu).

Vaddå för problem tänker ni?

Jo. Den är så jäkla bra. Den gör så jäkla goda espresson, den är så jäkla trevlig egentligen... att det kommer fasen att bli problem med att motivera sig själv till att upgradera.

Det var något jag förutspådde redan innan jag hade bestämt mig för att köpa en Brewtus. OM jag nu köper en så pass billig espressomaskin, och den visar sig vara sjukt bra... så kommer det att kännas dumt att upgradera till en bättre maskin.

Jag köpte en Brewtus, jag tycker att den när billig, och jag tycker att den är jäkligt bra. Skumningen och att den tappar ångtrycket är lite störande, men om det är frågan om att lägga ut 30.000:- till för att köpa en GS3:a bara för att få bättre tryck på ångan... ja då är man antingen sjukt rik eller bara sjuk.

Rik är jag inte, och inte sjuk än heller. Så någon GS3 kommer inte på tal.

Kanske en Speedster? Jag vet inte. Den som lever får se. Men en sak vet jag, att om jag är nöjd med Brewtusen så kommer det att kännas tungt att byta upp sig, vi får se.

Jag ska börja med at byta ut munstycket på ångröret, blir billigare än en GS3:a i alla fall.

Har jag en massa pengar över, ska jag byta till mig en Speedster då? Vet inte. Brewtusen känns rätt bra ändå. Den känns inte som min sista maskin, definitivt inte, men den känns bra.

Ack, dessa i-lands problem. Over and Out, dags att sova.
 

JvD

Well-known member
Trevlig läsning KG. Om jag mot förmodan någon gång funderar på en stor blank maskin så står nu Brewtusen på den listan. För pengarna verkar en riktigt kap. Hoppas (och tror) skummningen kommer med lite träning/anpassning. Kul att du blev så nöjd med köpet och "nergraderingen" från Mondialen ;-)
 

brengen

Well-known member
Jag har egentligen inte gjort så våldsamt mycket med Brewtusen.
Jag matar den med fast vattenanslutning och en tryckregulator (skaffa en tryckregulator om Ni kopplar in en maskin på vattenledningen).


Varför behöver man en tryckregulator?
Sitter den innan vattenfiltret eller mellan maskin och filter?
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Sitter den innan vattenfiltret eller mellan maskin och filter?

Den sitter efter vattenfiltret. Den behövs för att maskinen ska få ett jämnt tryck, för att spara på packningar och annat jox. Det första de frågade efter när min första Brewt bråkade var om vattentrycket var för högt (vilket det inte var), så jag antar att en och annan får något strul pga fel vattentryck.
 

holcar

Well-known member
Jo. Den är så jäkla bra. Den gör så jäkla goda espresson, den är så jäkla trevlig egentligen... att det kommer fasen att bli problem med att motivera sig själv till att upgradera. [...] Det var något jag förutspådde redan innan jag hade bestämt mig för att köpa en Brewtus. OM jag nu köper en så pass billig espressomaskin, och den visar sig vara sjukt bra... så kommer det att kännas dumt att upgradera till en bättre maskin. [...] Rik är jag inte, och inte sjuk än heller. Så någon GS3 kommer inte på tal.

KG, jag tror man skall vara väldigt försiktig med att intala sig eller ens formulera tanken på att framtida uppgraderingsångest skulle vara svår att motivera åtminstone internt. Ett par ytterst viktiga parametrar är:

1. Nyhetsbegäret. Bryggaren behöver egentligen inte vara så mycket bättre än det man redan har eftersom själva förändringen har ett egenvärde för en sann dork.
2. Estetik. Tänk om det kommer nya mer visuellt tilltalande maskiner? Blotta vissheten om att prestandan är den samma men att den tilltalar dig mer rent estetiskt kommer förmodligen driva dig till vansinne även om det innebär en merutgift på 20k.
3. Utvecklingsfaktorn. Vem vet vad marknaden har att erbjuda om 6 månader, 2 år eller bara ett par veckor? En mycket skrämmande tanke när man precis konsumerat sig ur en kris. Likaväl är den reell. Utvecklingen är en ostoppbar och god kraft.
4. Ytterligare ett antal mer eller mindre störda parametrar... exempelvis: hur många tycker inte att det skulle vara sjukt coolt att ha en GS3 bara för att den är sällsynt etc?
 

Lars

Well-known member
KG, ett par saker:

1. Jag tycker att det verkar märkligt att det skall komma vatten från övertrycksventilen (OPV) när man bara flushar. Eller har jag missuppfattat? Kan det verkligen vara rätt?

2. Du vet att du inte kommer att bli helt nöjd förrän du har en maskin med större ångkokare och rotationspump, vad du än försöker intala dig själv ;-)
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
1. Nyhetsbegäret. Bryggaren behöver egentligen inte vara så mycket bättre än det man redan har eftersom själva förändringen har ett egenvärde för en sann dork.

Det är en faktor, men ingen faktor värd att betala 20.000:- för. JAg ar för många andra roliga utgifter.

2. Estetik. Tänk om det kommer nya mer visuellt tilltalande maskiner? Blotta vissheten om att prestandan är den samma men att den tilltalar dig mer rent estetiskt kommer förmodligen driva dig till vansinne även om det innebär en merutgift på 20k.


En viktig faktor. Av just den anledningen kommer jag aldrig att upgradera till en GS3. Tror jag. Men en Speedster kanske... men .... dyrt.....

3. Utvecklingsfaktorn. Vem vet vad marknaden har att erbjuda om 6 månader, 2 år eller bara ett par veckor? En mycket skrämmande tanke när man precis konsumerat sig ur en kris. Likaväl är den reell. Utvecklingen är en ostoppbar och god kraft.

Mmmm, vi får se.

4. Ytterligare ett antal mer eller mindre störda parametrar... exempelvis: hur många tycker inte att det skulle vara sjukt coolt att ha en GS3 bara för att den är sällsynt etc?

Då tar jag hellre en Speedster. "Bara" sällsynthetsfaktorn är inget bra skäl alls att betala mycket pengar för en upgradering.
 

holcar

Well-known member
Jag tror att det finns ett självreglerande samband mellan hur många dorkiga intressen man har och den individuella besattheten av varje område samt hur mycket man cashar upp i slutändan. Vi fungerar alla olika men jag har på känn att du kommer börja meditera över uppgraderingar innan året är slut...
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
1. Jag tycker att det verkar märkligt att det skall komma vatten från övertrycksventilen (OPV) när man bara flushar. Eller har jag missuppfattat? Kan det verkligen vara rätt?

Vet inte? Men jag tittade på slangen och såg att en bubbla masade sig mot behållaren när jag flushade. Var det bara vibrationer som gjorde att bubblan masade sig längs slangen? Vet inte och det känns inte som det spelar någon roll, espresson blir bra, bryggtrycket blir bra, utbytet av vaten i bryggkokaren går snabbare och allt är frid och fröjd känns det som.

Den släpper fram vatten hela tiden när man brygger i alla fall (även om det är perfekt packat och malet kaffe), det fick jag reda på av en annan medlem på TMC redan innan jag beställde min, så det är ingen överraskning.


2. Du vet att du inte kommer att bli helt nöjd förrän du har en maskin med större ångkokare och rotationspump, vad du än försöker intala dig själv ;-)

Mmmmm. Men det kommer att kännas knasigt om det blri för dyrt. Rotationspump, bättre ångkokare och en fördjävla snygg design i en utsökt kombination, det knäcker nog mig med... Men det kommer att kännas dyrt.
 

Lars

Well-known member
Att det kommer vatten via OPV när man brygger är väl sin sak, men när man flushar... Det borde ju inte genereras något direkt motstånd och därmed inte bli så högt tryck när man bara pumpar fram vatten tycker jag. Jag kanske är helt ute och cyklar?

Klart att det känns fånigt att lägga mycket mer pengar på något som bara är lite bättre, men det är ju så det funkar. Lagen om avtagande marginalnytta?
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Att det kommer vatten via OPV när man brygger är väl sin sak, men när man flushar... Det borde ju inte genereras något direkt motstånd och därmed inte bli så högt tryck när man bara pumpar fram vatten tycker jag.

Kollade nyss, det droppar sakta vatten från OPV slangen när jag flushar med portafiltret i (utan kaffe), jag kunde räkna dropparna, typ tre i sekunden tror jag. Bryggtrycket går upp till 5,5 bar.
 

Lars

Well-known member
Övertrycksventilen borde väl inte släppa ut vatten vid så lågt tryck? Eller det kanske är helt normalt att det kommer igenom några droppar och att det ökar med gradvis med trycket. Det skulle vara intressant att veta vad som är normalt.

Tillägg: Jag har ingen pumptrycksmätare, så jag har inget att jämföra med.
 

holcar

Well-known member
Klart att det känns fånigt att lägga mycket mer pengar på något som bara är lite bättre, men det är ju så det funkar. Lagen om avtagande marginalnytta?

Just. Resonemanget om att ju mer man konsumerar av en vara desto lägre blir nyttotillskottet för varje konsumerad enhet. Frågan är bara var denna punkt befinner sig i KG:s fall. Låt oss bara hoppas att marginalnyttan aldrig blir negativ för honom...
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Det är en fjäder som trycker en kula mot en tätning, när trycket kommer upp så trycks fjädern ihop och släpper igenom vatten.

Jag antar att för att den ska kunna släppa igenom "allt" vid typ 9 bar så kommer den att släppa igenom lite vatten tidigare ochså.
 

Lars

Well-known member
Jag antar att för att den ska kunna släppa igenom "allt" vid typ 9 bar så kommer den att släppa igenom lite vatten tidigare ochså.

Så är det säkert! Jag antar att en sån här anordning aldrig kan bli helt "av eller på", men det är nog inte heller önskvärt.

Det går förmodligen att justera "tryckprofilen" genom att byta ut fjädern. Du kanske skulle göra en test med 10 olika fjädrar och se vilken som gör kaffet godast ;-) Du kan väl tjoa till när det är klart. Vi förväntar oss naturligtvis ett färgglatt diagram som illustrerar ditt testdata!
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Nope, men har för mig att det är samma fötter som sitter på Alex?

Jag tänkte ta de, men sedan när jag hörde att höjdskillnaden blev hela en centimeter tyckte jag att det kanske var lite väl petigt att kämpa för en futtig centimeter...:lol:

Höjden stör mig inte mycket alls, faktiskt. Tror inte att en cm hit eller dit spelar så stor roll i slutändan.
 

Forumstatistik

Trådar
14,677
Inlägg
155,783
Medlemmar
19,371
Senaste medlemmen
Intäkt
Topp