Dags att sluta ge dricks?

mts

Well-known member
Kanske kan ta och utveckla det hela lite hur det fungerar i den värld jag tillbringade många tunga nätter såhär på söndagkvällen.

Det är allmänt accepterat att dricksa, det är tacksamt att få dricks och det är djupt rotat i vår kultur sen typ medeltiden.
"Uppskattningen av din chef genom högre lön" faller på det enkla att det inte är din chef du serverar, din chef sitter antagligen i skiten på en annan del av restaurangen och har noll och ingen möjlighet att kolla flödet. Varför? jo för att när chefen jobbar själv sparar man in en personal i redovisningen då han är den ansvarige... vilket är en rejäl summa per kväll.
Lönen är reglerad av avtal med små eller inga möjligheter till förhandling beroende på om det är kedja eller fristående ställe du jobbar på.
Många (väldigt många) har valt den här branschen för att det funkar med barnpassning och de låga kraven på utbildning. Precis som städerskor och andra taskigt avlönade yrken. Det var allt annat än roligt att jobba sent när min lillkille var nyfödd, men vad skulle jag göra? var röda siffror i ekonomin hur mycket jag än skar ner på allt. När nån påstår att det är sjävvalt att slita så hårt för så lite pengar och att man kan/orkar lösa det på annat sätt tycker jag att man är naiv eller rent ut sagt korkad som yttrar sig så om andra.
Hantverk - går inte att jämföra (enligt egen erfarenhet)
Jobba nattpass och servera fyllon korv - går inte att jämföra (även det av egen erfarenhet).

Det du i mitt tycke betalar för när du dricksar är merservicen. Det är upp till dig att bedöma hur mycket den är värd. Det du betalar för ölen men skulle du få tips om en annan öl som kanske skulle passa så är det kanske värt en krona eller två?

Jag kanske har skev syn på belöning för gott arbete, men jag är som jag är. Har lämnat in bilen på rekond på ett ställe där jag betalar en summa, nu har en bekants bekant en firma där han tar ett betydligt lägre pris för samma jobb men med bättre merservice. Han kommer få samma peng som jag betalar på det andra stället, vad han väljer att göra med extrapengen skiter jag fullständigt i. Jag är glad och hoppas att jag kan återgälda honom på det sätt jag kan.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
...Det var allt annat än roligt att jobba sent när min lillkille var nyfödd, men vad skulle jag göra? var röda siffror i ekonomin hur mycket jag än skar ner på allt. När nån påstår att det är sjävvalt att slita så hårt...

OK, men om du inte hade gett dricks till Ronald Macdonald, till städerskorna, till serveringspersonal, till bilrekondare och gatumusikanter... så hade det kanske inte varit så röda siffror?

För övrigt så är ju lillkillen också självvald, du hade kunnat gå en utbildning och skaffat ett mer välbetalt jobb innan ni valde att skaffa barn.

Cyniskt att se på det på det sättet? Njaa, vet inte. Jag såg ett program om två studenter som hade en unge, och de klagade på att det var svårt att få ekonomin att gå ihop, att studenterna hade för lite pengar... Och sedan hade de en unge till på väg, så de skulle då ha TVÅ barn och båda föräldrarna studerar. Och de undrade hur de skulle ha råd? Tjaa... skaffa ett jobb först och ungar sedan var min första tanke, tydligen inte deras.:nowink:

Jobba nattpass och servera fyllon korv - går inte att jämföra

Varför inte? Jag säger hej till kunden, de säger vad de vill ha. Jag går iväg och fixar till mosbrickan med alla tillbehör som de vill ha, går fram till kunden och serverar den, och tar betalt. Är trevlig, hövlig och gör det med ett leende på läpparna trots den sena timmen (sent på natten vid nattpass, långt efter att restaurangerna redan har stängt).

På en restaurang går serviringspersonalen fram till kunden, säger hej, kunden säger vad de vill ha. Personalen går iväg och återkommer senare med maten, och för att ta betalt. De är trevliga, hövliga och gör det med ett leende på läpparna trots den sena timmen (sent på kvällen vid kvällspass).

Var är den enorma skillnaden, som gör att det inte ens går att jämföra?:huh:


Det du i mitt tycke betalar för när du dricksar är merservicen.

Det jag förväntar mig av ett restaurangbesök är att jag ska få menyn, få välja maträtt, bli serverad, få beställa mer om jag vill köpa mer mat/dricka och sedan att få betala.

Och jag förväntar mig att serveringspersonalen är trevlig, hövlig och att de är uppmärksamma på kunderna i restaurangen, för att komma och ta beställningar.

Kan du förklara vad denna merservice är? Allt ovanstående är ju redan inbakat i vad som förväntas av serveringspersonalen. Det är ju det de är där för att göra.
 

Coffea-Arvensis

Well-known member
Med risk att låta naiv/nedlåtande måsste jag endå poängtera att du nedvärderar dig själv.
Och har man väl fått in en fot i arbetsvärlden kan man förutsatt att man är villig kliva vidare på ett helt annat sätt än om man inte har det.

Med risk att låta dryg, måsste jag endå säga att jag är lite trött på att folk med jobb klagar på det jobb dom endå har.
Det finns folk som gör allt dom kan för att få ett jobb utan att bli erbjuden ett enda, då skulle ju en som verkligen vill jobba kunna få det i stället.
Får man inte söka a-kassa oavsett vilket yrke man har hafft?
Jag kanske verkar lite sur, och det är för att det är så.
Tycker alla med jobb ska sluta gnälla. Ni har ju i alla fall ett jobb.
Och det heter ju inte jobb för att alla som har det glider runt på en j*vla räkmacka...
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Det är oftast jobbigt att jobba. Det är därför det heter "jobb" och "jobbigt" ses som något som är ansträngande/negativt och icke önskvärt.

Sedan är olika jobb olika jobbiga, för olika personer. Eftersom olika personer passar olika bra till olika jobb. Det gäller att hitta ett jobb man trivs "så bra som möjligt" med. Men oftast blir de flesta jobb ändå jobbiga i längden, that´s life.

Tills man har kommit underfund med vilket jobb som passar en bäst (och man lyckas få det jobbet) får man nöja sig med de jobb man får för tillfället, och göra det bästa möjliga av situationen medans man fortsätter att sträva efter sitt drömjobb.

Jag tror för övrigt att vårdpersonal i äldrevården har det stressigare och jobbigare än serveringspersonal. Men ingen dricksar dem för det, de FÅR inte ens ta emot dricks.

Min fru jobbade tidigare på ett boende för åldringar med senil-demens. Det var rätt bedrövliga förhållanden, de fick ta emot slag och spott. De tog på sig simglasögon när de skulle duscha en viss tant, för hon ville inte bli duschad och spottade dem konstant i ansiktet. De hade tunga lyft, obekväma arbetstider, osv.

En släkting hade sin mor på det boendet. Han kom ofta på besök, och visste under vilka förhållanden de arbetade med (inte spott-tantens släkting!), och han tackade dem ofta och kom och gav personalen en tårta. När hon till slut gick bort ville han ge personalen 10.000:- som tack, som "dricks" kan man väl säga. För han visste som sagt vilken arbetsbörda de hade och han tyckte att de gjorde sitt jobb så bra. Men de fick inte ta emot pengarna, det skulle ses som bestickning. En muta. Chefen sade åt honom att de inte kunde ta emot pengarna och fördela bland personalen. Så var det med den saken.

Det, om något, ser jag som rätt plats och rätt tillfälle att ge dricks. Men dricks är något som bara är till för taxibilar och restauranger. Och att många blir sura om att de inte får dricks... Det är sjukt.

True story. Hon jobbar dock inte kvar där längre. Och på inrådan från mig så köpte personalen förresten in en sådan där plexiskärm som man har när man sågar med motorsåg, som skyddar hela ansiktet. Så att personalen slapp få spott på kinder och övriga ansiktet vid duschandet av spott-tanten (tidigare hade de simglasögon). Men de fick spott på sig vid andra tillfällen också, och av andra gamlingar. Och slag, bl.a. med käpp (gång-käppen som gamlingar har). Tacksamt jobb... Och ingen dricks.:nowink:

Iofs kan tårtan ses som en form av dricks, och det är jag helt för. Dessutom är det inget som de förväntade sig, och ingen blev sur om tårtan uteblev. Det var extremt sällan de fick en tårta, jämfört med serveringspersonal som "ska ha dricks" gång på gång på gång på gång, varje kväll...
 

mts

Well-known member
kanske ska utveckla mig ytterligare då kg så du slutar att trampa på lite väl många tår. Under min studietid och strax efter då jag inte hade jobb arbetade jag extra på restaurang i ett par år, då hade jag inte råd att lyxa särskilt mycket och innan jag fick det jobb jagg har nu då jag utan problem kan kasta ett par kronor lite varstans och samtidigt dricka kaffe för 400:- per kilo. Åter igen yttrar du dig om saker du inte har insikt i, när du säger:
För övrigt så är ju lillkillen också självvald, du hade kunnat gå en utbildning och skaffat ett mer välbetalt jobb innan ni valde att skaffa barn.
så kanske du inte menar att en civilingenjörsutbildning är vettigt och att jobba som det inte är ett välbetalt jobb? det finns en arbetsmarknad som inte alla dagar är snäll mot dig, för vissa jobb är du inte rätt kvalificerad och andra jobb är du överkvalificerad och för ett tredje jobb har du något annat emot dig.
inte undra på att folk drar sig för att diskutera med dig, jag lägger ner detta nu och njuter av milan - roma istället.

en grej bara, att kränga korv gav ingen dricks, att jobba i bar gav dricks. Därför finns det bättre potential att gå hem med en krona extra och därför är det värt en extra krona att välja krogbranschen framför mackbranschen.

Det enda som suger hårdare än restaurangbranschen är vården, min fru jobbar inom landstinget och det får en verkligen att häpna ibland. Just som du säger att de inte FÅR ta emot gåvor som är värda något i kronor och ören är ju rent befängd. Fast samtidigt så har jag stött på en del ärkepuckon inom vården som bara sitter av tiden helt utan ambition att göra ett bra jobb. Skulle de kunna få dricks för ett bra gjort jobb så skulle de nog inte ta lika långa rökpauser och sätta sina arbetande kollegor i skiten.
 

MaZ

Well-known member
Det är allmänt accepterat att dricksa, det är tacksamt att få dricks och det är djupt rotat i vår kultur sen typ medeltiden.
"Uppskattningen av din chef genom högre lön" faller på det enkla att det inte är din chef du serverar, din chef sitter antagligen i skiten på en annan del av restaurangen och har noll och ingen möjlighet att kolla flödet. Varför? jo för att när chefen jobbar själv sparar man in en personal i redovisningen då han är den ansvarige... vilket är en rejäl summa per kväll.
Lönen är reglerad av avtal med små eller inga möjligheter till förhandling beroende på om det är kedja eller fristående ställe du jobbar på.

Så bara för att man gjort det länge så är det rätt? :huh:

Det där med lönesättande chef och hur mycket han vet om personalen passar nog in på typ 90% av alla arbetsplatser med över 10 pers.
Jag köper det inte.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
kanske ska utveckla mig ytterligare då kg så du slutar att trampa på lite väl många tår.

Sorry om jag trampar på ömma tår, det är inte meningen! Jag kommenterar ju bara det du har skrivit.

så kanske du inte menar att en civilingenjörsutbildning är vettigt och att jobba som det inte är ett välbetalt jobb?

Visst är det det! Se i mitt förra inlägg där jag skrev "Tills man har kommit underfund med vilket jobb som passar en bäst (och man lyckas få det jobbet) får man nöja sig med de jobb man får för tillfället, och göra det bästa möjliga av situationen medans man fortsätter att sträva efter sitt drömjobb."

inte undra på att folk drar sig för att diskutera med dig...

