Avkalkningsfest! (vid ändring till/från sommartid)

godis_knugen

Well-known member
Jag ska också kalka av DCM idag. Pump införskaffad på tema för att kunna kalka av ångtanken.

plockar ni bort spridarfilter och sånt innan ni kör igång?

Det blir spännande det här....

intressant vad är det för pump du skaffat? hade tänkt köra med hävert men det kan bli lite otrevligt med avkalkningsmedel och annan sörpa i vattnet.

PS. behöver man någon speciell gängtätning när man ska skruva tillbaka vetilen eller funkar det med typ teflontejp ?

:coffee:
 

Marv

Well-known member
Märkte av en betydligt bättre ånkapacitet efter avkalkning av min Classic. La Scalan hoppade jag öve denna gång då den bara går på helgerna litet i garaget för test än så länge.
 

EspressoChristian

Well-known member
Väldigt bra idé det här, mycket lättare att komma ihåg att kalka av när man blir påmind på detta sätt.

Backflushad, avkalkad och rengjord maskin. Mumma!
 

MaZ

Well-known member
Hade inget rengöringsmedel hemma så jag körde defragmentering på alla datorer med windows på istället. Är väl samma grej eg. ;)
 

MrMartini

Well-known member
Oj, vilken tur. Visste inget om detta, men som tur var apssade jag på att montera ner maskinen igår och gjorde rent den..
4043091566_bcf969ea0d.jpg
 

PekkaB

Well-known member
Nu ska det bli skönt med vintertid!
Närå, hade gäster i huset vid avkalkningsfestsdax så jag missade eventet och hänger på lite sent. Fick dock en liten undran i huvudet när jag läste wannabes procedurbeskrivning:
Jag har läst i bruksanvisningen till min Classic att man häller pulver/vattenblandningen i tanken. Ta bort spridarfiltret och sen är det bara att flöda igenom blandningen genom brygghuvud och ångrör några sekunder. Sedan vänta 20 minuter och upprepa proceduren tills tanken är tom.
Sedan låta rent vatten flöda tills endast rent vatten kommer ut.

Om man går så tillväga (och kör ngr sekunder) så har man ju blandat ut vattnet i kokaren (kanske ½ liter) med några centiliter citroncyralösning. Inte mycket kraft i det kan man tycka. Borde man inte börja med att köra igenom åtminstone ½litern med vatten för att verkligen få syran in i systemet?
 

Bengt

New member
Hej,

Jag är ny på forumet och är inte helt säker på att det här är rätt tråd för min maskin, men..

Jag äger en Nespresso Lattissima-maskin och är lite nyfiken på om man även med en sådan kan avkalka med citronsyra? Jag läste på Nespressos hemsida att de ville att man skulle köpa ett tvågångersset för 90kr för att lyckas med en avkalkning. Det är naturligtvis viktigast att resultatet blir bra, men om man avkalkar 2x per år är det inte helt fel att lägga de pengarna på mer kaffe istället.

Tacksam för svar,
 

demo

Well-known member
förlåt alla här inne ja är säker på att denna fråga redan är besvarad i tråden men ja orkar fan inte leta igenom 25 sidor och tar den snabba vägen och hoppas att nån kaffe nörd bara tycker de kul att få hjälpa till ytterligare en gång=)

tänkte kalka av maskinen nu och göra på detta sätt:

10gram per liter och antal liter är så mkt som fyller hela tanken. Och låta stå över natten?

sedan är de bara vänta till maskin blir varm och TA AV SPRIDAR FILTRET? och sedan tappa ut ALLT syra vatten på en gång?

Sen fylla på med vanligt vatten och tappa ut tills allt är rent och inte smakar citron?

Hur mkt tappar man per gång? ska spridar filtret av? och hur många minuter melan varje avtappning?

kör en silvia.

tack för den som orkar läsa detta en gång till och svara en gång till. som sagt är ja säker på att denna fråga finns besvarad nånstans=)

men kan man inte fråga på RK vette fan vart ja ska vända mig:)

trevlig helg
 

demo

Well-known member
ingen som ville hjälpa till..

ja har börjat köra nu iaf så vi glömmer den frågan.


fick lite problem me att få loss spridarfiltret...så de är kvar på...de väll ingen fara?

efter ja klar me avkalkningen ska ja iaf köra en rengöring med backflush med medel.

de ingen fara om spridarfiltret sitter kvar medans avkalkningen?
 

johey

Well-known member
Ingen mening med att ha syran i tanken över natten. Det är i kokaren den gör nytta. Förövrigt tror jag inte det är nödvändigt att ha syralösningen ens i kokaren över natten, men jag vet å andra sidan inte vad optimal tid är.
 

johey

Well-known member
Just ja, det är snart fest! Ladda upp med citronsyra nu! Går som jag tidigare sagt att hitta svårt billigt i turkbutiker. I en butik i Akalla finns det 250-gramsburkar för 15 spänn!
 

Marv

Well-known member
Det skall bli spännande att se om min idé med 3 vägsventil på inkommand vatten till maskinen funkar. Tanken är att koppla om 3-vägsventilen så att maskinen suger från en dunk med avkalkningslösning istället för från vattenledningen.
 

stipok

Well-known member
JAA! Fröken silvia har blivit gammal nog att få sin första avkalkning. Det är inte utan att man blir lite tårögd ;-)

Dags att införskaffa citronsyra till kokaren och någon flaska indian pale ale eller london pride åt mig.

Är det 10 g citronsyra och en liter vatten som rekommenderas?
 

stipok

Well-known member
I väntan på ett stort paket från jysk har jag varit hemma idag och passade på att ordna en liten förfest. Ingen riktigt kraftig blågrön färg på vattnet från kokaren (lite besviken faktiskt) men i gengäld smakar kaffet bättre nu och ångvredet är lättare att använda.

För att sprida lite stämning inför den stora festen kommer några bilder på de första skotten efter avkalkningen. Ber om ursäkt för kass bildkvalitet dock. Båda är gjorda på J&N Etiopien Harrar. Första skottet blev något bittert men det andra var en ren njutning!
 

Bilagor

  • IMG_3028.jpg
    IMG_3028.jpg
    33.4 KB · Visningar: 30
  • IMG_3023.jpg
    IMG_3023.jpg
    40.6 KB · Visningar: 30

wesaft

Well-known member
Kul inlägg och alltid upskattat med bilder stipok.
Var glad om vattnet inte är så mycket färgat istället, hehe :)
 

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,763
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp