Så har man då köpt sig en Behmor.
Positivt: Tja, den kan rosta mer än Genecafén.
Negativt: För lite ljus. Den skulle behöva en lampa till, på höger sida i apparaten. Svårt att se rostningsgrad. Fortsätter rosta bönorna lite efter att man slagit på kylning (jag är bortskämd med effektiv kylning). Kass programmerbarhet/kontroll över temperatur och rostningsprofiler.
Men det här blir nog bra till slut, när man fått kläm på rostprofilerna.
ag tycker att det sämsta är just bristen på programmerbarhet som medför maximala rostider på under 3min.
3 minuter? Kör du en rostning per shot, eller?
Aha... För längre rostningstider är det "bara" att öka på mängden bönor. Profil 2 (tror jag) har en dipp i temp, så den verkar bäst om man får till det. Men jag håller med, det är sjukt att man själv inte kan styra profilerna.
Det bästa haded varit om de hade skitit i att göra profiler överhuvudtaget. Det enda som behövs är:
1- Start och stopp (och en klocka som räknar uppåt).
2- Önskad temperatur och uppmätt temperatur i apparaten.
3- Två rattar för att öka eller minska på tid och temp, precis som på Genecafén. Det hade varit guld.
Kört tre olika rostningar med Behmor. Klart bättre än min varmluftsugn. Kvalitetskänslan är väl inte 100%, men lättheten i att plocka fram den är mycket värt.
Jag härjade lite i spread-sheeten, och la till extra kolumn för vem som har skrivit in sin rostning.
http://spreadsheets.google.com/ccc?key=0AtlC9xggbYYCdE9lQzZtem5ScUFJeVM4OXlrNmNId0E&hl=en
Grattis! Just den skörden från Finca La Fany gav den bästa espresso jag någonsin druckit, alla kategorier. Dragen av theseal, i mitt garage, med en smak av kanderade mandlar och en liten ton av grönt äpple. Det är då vuxna män kramas!
Jag har också kört två kilo av Fazenda Cachoeira, men förra årets skörd. Också riktigt bra!