Janne66
Active member
Hej!
Jag reser en hel del, bl.a. i Östafrika, och köper ofta kaffe av lokala odlare och/eller i småbutiker där kaffet ibland kan vara packat i vanliga plastpåsar.
Ibland blir det riktigt positiva överaskningar och ibland blir det att med ett leende slå ut kaffet och tänka "Bättre lycka nästa gång".
Vore kul att höra om det är fler som gör så och som kanske har lite roliga historier och erfarenheter att dela med sig av.
Kanske t.o.m. tips på vart det går att hitta bra lokalt kaffe.
Har själv just nu på morgonen rostat den första satsen av ett råkaffe jag köpte i Etiopien för ett tag sedan.
Har druckit samma kaffe köpt som färdigrostat och det har varit okej, även om det inte var någon hit direkt.
Köpte båda uppe i bergen straxt söder om Shashemane i södra Etiopien. Shashemane är även känt som "The Jamaican village" och är den by som Haile Sellassi gav till Rastarörelsen som "tack" för att han blev utsedd till guds sändebud i Rastarörelsen.
De säljer inte bara kaffe där om du hänger med...
Nå, bönorna är Arabica och i det området jag köpte dem lever Amhara, varav namnet på en del sorter ifrån Etiopien.
De är ganske små, ljusbruna bönor med en lätt grönfärgning.
Som lite kurriosa kan jag berätta att bönorna torkas på vägarna och att bilarna kör sick-sack (nå ja, inte alla!) mellan dukarna med kaffe som ligger lite över allt. Antar att de som rakt över hjälper till med att "skala" bönorna. Nu är det iofs inte så mycket trafik, så någon avgasförgiftning är det nog inte risk för, men det såg allt lite kul ut.
Jag rostade i 24 min i 200-210 grader och fick en ganska jämn franskrostfärg på dem.
Luftade/kylde/rensade dem med hjälp av en stor och flat Etiopisk korg genom att kasta upp den i luften med lätta knyck. (Kikade lite på hur de gjorde på plats för att få den autentiska känslan.)
Sen fick de vila en dryg timme innan första avsmakningen.
Helt klart godkänt!
Smaken tog mig direkt tillbaka till de kaffeceremonier jag var med om, när jag var där. Även om den var lite "tunnare" än jag kom ihåg (har kanske druckit lite för mycket espresso på dyrbönor sen jag kom hem).
Men den klart stora vinsten jämfört med de färdigrostade från samma odling var doften, både ifrån rostningen och det färdiga kaffet.
Helt klart en kul upplevelse, allt ifrån att ta sig upp i bergen och köpa kaffet till att dricka det färdigabryggda.
Pris? Ja, en tia för ett kg kaffe om man inte räknar med resan.
Jag reser en hel del, bl.a. i Östafrika, och köper ofta kaffe av lokala odlare och/eller i småbutiker där kaffet ibland kan vara packat i vanliga plastpåsar.
Ibland blir det riktigt positiva överaskningar och ibland blir det att med ett leende slå ut kaffet och tänka "Bättre lycka nästa gång".
Vore kul att höra om det är fler som gör så och som kanske har lite roliga historier och erfarenheter att dela med sig av.
Kanske t.o.m. tips på vart det går att hitta bra lokalt kaffe.
Har själv just nu på morgonen rostat den första satsen av ett råkaffe jag köpte i Etiopien för ett tag sedan.
Har druckit samma kaffe köpt som färdigrostat och det har varit okej, även om det inte var någon hit direkt.
Köpte båda uppe i bergen straxt söder om Shashemane i södra Etiopien. Shashemane är även känt som "The Jamaican village" och är den by som Haile Sellassi gav till Rastarörelsen som "tack" för att han blev utsedd till guds sändebud i Rastarörelsen.
De säljer inte bara kaffe där om du hänger med...
Nå, bönorna är Arabica och i det området jag köpte dem lever Amhara, varav namnet på en del sorter ifrån Etiopien.
De är ganske små, ljusbruna bönor med en lätt grönfärgning.
Som lite kurriosa kan jag berätta att bönorna torkas på vägarna och att bilarna kör sick-sack (nå ja, inte alla!) mellan dukarna med kaffe som ligger lite över allt. Antar att de som rakt över hjälper till med att "skala" bönorna. Nu är det iofs inte så mycket trafik, så någon avgasförgiftning är det nog inte risk för, men det såg allt lite kul ut.
Jag rostade i 24 min i 200-210 grader och fick en ganska jämn franskrostfärg på dem.
Luftade/kylde/rensade dem med hjälp av en stor och flat Etiopisk korg genom att kasta upp den i luften med lätta knyck. (Kikade lite på hur de gjorde på plats för att få den autentiska känslan.)
Sen fick de vila en dryg timme innan första avsmakningen.
Helt klart godkänt!
Smaken tog mig direkt tillbaka till de kaffeceremonier jag var med om, när jag var där. Även om den var lite "tunnare" än jag kom ihåg (har kanske druckit lite för mycket espresso på dyrbönor sen jag kom hem).
Men den klart stora vinsten jämfört med de färdigrostade från samma odling var doften, både ifrån rostningen och det färdiga kaffet.
Helt klart en kul upplevelse, allt ifrån att ta sig upp i bergen och köpa kaffet till att dricka det färdigabryggda.
Pris? Ja, en tia för ett kg kaffe om man inte räknar med resan.