Blöt puck, kaffe fastnar i bryggruppen

Jag har precis köpt en Ascaso Steel Duo Profesional. Till att börja med droppade bara vattnet genom filterhållaren ner i koppen. "Pucken" var väldigt blöt. Jag tyckte inte att jag malde särskilt fint (i Minimoka 205) och tampade inte speciellt hårt. Har nu malt grövre och fyllt filterhållaren till ca 3/4 efter tampning, vilket också står i instruktionerna till maskinen (mer än 7 gr??). Creman blir bra och espresson OK, men pucken är fortfarande blöt och fastnar ibland i bryggruppen. Vad gör jag fel?
 

niad

Well-known member
Jag tror inte att det nödvändigtvis är något fel. Detta med blöt puck kan man i och för sig experimentera med att få bort genom malningsgrad och tampning men det verkar vara en sak som även påverkas av kaffet och maskinen. Att pucken fastnar i gruppen händer mig ibland på båda mina maskiner, särskilt om jag inte tar loss filtret direkt, ge en lite "stöt" med vatten innan du tar loss filtret så får du med dig allt, men då blir ju pucken lite blöt av det förstås.

Jag har t.ex. en Elektra Semiauto och den får jag ofta en något blöt puck i medan jag i min La Pavoni Europiccola alltid får snustorra puckar oavsett. Det måste handla lite om hur maskinen jobbar också tror jag.

Annars känns det ju logiskt att om man har en lite grövre malning så borde man lättare få igenom allt vatten ned genom pucken som sedan är torr medan man om man har en finare malning kanske kan få vatten som stannar inne i pucken då det kan sluta tätt och bli svampigt. Tampningen är också viktig ju lösare tampning desto blötare puck har jag erfarit. Kör man t.ex. med så fin malning att man inte knappt behöver tampa utan bara polerar lite så får man alltid en blöt puck tycker jag.

Slutligen så tycker jag att du skall låta resultatet vara det viktiga kolla i koppen istället för i filtret när du gjort en kopp kaffe. Blir det riktigt bra i koppen så skall du vara nöjd, det är min devis (från och med nu).:D
 
Undrar om jag behöver göra rent bryggruppens kanter/gängor (dit vattnet inte når) om pucken fastnar? Hur? Med ngn typ av pensel?
 

niad

Well-known member
Det skall du absolut göra. Det finns speciella borstar för detta och du kan även köra vatten ned i filtret utan kaffe och skölja uppåt genom att röra filtret försiktigt fram och tillbaka (portafilter wiggle). Vet inte om du kan backflusha din maskin men det är också ett rengöringsmoment som skall göras med jämna mellanrum om maskinen tillåter det.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Det bör du göra efter nästan varje shot. Jag sköljer och drar med borsten efter varje shot.

Hummm, att borsta efter varje shot känns overkill och för jobbigt... (i alla fall för mig). Jag nöjer mig med en kort flush efter varje shot för att "spola loss" det som eventuellt sitter direkt på brygghuvudet. Torkar av ibland med trasan som jag torkar portafiltret med för att vara lite mer "direkt på" brygghuvudet.

Sedan lite portafilterwiggle mot kvällen och någon blank backflush när dagen är över. Lite borste vid behov (inte varje dag, kanske var 3:e dag gissningsvis). Wigglar man och småflushar så tycker jag inte att det finns så våldsamt mycket som behöver borstas bort.
 

MiC

Well-known member
När mina puckar fastnar brukar jag oftast köra i aningens för mycket kaffe i filtret. Förmodligen handlar det om att jag också har slarvat lite med att "flusha" och torka rent brygghuvudet. :)
 
Tack för era svar. Jag kämpar fortfarande med extraktionstiden, kaffemängd, malningsgrad och (möjligtvis) tampning. Jag har ställt Minimokan till mycket grövre malning, men det tar fortafande uppåt minuten för att få en dubbel espresso. Det underliga är att jag en gång med samma malning fick en dubbel på 30 sek. Kan det bero på en liten variation i kaffemängd? Förunderliga äro espressomaskinens vägar...
 
Ja, det kan det vara. Men bryggtider på uppemot en mionut är solklart för fint malet (om maskinen fungerar i övrigt och inte har någon mupp-crema-enhancer).

Jag hoppas att den inte har någon "mupp-crema-enhancer". Jag har i varje fall inte sett något sådant i specifikationerna och i instruktionsboken. Hur skulle en sådan se ut?:huh:
 

iZappa

Well-known member
Ja, det kan det vara. Men bryggtider på uppemot en mionut är solklart för fint malet (om maskinen fungerar i övrigt och inte har någon mupp-crema-enhancer).

Ascaso Steel Duo Prof har ingen crema-enhancer (forsterker), men en 58 mm portafiler i stål.

Duo Prof har magnetventil noe som betyr at du ikke skal få veldig våt puck etter brygging. Jeg har selv en slik maskin og bruker sjelden å få våt puck. Prøv det dobble filtret og mal kaffen slik at du får 55ml - 60ml (2oz) på omtrent 25 sekunder. Da får du som regel en fin og tørr puck som enkelt kan slås ut hel i knock boxen.

Våt puck kan ha mange forklaringer etter min erfaring. En kan være for grovt malt kaffe. En annen forklaring kan være at du har fått en Ascaso Duo Steel og ikke Prof modelen. Det er kun Prof modelen som har magnetventil. Men dette er vel lite sansynlig :lol:

I min La Pavoni Europiccola alltid får snustorra puckar oavsett. Det måste handla lite om hur maskinen jobbar också tror jag.

Snustorra pucker i La Pavoni kan vel ha noe å gjøre med den høye temperaturen på vannet og at man der fysisk trykker alt vannet gjennom kaffen før man kan fjerne portafilteret. Samtidig må man vente litt for at presset skal utgjevnes noe som også bidrar til å tørke pucken. I Semiautomatican din stopper du derimot bryggingen mens det fortsatt er vann både over og i kaffepucken. Noe av det vannet som er over pucken blir "sugd" ut pga av trykkforskjellene inni og utenfor maskinen. Men noe vil bli igjen. Dermed blir også pucken litt våtere.

Annars känns det ju logiskt att om man har en lite grövre malning så borde man lättare få igenom allt vatten ned genom pucken som sedan är torr medan man om man har en finare malning kanske kan få vatten som stannar inne i pucken då det kan sluta tätt och bli svampigt.

Min erfaring er at for grovt malt kaffe ofte gir våtere pucker enn for fint malt kaffe. Jeg ville tro at en puck med store kaffekorn ville tilate mer vann å samle seg mellom kafferkornene enn en finmalt puck ville. Dette fordi en finmalt puck er mer kompakt enn en grovmalt puck. Slik jeg tenker vil en grovmalt puck ha mer mulighet for å ekspandere pga vannet og dermed inneholde mer vann når bryggingen er over. Dermed også en våtere puck siden magnetventilen ikke "suger" vannet ut av pucken, men bare vannet som ligger over pucken. Hva tror du om dette?
 
Ascaso Steel Duo Prof har ingen crema-enhancer (forsterker), men en 58 mm portafiler i stål.

Duo Prof har magnetventil noe som betyr at du ikke skal få veldig våt puck etter brygging. Jeg har selv en slik maskin og bruker sjelden å få våt puck. Prøv det dobble filtret og mal kaffen slik at du får 55ml - 60ml (2oz) på omtrent 25 sekunder. Da får du som regel en fin og tørr puck som enkelt kan slås ut hel i knock boxen.


Våt puck kan ha mange forklaringer etter min erfaring. En kan være for grovt malt kaffe. En annen forklaring kan være at du har fått en Ascaso Duo Steel og ikke Prof modelen. Det er kun Prof modelen som har magnetventil. Men dette er vel lite sansynlig :lol:

Jag är tämligen övertygad om att jag har fått "prof"-modellen, då placering av knappar och dioder stämmer. De sitter till höger och temperaturmätaren till vänster. Jag visste däremot inte att den har "magnetventil" och vilken funktion denna har.

Jag får fortsätta att mala grövre, fylla filtret och tampa hårt. Det kanske är rätt strategi (?). Att det rinner igenom så långsamt måste väl ändå bero på malningsgraden. Vi får se om pucken också blir torrare.:huh:
 

Musicman

Well-known member
Hej,

Jag måste säga att jag blev förvirrad själv ikväll. Har hela helgen fått bra espresson med fin crema (dock med blöta puckar). Ikväll försökte jag med att ta lite mer kaffe, mala lite finare med samma tampning...Men allt blev sämre, pucken blev dock torr men noll crema, och maskinen liksom "fräste" ut kaffet med följande resultat som följd:::

http://www.kaffeinformation.se/page.asp?id=espressoskola3&selItemId=espressoskola3

Alltså den översta bilden...

Jag blir alltmer förvirrad i denna häftiga värld...Men ojämnt resultat fortfarande....;-):D

Musicman
 

arto

Well-known member
Prova att mala grövre när du doserar mer, det kan bli bättre av det, eller också inte :)
 

Musicman

Well-known member
:lol:
Precis, det är det som är så jobbigt....Det "stämmer" inte alltid...Fast jag kom på en sak - jag hade precis innan skummat mjölk och direkt därefter kört på kaffet - bör man "kyla" ner maskinen efter skumningen för att få rätt resultat som jag har sett på någon länk härifrån? Några som har erfarenheter?

Tack,

Musicman
 
C

cj53x11

Guest
Fast jag kom på en sak - jag hade precis innan skummat mjölk och direkt därefter kört på kaffet - bör man "kyla" ner maskinen efter skumningen för att få rätt resultat som jag har sett på någon länk härifrån? Några som har erfarenheter?

Yes! Avkylning efter skumning är en nödvändighet på Silvian! Vrid på ratten och tryck på knappen i mitten så kommer det ut en vattenstråle från ångröret efter tag. Jag brukar spola ut en deciliter ungefär. Sen kaffe!
 

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,721
Medlemmar
19,364
Senaste medlemmen
Knivmackan
Topp