Egen import och "no-brand" kaffe

Janne66

Active member
Hej!

Jag reser en hel del, bl.a. i Östafrika, och köper ofta kaffe av lokala odlare och/eller i småbutiker där kaffet ibland kan vara packat i vanliga plastpåsar.
Ibland blir det riktigt positiva överaskningar och ibland blir det att med ett leende slå ut kaffet och tänka "Bättre lycka nästa gång".

Vore kul att höra om det är fler som gör så och som kanske har lite roliga historier och erfarenheter att dela med sig av.
Kanske t.o.m. tips på vart det går att hitta bra lokalt kaffe.

Har själv just nu på morgonen rostat den första satsen av ett råkaffe jag köpte i Etiopien för ett tag sedan.
Har druckit samma kaffe köpt som färdigrostat och det har varit okej, även om det inte var någon hit direkt.
Köpte båda uppe i bergen straxt söder om Shashemane i södra Etiopien. Shashemane är även känt som "The Jamaican village" och är den by som Haile Sellassi gav till Rastarörelsen som "tack" för att han blev utsedd till guds sändebud i Rastarörelsen.
De säljer inte bara kaffe där om du hänger med...

Nå, bönorna är Arabica och i det området jag köpte dem lever Amhara, varav namnet på en del sorter ifrån Etiopien.
De är ganske små, ljusbruna bönor med en lätt grönfärgning.
Som lite kurriosa kan jag berätta att bönorna torkas på vägarna och att bilarna kör sick-sack (nå ja, inte alla!) mellan dukarna med kaffe som ligger lite över allt. Antar att de som rakt över hjälper till med att "skala" bönorna. Nu är det iofs inte så mycket trafik, så någon avgasförgiftning är det nog inte risk för, men det såg allt lite kul ut.

Jag rostade i 24 min i 200-210 grader och fick en ganska jämn franskrostfärg på dem.
Luftade/kylde/rensade dem med hjälp av en stor och flat Etiopisk korg genom att kasta upp den i luften med lätta knyck. (Kikade lite på hur de gjorde på plats för att få den autentiska känslan.)
Sen fick de vila en dryg timme innan första avsmakningen.
Helt klart godkänt!
Smaken tog mig direkt tillbaka till de kaffeceremonier jag var med om, när jag var där. Även om den var lite "tunnare" än jag kom ihåg (har kanske druckit lite för mycket espresso på dyrbönor sen jag kom hem).
Men den klart stora vinsten jämfört med de färdigrostade från samma odling var doften, både ifrån rostningen och det färdiga kaffet.

Helt klart en kul upplevelse, allt ifrån att ta sig upp i bergen och köpa kaffet till att dricka det färdigabryggda.

Pris? Ja, en tia för ett kg kaffe om man inte räknar med resan.
 

Wannabe

Well-known member
Låter som en riktigt lyckad reseupplevelse.

En timmas vila för bönorna efter rostning låter kort. Hur utvecklades smaken efter ett par dygn? ...fast de kanske tog slut direkt:)
 

Janne66

Active member
Ja, en timme är kort. Men doften i rummet och alla minnen som kom tillbaka "tvingade" mig att smaka direkt.
Men jag har kvar till en 7-8 shots som kommer att smakas av med jämna mellanrum.
Räknar med att bönorna når sin peak imorgon runt lunch.

Återkommer!
 

Chilhuacle

Well-known member
Inte dumt att kunna ta med sig kaffe när man är ute och reser.
Att kaffet dessutom (oftast) smakar extra gott när man kan hela historien bakom gör inte saken sämre.:)

Kyla och rensa bönorna på traditionellt vis.:cool: Du har inte en bild eller video på när du gör det förresten, skulle vara kul att se.

Själv dammsuger jag bort skalen ur den rostfria kylskålen, inte särskilt sexigt, och lätt opraktiskt.:angry: Provar gärna nya sätt.
 

Pac

Maskindoktorn
Janne, jätteintressant att läsa om dina resupplevelser. Jag åker sällan till lika exotiska resmål men nog köper man en bunt med bönor om man skulle träffa på dem när man är ute och rör på sig. Senast köpte jag 100% Robusta på Auchon i Lyon och det där leendet medans man häller ut koppen känner jag väl igen. :)

Räknar med att bönorna når sin peak imorgon runt lunch.

Jag kanske missuppfattar men om det blir 24h efter rostningen så är det också ganska kort.

De rostningar jag gjort har peakat efter 2-3 dygn.
 

Chilhuacle

Well-known member

MrBean

Well-known member
Du har möjligtvis inga bilder att visa oss, som sitter här tryggt hemma vid våra caffee-geek-maskiner å tampers ;)
 

Janne66

Active member
Är det mig du frågar om bilder MrBean?
Har väl några tusen resbilder, men inte så många ifrån kaffets underbara värld.
Visar gärna några här, ska bara göra ett lite urval först.

Angående det rostade kaffet, så blev det mycket riktigt bara bättre och bättre. Redan i söndags e.m. (ca 30 tim efter rostning) hade det fått en fylligare smak och skummade bra mycket mindre.
Igår kväll (efter knappt 60 tim) var det ännu bättre och jag ska straxt ner och ta en kopp svart, så vi får se om det nått sin peak och/eller passerat den.
Ska se om det blir tid att rosta lite mer i helgen och även pröva att använda det i en perkulator och moccabryggare.
Tror inte att det är idealiskt för espresso, men kan nog vara ett mycket bra kaffe för moccabryggning och kanske även för presskanna (vilket jag tyvätt inte har, än!).

Ska till Tanzania igen i november och ska leta reda på lite råa Kilibönor. Så jag återkommer med fler rapporter.
 

Janne66

Active member
Ja, Pac hade så rätt. Peaken kom efter 3 dagar, sen tog de rostade bönorna slut på dag 4, så om de skulle blivit ännu bättre får vi aldrig reda på. Men jag tycker att de två espressos jag drack dag tre var helt klart bäst.
Å vilket kaffe det blev, klart över förväntan.
Det blev fylligare och fler smaker kom fram efter att de avgasats sig.

Nu ska jag bara handla och sen ska jag rosta mina Javabönor ifrån 50-talet (jag fått skjuta upp det till nu).
Får väl ge dem ett par-tre dagar också för att ge en rättvis bedömning, men återkommer direkt efter rostning och första avsmak med en snabb första kommentar.
 

Janne66

Active member
Vintage Java och traditionell rensning/kylning!

Så har jag då äntligen rostat mina vintage bönor.
Å självklart kunda jag inte hålla mig utan sitter nu här med en dubel espresso gjord på precis nyrostade och avsvalnade bönor ifrån 50-talet.

Nyfiken?

De behöver så klart stå till sig ett par-tre dagar, men det är redan nu helt okej - rent av gott! Så de har inte förstörts helt, om något, av sin långa lagring.
Rätt fantastiskt faktiskt!

Jag skickar med ett par bilder på min rens- och avkylningskorg. (Det verkar inte funka, vad gör jag fel? Jpg 160kb stor ifrån Mac)
Kanske inte för dig som måste rensa inne, men har du en liten gräsplätt utanför och inga grannar under är det bara att sticka ut och med lätta knyck kasta upp bönorna i luften. De både rensas och kyls effektivt.

Lycka till!
 

cango

Well-known member
Så har jag då äntligen rostat mina vintage bönor.
Å självklart kunda jag inte hålla mig utan sitter nu här med en dubel espresso gjord på precis nyrostade och avsvalnade bönor ifrån 50-talet.

Nyfiken?

De behöver så klart stå till sig ett par-tre dagar, men det är redan nu helt okej - rent av gott! Så de har inte förstörts helt, om något, av sin långa lagring.
Rätt fantastiskt faktiskt!

Jag skickar med ett par bilder på min rens- och avkylningskorg. (Det verkar inte funka, vad gör jag fel? Jpg 160kb stor ifrån Mac)
Kanske inte för dig som måste rensa inne, men har du en liten gräsplätt utanför och inga grannar under är det bara att sticka ut och med lätta knyck kasta upp bönorna i luften. De både rensas och kyls effektivt.

Lycka till!

Häftigt!

återkom med smakrecension om tre dagar... :)
 

Janne66

Active member
Har nu fått hjälp att få igång uppladdningen av bilder, så här kommer några bilder på kylning och rensning av bönorna.

I eftermiddag har det gått tre dagar, så ikväll ska jag ta en kopp och skriva ner intrycken.
 

Bilagor

  • Kaffekylning1.jpg
    Kaffekylning1.jpg
    75.2 KB · Visningar: 26
  • Kaffekylning2.jpg
    Kaffekylning2.jpg
    61.3 KB · Visningar: 11
  • Kaffekylning3.jpg
    Kaffekylning3.jpg
    81.9 KB · Visningar: 29
  • Kaffekylning4.jpg
    Kaffekylning4.jpg
    84.8 KB · Visningar: 17

Janne66

Active member
Hej kaffevänner!

Här kommer så en avsmakningsrapport ifrån mitt Javakaffe ifrån 50-talet.
Har skrivit lite om det även i en annan tråd och poster därför detta även där ( http://www.riktigtkaffe.se/showthread.php?p=52264#post52264 ).

Det har nu gått tre dagar, sånär som på ett par timmar, sedan jag rostade mina bönor. Jag rostade i ca 210° C i 25 min och rörde om en 4-5 ggr. Jag använder en tunn metalugnsform med höga kanter och låter både ugn och form bli riktigt genomvarma innan jag lägger i ett lager av bönor.
En sak jag märkte med detta vällagrade kaffe var att det inte knäper så mycket, knappt alls, och det kan säkert bero på den långa lagringen.
Å andra sidan har jag inte så stor vana av Javabönor, vare sig av att rosta eller att dricka, så kanske är det bönsorten.

Innan rostning är bönorna ljusbruna, nästan helt utan grön nyans.
Jag lät dem rostas tills de hade en lätt mörkbrun färg med viss antydan till blankhet och kylde sedan på trad. vis i korg genom att kasta upp bönorna i den kyliga luften utomhus. På så sätt blåser renset också bort och kylningen går fort.

Lite svårt att experimentera med malningen, ja även rostningen så klart, då jag har rätt lite bönor. Men tycker att jag fick till en rätt bra finmalning för espresso (16 på skalan i en Rancilio Doserless).

Använde 10 gram (tog i lite som kompensation för åldern) och fick till en 3-4 ml på ca 20 sek. Hyfsad, men lite tunn crema.

Doften på den färdiga espresson är rätt svag jämfört med mina vanliga kaffesorter (Caffé Vero, Lavazza Oro, Jamaican, egenimporterat Etiopiskt m.fl.), men det som slår mig är att det doftar "mörkare" än vad färgen på bönorna säger.

Den första smaken är även den lite tunn, men med en fin bitterhet och "hårdhet". Det är inget mjukt bomullskaffe vi pratar om, snarare lite som en franskrost i perkulator trots att färgen är ljusare.
Det roliga är att det inte smakar så mycket "kaffe", men gör det i alla fall.
Som om någon nyans inte finns eller kanske har försvunnit med tiden.
Men om inledningen är lite svag så blir det roligare efter hand. För det finns ett antal intressanta toner som kommer fram i såväl eftersmaken som efterhand jag kommer djupare ner i koppen. Där finns känslan (alltså inte så mycket smaken) av att ha ätit riktigt mörk choklad, lite amaretto, viol (speciellt vid inandning), lite citrus m.m.

För att summera är det kanske inte det godaste och smakrikaste kaffet jag druckit, men helt klart bättre än jag trott och en ganska spännande upplevelse.

Bara att veta att någon gammal sjöbuse köpte en säck på en lokal marknad på Java för över 50 år sedan och sedan släpade hem den till Sverige för att använda en del och ge bort en del, och resten av historien, gör det "godare"

Det vore riktigt kul om någon annan kunde få smaka det och ge en mer neutral smakrapport, så om du finns på eller har vägarna förbi Gotland är det bara att höra av sig i förväg så ska jag rosta lite.
 

Chilhuacle

Well-known member
Ett sånt handlag! Testade på balkongen nyss med en fruktkorg, allt (nästan) skal försvann ut och bönorna blev kalla rätt snabbt. Bra sätt att kyla och rensa på, dessutom ökar det på hantverksfaktorn. Såg att en del skal for in till grannen, hoppas att jag inte får nån otrevlig påhälsning nu.:unsure: Tror att jag ska gå ut på gården för att rensa nästa gång, välrostad kamerunsk robusta är inte direkt ren av sig:lol:

Avundsjuk är bara förnamnet, tänk att kunna servera gästerna ett 50 år gammalt kaffe med den historien, gott verkar det också vara. :) Om man bara hade vägarna förbi Gotland...:(
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Har nu fått hjälp att få igång uppladdningen av bilder, så här kommer några bilder på kylning och rensning av bönorna.

------------------

luftade/kylde/rensade dem med hjälp av en stor och flat Etiopisk korg genom att kasta upp den i luften med lätta knyck. (Kikade lite på hur de gjorde på plats för att få den autentiska känslan.).

Heter eller kallas den där korgen för något speciellt? Vad är den vävd av för material?

Ehrmm, det ska till att rostas lite bönor i min bok, och givetvis måste de kyla bönorna enligt "din" princip! Vore kul att kalla den för något som liknar originalnamnet (bönsorterna kommer kaffekunniga att kunna klura ut det riktiga namnet på... :D).

:coffee:
 

Chilhuacle

Well-known member
Heter eller kallas den där korgen för något speciellt? Vad är den vävd av för material?

Ehrmm, det ska till att rostas lite bönor i min bok, och givetvis måste de kyla bönorna enligt "din" princip! Vore kul att kalla den för något som liknar originalnamnet (bönsorterna kommer kaffekunniga att kunna klura ut det riktiga namnet på... :D).

:coffee:

Annars så får du introducera dammsugarkylning/rensning där.:lol::cool:

Eller har de uppfunnit en magisk grunka vid namn Genecafe?;)
Kanske lite mycket åt Pratchetthållet, vad vet jag.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Det är gammal hederlig rostning. I en panna, vid lägerelden. ;)

Det blir inte åt Pratchetthållet, tror inte att någon annan kan få skriva liknande böcker utan att få en tokstämpel som kopieringsmaskin (även om det skulle utspela sig på en planet som är rund, osv. ;) )
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,724
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp