Göteborg Da Matteo Torrefazione café, butik o rosteri

Molarin

Well-known member
Någonting har hänt sedan jag var där senast! Mycket bättre kaffe i dag! Fortfarande aningen för syrligt (för min smak) men nu hade de fått till bodyn. Fylligt och härligt med en eftersmak av Kalaspuffar! Mums!
 

alexanderruas

Well-known member
Da Matteo Torrefazione - Foto reportage - del 1!!

Jag var i Göteborg i helgen för min kusins 40 årskalas. Det var i och för sig häftigt men det blev inte mindre häftigt då jag äntligen kunde få besöka Da Matteo Torrefazione till slut. Jag hade ju varit på deras "gamla ställe" i Victoriapassagen året innan och varit rejält imponerad av deras seriositet.

damatteotorrefazionel10rj0.jpg

Steg in på innergården där på Vallgatan 5 och blev genast glad över vilken schysst stil det var på stället. mycket ruffigt och säkert ännu mer uppskattat när det är varmare än i slutet av november....

damatteotorrefazionel10vx1.jpg

Massor med god mat att beställa från.

damatteotorrefazionel10dv8.jpg

Fast i mitt fall ännu mer intressant än maten var ju kaffemenyn! Allt i specialkaffe plus lite till!

damatteotorrefazionel10ei5.jpg

Började med en Clover gjord på Etiopisk Adado! Otroligt god och ren kopp kaffe. Det var länge sedan jag smakade "bara kaffe" när jag drack bryggkaffe. Massor med syrlighet men även sötare toner. Mycket mildare än när jag druckigt den som espresso.

fortsätter i nästa post....
 

alexanderruas

Well-known member
Da matteo Torrefazione - Foto reportage - del 2!!

fortsättning från ovan...

damatteotorrefazionel10aj5.jpg

Sedan såg jag mig omkring och var verkligen superimponerad av miljön, lokalen, alla investeringar i hårdvara och framför allt kunskapen som fanns bland personalen!

damatteotorrefazionel10vf0.jpg

Sedan snackade jag med Matts från Da Matteo och Torkel från Löfbergs Lila om allt ifrån Stumptown (www.stumptowncoffee.com/) till Haugaard (http://haugaardcoffee.blogspot.com/) men även förstås Löfbergs enkelböna Sidamo (www.lofbergslila.se/) som nyligen släppts. Fast mest snackade vi ju förstås om...

damatteotorrefazionel10ho8.jpg

...kaffet som Da Matteo Torrefazione hade att erbjuda. De hade rostat tidigare i veckan så allt var färskt så det förslår

damatteotorrefazionel10lu5.jpg

Jag köpte ett par påsar av deras Espresso #1 blandning! Matts lovade att den skulle vara syrlig men ändå med tydlig sötma. 4 av dess 5 bönor är Bourbon.... Jag ska hem och testa så får jag skriva av mig senare...

Men allt som allt var Da Matteo Torrefazione BÄTTRE och trevligare än jag förväntat mig. Nu får jag hålla mig till jag har chans att åka dit igen.... eller kanske försöka få lite uppdrag som tar mig till Götet!

När har ni öppen koppning Matts!?!?!?!?


alexander
 
A

Anders76

Guest
Nån som vill spara 120000:-?

Köp en bodumkanna och brygg på rätt sätt så får du inte ett dugg sämre kaffe än du får av Clovern. Har själv varit där och druckit vid ett flertal ggr och kaffet från den är grymt överskattat
 

Budha

Well-known member
"Köp en bodumkanna och brygg på rätt sätt så får du inte ett dugg sämre kaffe än du får av Clovern"
Berätta gärna hur det går till? (jag är inte spydig.)
 
A

Anders76

Guest
Men de gånger jag har testat kaffe på Clovern så får jag inte bättre och godare kaffe än jag får på presskannemetoden. Är jag nogrann med malning och temperatur dvs!

Jag bara stör mig på att ingen säger något? Eller är alla rädda "att säga fel"

Och Buddha? Jag vänder på det hela, berätta för mig varför jag får så extremt mycket bättre kaffe på Clovern än på en presskanna, för jag är för dum för att förstå, tror jag?
 

Budha

Well-known member
Anders76> jag skrev (jag är inte spydig.) för att förtydliga för dig att jag menade väl.
Till ämnet för min del så är smakerna tydligare och jag upplever kaffet som renare.
Om frågan hade handlat om det var prisvärt eller inte så kanske jag skulle kunna säga att presskanna är ett billigt sätt att få bra ett bra kaffe.
Ett ännu bättre alternativ än preskannekaffe skulle kunna vara en Aerobie Aeropress?
Sedan i frågan om du är för dum för att förstå får jag väl svara att det kan vara så att man upplever saker olika, alla kan inte tycka om samma sak.
 

Matts

Active member
Helt klart kan man få perfekt kaffe i presskanna med rätt temperatur och färskt kaffe samt rätt extrationstid. Om du vill kan du dekantera kaffet efter 4 min då slipper du avfällningar och bittra toner. Clover är en cafemaskin för att kunna ge möjlighet att säkerställa en perfekt bryggning kopp för kopp. Detta är nytt, tekniken alltså. Kaffe hemma o kaffe på café är som bekant två olika saker.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Nån som vill spara 120000:-? - 2008-01-04, 14:29
Köp en bodumkanna och brygg på rätt sätt så får du inte ett dugg sämre kaffe än du får av Clovern.
Såg inte det där med "spara 120.000:-" tidigare...

Ahrmm, och en bodumkanna kan givetvis servera lika många gäster det kaffe de vill ha, i samma takt.

Tror att de flesta kunderna skulle bli rätt förvånade om de fick pynta för en kopp kaffe och skickades vidare till ett bord där de kunde hitta en vattenkokare, en kaffekvarn och en presskanna (som förra kunden hade glömt att diska...).

Det är en cafémaskin. Visst, jävligt dyr, men den är inte tänkt att servera en kopp om dagen (gör den det så lär man gå fetback på inköpet, eller om man nu leasar en sådan apparat eller hur man nu gör).
 
A

Anders76

Guest
Brukar du brygga ditt kaffe själv när du går på krogen kaffegalningen? En barista gör en bodumkanna på 15 sek som du sedan själv trycker ned filtret efter 2 min. Jag menar, det är en kul grej med clovern, och jag tycker Da matteo är ett väldigt bra kafé och rosteri, men Clovern är som när man hade 3d glasögon och titta på tv på början 80-tal. Och man tänker jaha! är det inget mer......?

Jag behöver inte betala en clover, så min ekonomi berör det inte, men kaffegalningen, det blir ju inte billigare för att det är leasing...:lol:
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Brukar du brygga ditt kaffe själv när du går på krogen kaffegalningen?

Får man inte göra det på clovern? Det var det jag tyckte verkade kul, att få pilla på den och göra sin egna kopp "som man vill". Ungefär som en helautomat (fast bra) som tillverkar typ presskaffe.

Kanske har jag missuppfattat något, men jag har bara skummat lite info som hastigast om clovern och fick för mig att det var så det var, har aldrig sett en clover på riktigt eller fördjupat mig i hur den är uppbyggd eller vad den gör (eller beställt en presskanna för den delen heller. Jag är ingen cafémänniska, jag bor ute i skogen).

det blir ju inte billigare för att det är leasing...:lol:

Det kan rentav bli dyrare, eller billigare, det beror på hur länge man leasar den. ;)

Jag lade mest till leasingdetaljen eftersom jag inte var sker på hur det var. Man kan ju tex hyra/leasa/hyrköpa espressomaskiner. Och hyr man en clover så har man ju ingen utgift på 120.000:- som kan sparas in med hjälp av en bodumkanna (möjligen hyrpriset då).
 
A

Anders76

Guest
Ursäkta Matts! Såg inte ditt svar förrän nu. Du har rätt gällande Kafe´och hemma, men jag som gäst upplever er espressobryggning som väldigt mycket bättre än svenssons hemmabryggning. Däremot Clovern tycker jag är 3D glasögon....
(se ovan inlägg)

Tack för ditt svar och jag önskar Dig ett bra 2008!
 

lupoo

Well-known member
.
Missades denna bojkott tidigare, eller raderas det nu när det "blev debatt" om bojkotten med motparten?:huh:

Nej jag har läst tråden tidigare. Men efter de senaste dagarnas debatt om modereringen av forumet så ser jag på denna tråd med lite andra ögon. Den hade inte stått orörd om den debatten startades idag. Nu väcktes debatten av ett svar och jag tycker att "Yirgacheffes" förslag var ypperligt. Tror även att detta blir bäst för alla parter.

Hoppas nu att jag har hittat alla sidor med inlägg i denna debatt (hade bommat en tidigare), låter Yirgacheffes inlägg ligga kvar så länge.
 

Matts

Active member
Ursäkta Matts! Såg inte ditt svar förrän nu. Du har rätt gällande Kafe´och hemma, men jag som gäst upplever er espressobryggning som väldigt mycket bättre än svenssons hemmabryggning. Däremot Clovern tycker jag är 3D glasögon....
(se ovan inlägg)

Tack för ditt svar och jag önskar Dig ett bra 2008!

Det är helt klart att den är dyr och kan upplevas 3D. Men vi som är i branchen hyllar denna lilla maskin av flera skäl, jag skall ge er några:

1. Vi kan kontrollera bryggningen med tid, temperatur o volym, förutom malningsgrad o mängd. detta ger oss chansen att servera den "perfekta" koppen utifrån kaffets inneboende aromatik o karaktär. Den levererar kaffet som det smakar vid koppningsbordet, ngt som endast varit förbehållet rosterierna tidigare.

2. Vi kan erbjuda specialkaffe på ett nytt sätt som vi kontrollerar, en del av specialkaffet är lite svårt som espresso, eller annorlunda. Presskanna styr gästen över en del. Det vore som att överlåta en del av matlagningen till gästen på krogen. Kanske funkar för en del men...

3. Det är en Baristamaskin, dvs som espresson där man kan kopp för kopp i en maskin leverera gott bryggkaffe i en barlogistik. Vi tillför en ny dimension för baristorna.

4. Det är nytänk inom branchen som hyllas överallt utanför Sverige...men det är inte lätt att vara först, det vet alla som försöker starta ngt. Jag stod för 13 år sedan o försökte får Göteborgaren att dricka espresso på stående fot, det var trögt som faan i början men nu har det lossnat, eller hur!
 
A

Anders76

Guest
Tack för dina svar Matts! Vill inte klaga på era goda ambitioner att servera specialkaffe på ett nytt sett till göteborgarna. Du skrev att Clovern hade mottagits väldigt positivt internationellt. Kan det vara så att det är större skillnad på vad man får ut för smaker på clovermetoden mot traditionell metod i t ex USA mot Sverige? Vi kanske är lite bortskämda i Sverige med kvalitén på bryggkaffet, även om det finns många som vittnar om att de serveras kasst bryggkaffe på många caféer. Orsaken till detta är ju hanteringen av kaffet, och sällan råvarukvalitén.

Det jag hade hoppats på när testat Clovern har jag inte upplevt som ett "halleluljamoment", och därav mitt inlägg. Däremot var det ett väldigt trevligt sätt att servera på , tycker jag. För gästen är det en "storyteller", och det är väl vad en innehavare av en Clover vill ha?

Och en intressant grej det här med forum...Varför skall man hela tiden få alla att tycka lika? Är det inte det som är meningen med forum att man skall tycka olika?

En del blir ju "skogstokiga" om man har en åsikt. Gillar dig, Matts, för att du uppträder som en gentleman!
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,725
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp