Billigare med råkaffe?

ake_l

Well-known member
Noterar att på gokaffe är kg-priserna inte så höga. Är det så att hemmarostat inte bara blir bättre utan även billigare?
 

HeMo

Well-known member
Fast om man räknar på kilopriserna ska man komma ihåg att råkaffe har högre densitet än rostat. Har för mig att 100 g råkaffe blir knappt 90 g efter rostning.
 

puttec

Well-known member
Priset är av underordnad betydelse tycker jag. Att köra hela racet från råböna till att det rinner ner i koppen är hela grejen!
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Det blir helt klart billigare per kilo. Beroende på vad man lägger ut på rostningsapparaturen och hur mycket kaffe man konsumerar så är det rentav så att man i längden kan spara pengar. Och få rostningsutrustningen gratis (i och med de sparade slantarna alltså...).

Att det blir godare och är roligare är de viktigaste punkterna, att det dessutom blir billigare är en välkommen bonus-feature. :D

Det stämmer förresten att råkaffet tappar i vikt, men jag minns inte hur mycket p årak arm. (kilopriset blir trots det mycket lägre än på färdigrostat av naturliga skäl)
 

Chilhuacle

Well-known member
Man kan blanda som en tokig också...
För mig var det en viktig grej för att få fram ett kaffe som passade när jag hade Alessimaskinen.
 

ake_l

Well-known member
Hur bra det blir beror helt på hur bra du själv blir på att rosta.

Jag bara antog att ni som rostar själva anser att det blir mycket bättre när ni själva gör det ;-)
Tack för alla svaren. Jag skall nog prova rostning vid tillfälle, låter lockande.
Jag håller med, priset är inte det viktigaste. Men det hjälper när man skall motivera ÄNNU ETT PRYLKÖP här hemma ;-)
 

HeMo

Well-known member
Jag håller med, priset är inte det viktigaste. Men det hjälper när man skall motivera ÄNNU ETT PRYLKÖP här hemma ;-)

Så sant! Men det fina med rostning är i o f s att det inte behöver bli ett nytt prylköp. Jag kommer nog att hålla mig till ugnen under överskådlig tid.
 

Jemo

Well-known member
Jag kommer nog att hålla mig till ugnen under överskådlig tid.

jag har hört liknande uttalanden från hemo tidigare. alltså det där med att nu kommer jag inte att köpa fler kaffeprylar. och vips så står det väl en en behmor på köksbänken...

jag har precis börjat rosta själv. första gångerna var jag väldigt entusiastisk och tyckte det blev kanonbra men nu börjar jag tvivla. visst är det en stor fördel att få helt färskt kaffe, men proffsrostat är godare. kanske en fråga om träning, kanske en fråga om utrustning, vad vet jag, men jag tycker helt klart att en relativt nyrostad j&n (för att inte tala om koppi) blir långt bättre än hemrostat. förmodligen kommer jag att fortsätta rosta då och då i alla fall, inte för att det blir godare utan för att det är väldigt kul.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Av alla som rostar kaffe hemma så tycker:

63,22% att det är godare än färdigrostat.
13,08% att det inte är godare än färdigrostat.
23,98% tror att det kommer att bli bättre än färdigrostat, bara de får till det så...

Ovanstående siffror är omräknade från den här tråden: http://www.riktigtkaffe.se/showthread.php?t=3766

När jag jämför hemmarostat med färdigrostat så jämför jag med färdigförpackade bulktillverkade bönor från stora tillverkare. Bara för att ta ett exempel: Mauro. Alltså inte med nyrostat från mindre specialrosterier (vilket i princip är detsamma som hemmarostat, det är ju färskt och ofta vet man vad det är för bönor man får).
 

HeMo

Well-known member
jag har hört liknande uttalanden från hemo tidigare. alltså det där med att nu kommer jag inte att köpa fler kaffeprylar. och vips så står det väl en en behmor på köksbänken...

Bara för att du säger det kommer jag verkligen att stålsätta mig i detta fallet.... ;)
Nej, faktum är att jag inte känner något sug alls efter en rost.

jag har precis börjat rosta själv. första gångerna var jag väldigt entusiastisk och tyckte det blev kanonbra men nu börjar jag tvivla. visst är det en stor fördel att få helt färskt kaffe, men proffsrostat är godare. kanske en fråga om träning, kanske en fråga om utrustning, vad vet jag, men jag tycker helt klart att en relativt nyrostad j&n (för att inte tala om koppi) blir långt bättre än hemrostat. förmodligen kommer jag att fortsätta rosta då och då i alla fall, inte för att det blir godare utan för att det är väldigt kul.

Jag håller faktiskt med dig. Var också eld och lågor i början, men har blivit lite mer tveksam sista tiden. Tycker mig få någon bismak som irriterar lite, lite metalliskt eller beskt. Denna bismak kommer ffa fram när jag blandar med mjölk. Kanske gör alla andra kraftiga smaker i ren espresso att det inte märks i den.
 

niad

Well-known member
Jag har gjort det mycket enkelt för mig och jag tycker jag dricker ett bättre kaffe än det köpta.

Köpte rost i somras och köper kaffet från GoKaffe. Jag är dock rätt övertygad om att färskheten är en stor bidragande orsak till att det blir så gott även om jag inte lägger massor av tid och energi på att rosta bönor separat m.m.

Jag väger upp min blandning och rostar allt tillsammans på en rostprofil som jag testat fram. Jag behöver inte ens bevaka det längre. Värmer upp, tippar i och när det är klart så ligger det på kylplåten efter ca. 20 min. Brukar köra 3X250gr per gång.
 

inline

Well-known member
gokaffe

Beställde precis 9 kilo råkaffe från Gokaffe.se :)

2 kg Brasilien Santos
1 kg Dominikanska Republiken Juncalito
1 kg Etiopien Yirgacheffe
2 kg Indian Monsooned Malabar AA
1 kg Kenya AB Top
1 kg Guatemala San Lucas Atitlan SHB
1 kg Abessinien (Etiopien) Mocca

Kommer att rosta för espresso och presskaffe.

Tips på blandningar mottages gärna :)

Bakmaskinen + varmluftspistolen kommer att få jobba hårt framöver :)

/Johan
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Hur länge håller råkaffet sig färskt?
Hur förvarar ni det hemma?

Det ska hålla sig länge. Ett år är inget problem, ett par år ska inte vara något problem heller, men smaken kan ändras lite lite under årens gång. Svårt att säga, vem kan minnas EXAKT hur ett kaffe smakade för fem år sedan?

Jag förvarar det i de påsar kaffet kom i (plastpåsar eller papperspåsar). I en hög utdragslåda i köket. Kaffet räknar jag med att konsumera inom ett år, så extremt lufttätt/vacuum bryr jag mig inte om att förvara det.
 

Grindmaster Flash

Well-known member
Det blir inte så mycket billigare i längden med hemrostat, om man rostar i ugn och råkar glömma kvar dem där i bland...
Gott luktar det också om vidbränt kaffe, inte!

Men det spelar inte så stor roll tycker jag, det är ju rätt kul och blir väldans gott när man lyckas (och det är som tur är en klar majoritet av gångerna).
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,725
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp