Behmor rostaren

espen

Member
Er det mulig å kjøpe Behmor rostaren via en svensk NetShop, event. hvor? Har pr. idag kun funnet hos Behmor BasBean.com.uk.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Så har man då köpt sig en Behmor.

Positivt: Tja, den kan rosta mer än Genecafén.

Negativt: För lite ljus. Den skulle behöva en lampa till, på höger sida i apparaten. Svårt att se rostningsgrad. Fortsätter rosta bönorna lite efter att man slagit på kylning (jag är bortskämd med effektiv kylning). Kass programmerbarhet/kontroll över temperatur och rostningsprofiler.

Men det här blir nog bra till slut, när man fått kläm på rostprofilerna.

:coffee:
 

Gholam

Well-known member
Så har man då köpt sig en Behmor.

Positivt: Tja, den kan rosta mer än Genecafén.

Negativt: För lite ljus. Den skulle behöva en lampa till, på höger sida i apparaten. Svårt att se rostningsgrad. Fortsätter rosta bönorna lite efter att man slagit på kylning (jag är bortskämd med effektiv kylning). Kass programmerbarhet/kontroll över temperatur och rostningsprofiler.

Men det här blir nog bra till slut, när man fått kläm på rostprofilerna.

:coffee:

Välkommen till Behmor-klubben. Och jag som går och funderar på om inte jag borde byta till Genén...Jag tycker att det sämsta är just bristen på programmerbarhet som medför maximala rostider på under 3min. Annars är den väldigt bekväm...
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Aha... För längre rostningstider är det "bara" att öka på mängden bönor. Profil 2 (tror jag) har en dipp i temp, så den verkar bäst om man får till det. Men jag håller med, det är sjukt att man själv inte kan styra profilerna.

Det bästa haded varit om de hade skitit i att göra profiler överhuvudtaget. Det enda som behövs är:

1- Start och stopp (och en klocka som räknar uppåt).
2- Önskad temperatur och uppmätt temperatur i apparaten.
3- Två rattar för att öka eller minska på tid och temp, precis som på Genecafén. Det hade varit guld.
 

Gholam

Well-known member
Aha... För längre rostningstider är det "bara" att öka på mängden bönor. Profil 2 (tror jag) har en dipp i temp, så den verkar bäst om man får till det. Men jag håller med, det är sjukt att man själv inte kan styra profilerna.

Det bästa haded varit om de hade skitit i att göra profiler överhuvudtaget. Det enda som behövs är:

1- Start och stopp (och en klocka som räknar uppåt).
2- Önskad temperatur och uppmätt temperatur i apparaten.
3- Två rattar för att öka eller minska på tid och temp, precis som på Genecafén. Det hade varit guld.

En tid-Temp kurva hade också varit pedagogisk och bra.
 

Gholam

Well-known member
Kört tre olika rostningar med Behmor. Klart bättre än min varmluftsugn. Kvalitetskänslan är väl inte 100%, men lättheten i att plocka fram den är mycket värt.

Jag härjade lite i spread-sheeten, och la till extra kolumn för vem som har skrivit in sin rostning.

http://spreadsheets.google.com/ccc?key=0AtlC9xggbYYCdE9lQzZtem5ScUFJeVM4OXlrNmNId0E&hl=en

Bra idé! Vad vi borde också ha är någon form av objektiv bedömning så att man kan bestämma sig om man vill följa profilen eller ej.
 

eulerrow

New member
Rengörning Behmor

Jag la till ett par Monsoon Malabar till rostningen. Jag gjorde 1 lb i första försöket, men tyvärr blev den inte bra. Jag var tvungen att göra en till bara för att jag vet hur denna kan smaka :lol:

Hur gör ni rent era Behmor? I instruktionsmanualen står det "Simple Green", ska det tolkas som grönsåpa?
 

puttec

Well-known member
Jag kollade Simple Green på en amerikansk sida o det är en jäkla massa rengöringsmedel men jag tolkar det som om det är ett ganska snällt hushållsrengöringsmedel som inte är frätande. Om du läser den andra tråden Brand i Behmor om vad som kan hända så är tipset rengör ofta. Bränt fett är inte kul precis definitivt inte lukten!!!
Efter branden behövde jag ta till ungsrengöringsmedel men jag tog bara lite i taget o var extremt försiktig!
 

puttec

Well-known member
Ja det fungerar säkert! Det som jag tror man måste hålla järnkoll på är så att det inte rinner ner i ngn skarv så att elektroniken blir skadad. Jag vände o vred på min så att jag alltid skulle ha plan yta på det som jag sprayade rengöringsmedel på.
 

Gholam

Well-known member
Just beställt 10kg kaffe från Hasbean:

Bolivia Machacamarca BV Maria and Mario Andrade 2010
Brazil Fazenda Cachoeira da Grama Bourbon Pulped Natural 2009-2010 Crop
El Salvador Finca La Fany Bourbon 2009-2010 Crop
 

PF013

Well-known member
Grattis! Just den skörden från Finca La Fany gav den bästa espresso jag någonsin druckit, alla kategorier. Dragen av theseal, i mitt garage, med en smak av kanderade mandlar och en liten ton av grönt äpple. Det är då vuxna män kramas! :)

Jag har också kört två kilo av Fazenda Cachoeira, men förra årets skörd. Också riktigt bra!
 

Gholam

Well-known member
Grattis! Just den skörden från Finca La Fany gav den bästa espresso jag någonsin druckit, alla kategorier. Dragen av theseal, i mitt garage, med en smak av kanderade mandlar och en liten ton av grönt äpple. Det är då vuxna män kramas! :)

Jag har också kört två kilo av Fazenda Cachoeira, men förra årets skörd. Också riktigt bra!

Ja just de två har jag också testat förut och varit nöjd med. Nu var de inte rostade så bra som det gick för jag hade beställt färdigrostat också som smakade något mer. Men med 4kg av varje lär jag få tillfälle till att finputsa profilerna. Bolivian däremot är nytt...
 

onkelA

Well-known member
har plöjt igenom hela den här tråden, trevlig sysselsättning i väntan på Behmoren...
...kanske sparar mig ett kilo eller två i läropeng också, vem vet
Tackar alla bidragare!
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,722
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp