Dags att sluta ge dricks?

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
För fan, i Sverige har du väl inget att klaga på?

För fan, vad gnäller restaurangfolket om då?

De verkar ju bli väldigt olyckliga om de inte får svarta inkomster vid sidan av lönen. I alla andra brancher är det olagligt med bestickning och svarta löner, men svarta löner till restaurangfolket är av någon anledning OK.

Är inte det lite lustigt?
 

Wilhelm

Active member
För fan, vad gnäller restaurangfolket om då?

De verkar ju bli väldigt olyckliga om de inte får svarta inkomster vid sidan av lönen. I alla andra brancher är det olagligt med bestickning och svarta löner, men svarta löner till restaurangfolket är av någon anledning OK.

Är inte det lite lustigt?

Jag håller med dig, det är lustigt. Därmed inte sagt att jag inte dricksar. För det gör jag. Ordentligt. Men skiter du i att dricksa en servitris i Sverige händer ju knappast något. I USA visar hon TYDLIGT när hon fått för lite/inget alls. Det tycker jag är fel, och det gör mig till en trotsig femåring. "Näpp, du ska inte få nåt alls!"
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
I USA visar hon TYDLIGT när hon fått...

Hela idén om dricks är ju sjuk. Att "de stackars små servitriserna ska tacka och bocka i den mån de får nåd och dricks från de rika herrarna som vill vara snälla om de varit duktiga och serverat snabbt och lydigt...", det hör till medeltiden ffs.

Upp med priserna för servering i USA och alla andra länder, och skippa sedan dricksen och ge en vettig lön till de anställda. Fast att driva opinion från Sverige för att påverka lönerna i USA kan kännas omöjligt, bättre då att angripa "problematiken" här hemma. :cool:
 

Wilhelm

Active member
Hela idén om dricks är ju sjuk. Att "de stackars små servitriserna ska tacka och bocka i den mån de får nåd och dricks från de rika herrarna som vill vara snälla om de varit duktiga och serverat snabbt och lydigt...", det hör till medeltiden ffs.

Upp med priserna för servering i USA och alla andra länder, och skippa sedan dricksen och ge en vettig lön till de anställda. Fast att driva opinion från Sverige för att påverka lönerna i USA kan kännas omöjligt, bättre då att angripa "problematiken" här hemma. :cool:

Ha, ha! Jag kan känna igen mig i det där. Tycker det är förnedrande på ett sätt att ge dricks, men samtidigt vet jag hur glad den lilla snärtan blir. ;)

Sjukt egentligen att man aldrig ger ett öre till någon stackars uteliggare, som varken har jobb eller pengar, men man ger det till någon som uppenbarligen har jobb och därmed antagligen även en bostad. Kanske dags att omprioritera..
 

snabbkaffe

Well-known member
Brukar ge lite symbolisk dricks de ytterst få gånger servicen är riktigt bra.

För övrigt är jag helt inne på KG's linje. Kraftigt förkortat: man kan inte skylla sin livssituation på annat än sina egna val, eller möjligtvis i vissa fall en viss tur/otur.
 

Coffea-Arvensis

Well-known member
KG:
Inte jag heller.
Först trycka på dom massa svarta pengar,
Sen tipsa dom om sig själva. :lol:
Ungefär som när Göran Persson blev hallik.
 

mts

Well-known member
Samtidigt hade lönen blivit bättre om det hade varit brist på personal. Tyvärr (för konumenterna) så hade det kanske också inneburit högre priser.
Tyvärr inte, krogfolk är lojala suckers som jobbar hårdare när det behövs, varför? jo för att kanske få en femtiolapp extra i dricks. Arbetsgivarna är inte sena på att utnyttja detta heller.

... den onda cirkeln och sen står man där, jobbar 6-7 dagar i veckan och sällan mindre än 12h. Eftersom man är timanställd är det inget snack om övertidsersättning eller sånt... vad gör man inte för en förmodad femtiolapp extra om dagen som det inte alls är nån garanti på att man får?
 

Jay

Well-known member
Dricks inom krogbranschen och taxibranschen är historiskt sett för att ge utskänkaren/chauffören en slant att släcka sin egen törst med. Vi har ju inte grindslant längre, men jag blir alltid lika stressad varje gång jag bor på hotell I vissa länder eftersom jag inte kollat upp om det är en drickskultur eller inte.

Dricks i Sverige är ju självvalt, så du ger ju om du vill. Jag tycker personligen att dricks på caféer är onödigt, men uppskattar verkligen när de har dricks till välgörande ändamål vid kassan (som jag lägger till om jag sympatiserar med ändamålet).
I krogbranschen finns ju också skrytfaktorn hos kunden som vill verka världsvan, samt gnidighetsfaktorn hos den som högt uttrycker "det krävs mer för att JAG ska ge dricks" ;)
 

Jay

Well-known member
Man kan förstås också argumentera att ett liv är ovärderligt, medan en måltid är en subjektiv upplevelse som kan värderas lite högre än det fastställda priset om man vill hylla kvaliteten, servicen och den allmänna upplevelsen. Jag tycker därför att analogin med vården haltar eftersom den snarare ska ställas i paritet mot t ex banktjänstemäns löner som är högre då de förvaltar människors pengar och tydligen ska ha mer betalt än de som kan vårda, eller t o m rädda liv.

Varför ska inte mackbiträden och mcdonaldspersonal ha dricks då? Jag citerar polacken som
ägde grillkiosken mitt emot mitt gamla jobb: "Menar du att jag inte är restaurant för att jag inte har bestick?" Som oftast är mackar etc ägda av multinationella företag med reglerade löner och noll insats från någon i kedjan framställan av korv till att lägga senap och ketchup på den.

Och vad gäller en snickare som just lagt in ett nytt golv skulle det väl kännas rätt futtigt att stoppa ner en tjuga i fickan på honom med ett tårfyllt tack?
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Och vad gäller en snickare som just lagt in ett nytt golv skulle det väl kännas rätt futtigt att stoppa ner en tjuga i fickan på honom med ett tårfyllt tack?

Ja, det skulle ju vara långt ifrån tillräckligt. 10% svart låter ju som det är ett ungefärligt minimum som serveringspersonalen tycker är OK. Så ge snickaren också 10%. ;)
 

Coffea-Arvensis

Well-known member
Om man ska gå efter vad som genomgående sägs i undertonerna i tråden.
Så är dricksen frivillig, men samtidigt någonting man förväntas ge.
-lite som att man ska ha dåligt samvete för att arbetsgivaren är en girig späcksäck.
Och om man då inte dricksar är man skylldig till deras dåliga arbetsförhållanden.
Är det bara jag som undrar när det blev likhetstecken mellan serviceyrke och prostitution? :huh:
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Är det bara jag som undrar när det blev likhetstecken mellan serviceyrke och prostitution?

En väldigt underlig jämförelse... Kan du förklara mer detaljerat hur du tänkte?

Personligen är den enda likheten, som jag kan se det, att båda får betalt för att utföra ett jobb. Serveringspersonalen får i alla fall skatta för en del av sina inkomster, det kan ju tyvärr inte de prostituerade göra i Sverige idag. :unsure:
 

Coffea-Arvensis

Well-known member
En prostituerad får svart betalning för att ge kunden njutning, måste vara trevlig ochglad jämt, har girig arbetsgivare och inget att säga till om när det gäller arbetstider sen om kunden är riktigt nöjd får dom kanske lite extra betalt.
Så den enda igentliga skilnaden är väll att man inom serviceyrket har två hallikar.
Arbetsgivaren som står för dåliga arbetstider och konstiga krav,
Och staten (...som en gång i tiden representerade sveriges innevånare...) som tar en stor del av dom pengar som yrkesutövaren tjänat.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
En prostituerad får svart betalning för att ge kunden njutning,

Då är en massör mer likställd med "att ge njutning" än serveringspersonal.

måste vara trevlig ochglad jämt

Det måste alla som har ett yrke där man har kontakt med kunder (i alla fall om man vill behålla sina kunder). Argbiggor och surgubbar passar bäst i ett stort lager där de kan bråka med kartongerna mellan hyllraderna, resten "måste" visa upp en positiv fasad mot sina kunder.

har girig arbetsgivare

Nuförtiden jobbar väl de flesta för sig själva och skaffar kunder över internet? (har jag fått för mig, från de debattartiklar man läst om hur meningslös lagen mot prostitution är)

och inget att säga till om när det gäller arbetstider

Här är väl den prostituerade mer fri än den anställde, i princip alla anställda går efter ett schema medans i princip alla företagare kan jobba närhelst det passar?

Serveringspersonalen får väl se schemat innan de tar jobbet?

sen om kunden är riktigt nöjd får dom kanske lite extra betalt.

Aha, ja det kanske stämmer med dricken i så fall.

Arbetsgivaren som står för dåliga arbetstider och konstiga krav

Alla arbetsgivare har arbetstider som de anställda ska anpassa sig efter.

Och staten (...som en gång i tiden representerade sveriges innevånare...) som tar en stor del av dom pengar som yrkesutövaren tjänat.

Tja, det passar ju in på alla anställda i hela landet, utom serveringspersonal (som får ta emot en del av lönen svart). ;):D
 

Coffea-Arvensis

Well-known member
Jo det har du ju rätt i...
Alla är ju prostituerade under staten.
Om man ska tolka hela staten grejen, som alltså ska vara folket.
Så betyder det att vi är prostituerade under oss själva.
 

Jay

Well-known member
Ja, det skulle ju vara långt ifrån tillräckligt. 10% svart låter ju som det är ett ungefärligt minimum som serveringspersonalen tycker är OK. Så ge snickaren också 10%. ;)
Inte alls, åtminstone inte i Sverige. Jag har jobbat i krogsvängen en del och vi förväntade oss aldrig dricks men visade tacksamhet om man rundade av uppåt. Många visar personlig symbolisk tacksamhet genom dricks, t ex genom att ge en 20-a och säga något om att dela med kocken...

Jag skulle inte dricksa min snickare, men kanske erbjuda lunch eller fika om jag uppskattade deras arbete.
 

Forumstatistik

Trådar
14,684
Inlägg
155,811
Medlemmar
19,375
Senaste medlemmen
eriksson
Topp