Jag tror att folk drar sig för att diskutera med mig eftersom jag är bra på att argumentera, och har oftast rätt i det jag argumenterar om.

en grej bara, att kränga korv gav ingen dricks, att jobba i bar gav dricks. Därför finns det bättre potential att gå hem med en krona extra och därför är det värt en extra krona att välja krogbranschen framför mackbranschen.

OK, så skillnaden mellan krogbranschen och mackbranschen är att man får dricks i krogbranschen.

Men det är ingen förklaring till varför man ska dricksa på krogen men inte på macken.

Var är den enorma skillnaden mellan serveringen av mosbrickan och serveringen av en tallrik, egentligen? Skillnaden måste ju vara stor, eftersom du inte ens tycker att man kan jämföra jobben.

Men om den enda skillnaden är att man dricksar på krogen men inte på macken... så finns det ju i princip ingen skillnad alls!

Fast samtidigt så har jag stött på en del ärkepuckon inom vården som bara sitter av tide... Skulle de kunna få dricks för ett bra gjort jobb så skulle de nog inte ta lika långa rökpauser...

Ärkepuckon finns tyvärr i alla branscher och alla yrken. Det är synd att vi har så pass superskyddande anställningslagar som vi har i Sverige, utan dessa skulle ärkepuckona kunna få sparken och vettigare människor skulle kunna få deras jobb.

Jag minns ett ärkepucko till snickare när jag var anställd som lärling... Han var 35-40 år och hade jobbat hela sitt liv som snickare. Och han kunde inte ett skit. Snickarbasen och de andra var tvugna att förklara precis allt till honom, hela tiden. Hur han skulle lössa ett problem, hur han skulle bygga upp dittan och dattan och vad han skulle använda för virke och spikar och...

Jag bara såg på snickarbasen som ett frågetecken efter mitt första möte med honom (ärkepuckot). Jag frågade om han också var en lärling, men fick till svar att han jobbat hur länge som helst som snickare. Och att de inte kunde göra sig av med honom eftersom han varit anställd så länge. Vilken jävla förlust han var för företaget, och vad sjukt att man inte kan göra sig av med folk som inte räcker till. Anställningsskyddet är en jäkla fotboja för företagen.:nowink:
 

Coffea-Arvensis

Well-known member
Mts;
Vad exakt gör en civilingengör som du har praktisk nytta av, bortsett från att det är en sjysst titel att flasha med?
(Hoppas inte frågan uppfattas som allt för dryg...)
 

mts

Well-known member
Mts;
Vad exakt gör en civilingengör som du har praktisk nytta av, bortsett från att det är en sjysst titel att flasha med?
(Hoppas inte frågan uppfattas som allt för dryg...)

ptja, för egen del sitter jag och analyserar och funktionstestar mjukvara för GSM som du och miljarder andra använder dagligen så nån praktisk nytta tror jag nog att de flesta har av ingenjörer i allmänhet. Själva titeln civilingenjör har väl innebörden "höga studieskulder men förhoppningsvis är jag ganska smart" nuförtiden, där smart innebär att man kan sätta sig in i och behandla stora mängder information på kort tid för att komma till en någolunda vettig slutsats.

åh, sen dricker jag rätt mycket kaffe också i mitt jobb som främjar ytterligare utveckling vilket är en vinst för oss alla! :cool:
(Vet inte vad du ville ha ut av frågan från början men hoppas du blir nöjd med svaret)
 

Coffea-Arvensis

Well-known member
Okej!
Jag var bara lite nyfiken,
Har nämligen hört benämningen 25öres ingenjör och tänkte att man som civilingenjör gorde någon form av byrokratarbete.
Låter ju istället som ett intressant yrke.
Koll på vad som hände med nmt? Som jag minns det kunde man på nmt tiden sitta och dricka kaffe 1 mil ut i skogen och endå ha bra täckning och nu får man klättra upp i toppen på en gran/tall på en hög kulle för att om man har tur få två pinnar på täckningen.
Något du kan åtgärda? :huh:
 

Coffea-Arvensis

Well-known member
Jag håller själv på att sakta men säkert utbilda mig till inrednings arkitekt, och som utvecklingen ser ut på marknaden nu, får man ju kalla det för en dyr titel.
För alla ska ju vara inrednings arkitekter nu, att sen många är sopor som inte vet vad dom igentligen håller på med gör ju inte saken bättre.
Men det blir ju iaf mycke kaffe och konstig matte. :D
 

mts

Well-known member
Okej!
Jag var bara lite nyfiken,
Har nämligen hört benämningen 25öres ingenjör och tänkte att man som civilingenjör gorde någon form av byrokratarbete.
Låter ju istället som ett intressant yrke.
Koll på vad som hände med nmt? Som jag minns det kunde man på nmt tiden sitta och dricka kaffe 1 mil ut i skogen och endå ha bra täckning och nu får man klättra upp i toppen på en gran/tall på en hög kulle för att om man har tur få två pinnar på täckningen.
Något du kan åtgärda? :huh:

Utveckling var det som hände gamla NMT-nätet. Frekvenserna finns kvar och all infrastruktur också. Vad som inte finns kvar är kundutrustningen, ingen vill av någon outgrundlig anledning klampa runt med femkilostelefoner längre och då får man lov att kompromissa.
Men nu ska jag sluta gå offtopic här och dricka kaffe istället.
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Det handlar väl lite om att vara en del i en civiliserad omvärld. Vi som jobbat i restaurangbranschen har kanske lite mer förståelse för just dricksaspekten. Om avtalen var lite bättre i den branschen vore det inte att tala om, men under rådande omständigheter dricksar jag om servicen är god. Kanske inte så mycket just nu pga risig inkomstnivå (å andra sidan går jag inte ut och käkar heller, av samma orsak)
Egentligen borde det väl kosta mer att äta ute och då skulle lönerna kunna bli mer skäliga.
Många studenter jobbar i branschen och i fråga om studier och annat är arbetstider, ansvarsnivå mm bra, så självvalt, absolut, men vad vore alternativen?
Det är väl bra att det inte råder drickstvång ;)
 

Coffea-Arvensis

Well-known member
Borde inte debatten igentligen fokuseras på arbetsgivarna?
Jag tror helt ärligt inte att någon av dom skulle ta skada av att ge sin personal lite mer lön.
Dom lär ju inte sänka sina löner för att gynna persomalen, även om dom garanterat kan.
Men varför inte ta mer betalt för maten? :huh:
Får personalen bättre betalt blir ju både mat och service bättre.
Billig mat finns ju på hamburger hak och pizzerior. :lol:
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Kaffegalningen, tycker du det är skillnad på att dricksa i USA mot för vad det är i Sverige?

Jag har aldrig varit i USA, men jag tycker definitivt att principen bör vara densamma i alla länder. Alltså att den anställde ska ha en tillräckligt hög lön, och att den lönen bör basera sig på de vita inkomsterna serveringen har (och som serveringen får in via notan och priserna för mat och dryck).

Vad det är för lönenivåer på alla arbeten över hela jordens yta har jag tyvärr ingen järnkoll på, men jag vet att det slavar rätt många människor i s.k. "sweatshops" och syr kläder, barnarbete, osv.

Men vad allt detta har att göra med dricksandet i Sverige vet jag inte riktigt.:huh:
 

Wilhelm

Active member
Jag har aldrig varit i USA, men jag tycker definitivt att principen bör vara densamma i alla länder. Alltså att den anställde ska ha en tillräckligt hög lön, och att den lönen bör basera sig på de vita inkomsterna serveringen har (och som serveringen får in via notan och priserna för mat och dryck).

Vad det är för lönenivåer på alla arbeten över hela jordens yta har jag tyvärr ingen järnkoll på, men jag vet att det slavar rätt många människor i s.k. "sweatshops" och syr kläder, barnarbete, osv.

Men vad allt detta har att göra med dricksandet i Sverige vet jag inte riktigt.:huh:

Tänkte snarare på att det är att betrakta som tvång att dricksa i USA. För fan, i Sverige har du väl inget att klaga på?
 

Forumstatistik

Trådar
14,684
Inlägg
155,811
Medlemmar
19,375
Senaste medlemmen
eriksson
Topp