Blöt puck, kaffe fastnar i bryggruppen

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Har hela helgen fått bra espresson med fin crema (dock med blöta puckar). Ikväll försökte jag med att ta lite mer kaffe, mala lite finare med samma tampning...Men allt blev sämre, pucken blev dock torr men noll crema,

Jag bryr mig inte om hur pucken ser ut. Är espresson bra så tycker jag inte det spelar någon roll om pucken är snustorr eller inte.:cool:
 

Tallinn

Well-known member
Men håller du inte med om att det finns ett samband? Sällan jag klämt fram en fin espresso ur en slabbig puck!
 

Musicman

Well-known member
Jag bryr mig inte om hur pucken ser ut. Är espresson bra så tycker jag inte det spelar någon roll om pucken är snustorr eller inte.:cool:

Jag tycker det där är klokt - så här långt så har det aldrig korrelerat (fint ord) när det gällt torr puck - bättre espresso. Har oftast blöt/fuktig puck, ibland tom lite lite vatten på toppen - och fått kanonkaffe....Så hädanefter blir det till att titta på kaffet och smaka som gäller - och glömmma pucken...:)

Tack för övrigt för tipset om att kyla ner - det måste absolut varit det som ställde till det igår - bränt kaffe - hua....

Musicman
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Men håller du inte med om att det finns ett samband? Sällan jag klämt fram en fin espresso ur en slabbig puck!

Inte så att jag skulle kunna se på pucken om espresson har varit bra (som blindtest). Tror jag i alla fall.

Jag har aldrig direkt "strävat efter" att få en torr puck, jag går mest efter hur snabbt det rinner ur portafiltret och vilket tryck det blir. Jag har ställt in OPV till 9,5 - 9,6 bar, så ser jag om trycket kryper över 9 bar och vet att malningen ska petas liiiite grövre.
 

Tallinn

Well-known member
Det där sista är klart intressant, har man gjort allt rätt så hamnar trycket rätt av sig självt. Hör man övertrycksventilen kan man i bästa fall hoppas på en ok ristretto men sannolikt så är det bara att vända sig till kvarnen och börja justera.
 

Tallinn

Well-known member
Ibland hörs det bara som en tonförändring men på min är det ett gällt irriterande ljud!
 

kafei

Well-known member
Jag gjorde en riktigt god dubbel i morse där pucken vart lite blöt, så jag tror inte det ena utesluter det andra liksom.

Men jag undrar vad krävs för att pucken ska bli torr? Kan kanalisering vara bov i dramat?
(Blame it all on channaling ;) )
 

Suffer

Member
Jag har upptäckt en skum sak som kan vara en bov i dramat med de blöta puckarna...

I går när jag gjorde rent enkelfiltret fyllde jag det med vatten och döm om min förvåning när vattnet inte rann igenom utan stannade kvar i filtret trots att det var rent och man kan se igenom hålen. Det var flera mm vatten kvar i nergropningen i mitten, klart att det blir blött när vattnet inte rinner igenom utan kaffe i filtret...

Någom som har upplevt samma sak, ska det vara så och om inte hur kommer man tillrätta med problemet?
 

iZappa

Well-known member
At vannet ikke renner gjennom et tomt filter når det ikke er press på det er vel helt normalt. Forklaringen på det ligger vel i vannets overflatespenning. Når vekten av vannet blir lav klarer vannets "hinne" å hindre det fra å renne gjennom filtrets hull.

Dette har ikke så mye å gjøre med problemet med våt puck.
 

iZappa

Well-known member
Det där sista är klart intressant, har man gjort allt rätt så hamnar trycket rätt av sig självt. Hör man övertrycksventilen kan man i bästa fall hoppas på en ok ristretto men sannolikt så är det bara att vända sig till kvarnen och börja justera.

Man kan vel ikke høre at OPV ventilen slipper :huh: Det er jo bare en fjær inne i OPV ventilen som åpner for å slippe vann ut gjennom returslangen. Skal man se at man overstiger 9 bar må man ha et manometer. Eller er det noe jeg ikke skjønner her?

Rancilio OPV:
r_1406_2.jpg


Isomac Manometer:
Izzo-Vivi-alex-Manometer-sm.jpg
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Man kan höra OPV. Det beror väl på vad man har för ventil, den i Brewtusen hörs i alla fall, tror att det är kulan som fladdrar för att släppa fram vatten som ger ifrån sig lite ljud.
 

iZappa

Well-known member
Man kan höra OPV. Det beror väl på vad man har för ventil, den i Brewtusen hörs i alla fall, tror att det är kulan som fladdrar för att släppa fram vatten som ger ifrån sig lite ljud.

Akkurat. Da finnes det tydeligvis flere opv varianter. Så når du kjører blindefilter så hører du at opv'n åpner seg på Brewtusen?
 

Tallinn

Well-known member
På Andrejan kan man inte undvika att höra, i alla fall inte på min. Men man hör ju inte vad det är för tryck så en manometer är under alla omständigheter ett bra hjälpmedel.
 
Jag hade till en början problem med geggig puck, vilket sedan upphörde genom att justera malningsgraden till något grövre. tack för tipsen! Nu är exktraktionstiden ca 25 sekunder, creman fin och espresson tämligen god, men pucken geggig igen. Det enda förändringen jag har gjort är att köpa en ordentligare och svagt konvex tamper. Kan den tänkas påverka pucken med "kanalisering" mm?
 

Tallinn

Well-known member
Du har inte bytt kaffe samtidigt? Olika kaffe kräver oftast olika malning.

Jag fick channeling i mitten av pucken ibland när jag körde en Reg Barber med "euro curve", deras mest konvexa. Bytte till en Esclamativo som är nästan platt och det löste problemet för mig.
 
Jag har bytt kaffe - just nu växelvis El Salvador Bourbon Estate och Isola - men har samtidigt justerat malningsgraden så att extraktionstiden blir ca 20sek. Min tamper heter Xpresivo Luce och är svagt konvex.
 

Tallinn

Well-known member
Det är ju inte pucken som är viktig men jag har ju klämt ur mig nångång här att en snygg puck oftast betyder bra kaffe...

I alla fall, 20 sek är ju ganska kort men maler du ännu finare så blir ju antagligen pucken ännu slabbigare. Vet du hur mycket kaffe du kör? I gram då?

Jag gick bort mig när jag bytte kaffe häromveckan innan jag tog fram vågen och insåg att jag var uppe på 20 dryga gram för en doppio! Olika kaffe tar olika mycket plats i korgen, 16 gram var långt under fjäderkanten eller vad man nu ska kalla den på korgens sida. Med kaffet jag hade innan kunde jag knappt se kanten ifråga.
 
Nu har jag malt lite finare, men framförallt lagt mer kaffe i filtret. (Det står faktiskt också i instruktionsboken (nåja, "häftet") att filtret bör fyllas till ca 3/4 efter tampning.) Plötsligt fick jag en mycket torrare puck och en god dubbel espresso på 25 sek. Jag har däremot aldrig vägt mängden kaffe, och misstänker att jag definitivt ligger över 15 gram.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,722
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp