Avkalkningsfest! (vid ändring till/från sommartid)

hrbrun

Well-known member
Jag ska också kalka av DCM idag. Pump införskaffad på tema för att kunna kalka av ångtanken.

plockar ni bort spridarfilter och sånt innan ni kör igång?

Det blir spännande det här....
 

PF013

Well-known member
Jag backflushade och rengjorde spridarfiltret med express clean, men monterade tillbaka det hela innan avkalkningen. Jag har sett att jag får en hel del kalk på spridaren, eftersom den torkar mellan skotten. I kokaren avsätter man bara en del av kalket (beroende på hur mycket fri alkalinitet man har i vattnet), men på våta ytor som torkar så avsätter man givetvis 100%.

Och som sagt, kör en del med blindfiltret för att avkalka OVP:n och solenoiden.
 

PF013

Well-known member
Jag ska också kalka av DCM idag. Pump införskaffad på tema för att kunna kalka av ångtanken.

plockar ni bort spridarfilter och sånt innan ni kör igång?

Det blir spännande det här....

Hur öppnar du för att kunna tömma ångtanken? Skruvar av vacuumbrytaren eller?
 

djneo

Well-known member
Då har man en nya maskin igen då efter all rengöring... Känns riktigt bra att ha gjort klart allt...
 

mts

Well-known member
så, nu var det blågröna vattnet vitt igen :)
kvarnen fick sig en omgång också, gammalt kaffe sitter fast rätt rejält i gängorna märkte jag...
 

hrbrun

Well-known member
Första vändan avklarad. 5min dragtid, sen påfyllning. Tänkte köra tre varv i kokaren för kaffet. Har ännu inte bestämt mig för om jag ska köra ångkokaren eller inte. Sitter här och velar med resonemanget "det passerar ju ändå inte så mycket vatten genom den behållaren...".... Lurar jag mig själv, eller stämmer det....?!
 

PF013

Well-known member
Jag skulle nog tro att du lurar dig. Faktum är att inget vatten "passerar" ångkokaren, utan bara ånga. Då avsätts 100% av kalket, till skillnad mot väldigt lite i bryggkokaren (som vårt vatten i Linköping är beskaffat).
 

hrbrun

Well-known member
Men frågan är vilken mängd vatten som förångats i ångkokaren sen jag köpte maskinen.

Ibland värmer jag en kopp med ånga, ungefär 10-15 sekunder vilket motsvarar en ordinär ångningssekvens. Då kan jag hälla ut ca en tsk (5ml) vatten efteråt. -->200 ångningar för en liter kondens. Om vi räknar högt har jag kanske gjort 500 ångningar under de sju månader jag haft Mini i mitt kök. Where does that leave us...?
 

PF013

Well-known member
Utmärkt läsning i ämnet är The Insanely Long Water FAQ. Där finns tabeller som visar hur många mg kalk (och magnesium, men det verkar aldrig pratas om i Sverige) som avsätts per liter vatten genomkört.

I tabellen för ångkokare ("Milligrams Scale at 125°C Per Liter Throughput") så står det i fotnot 4 att man måste byta vatten ibland i sin ångkokare oavsett hur snällt vatten man har, eftersom de lösta ämnena koncenteras.

Här har jag plockat fram värdena för Linköping: Alkalinitet 54 mg/l, Kalcium 20 mg/l.

Sätter man in det i tabellerna i länken ovan så ser man att vi har 0 mg/l i avsatt kalk, både i bryggkokare (tabellen för 95ºC) och ångkokare (125º). Då förutsatt att man tar tillräckligt mycket varmvatten ur ångkokaren. Hur Dalla Corte tycker att man ska göra när det inte finns nån vattentapp är en intressant fråga...

Jag har för mig att jag räknade ut att Silvia trycker ur sig runt 1g ånga per sekund. Det kan nog vara rimligt att du lyckas kondensera en tredjedel i koppen. Resten blir en bra luftfuktare! 500 ångningar gånger 15ml blir 7.5 liter, och 150 mg kalcium. Jag kommer inte ihåg vad det avsätts som (tror det är kalciumkarbonat), men totalt blir det mer än 150 mg.
 

hrbrun

Well-known member
Ahmentjena, den läsningen är verkligen galet lång. Särskilt nu, när hungern börjar göra sig påmind.

Jag skulle i alla fall ge mig på ångkokaren hade jag tänkt, men se det gick inte. Pappersvändare som jag är till yrket hade jag inte en tillräckligt stor hylsnyckel hemma för att skruva av tryckventilen. Piss. Så det får vänta. Men jag har iaf testat pumpen PF013 tipsade om på Biltema. Den kommer att komma väl till pass. En annan dag.

Kan för övrigt säga att jag fick lova att använda presskannan idag. Körde 3,5dl vatten till 20g Harrar. Oj vad gott det blev. Sambon blev också positivt överraskad. Gött.
 

knasper

Well-known member
"Sciogliere il contenuto dl 1 bustina in 1.5 litri d'aqua." So far so good.
"Accendere la macchina e versare la soluzione nel serbatoio." Ja, där var ju två ord till jag kände igen!;) "Dopo aver tolto il portafiltro (dove presente), azionare la pompa come quando si fa un caffè" Nästan fortfarande med men varför i h-e sparade jag inte instruktionspappret på svenska!:blush:
 

Pac

Maskindoktorn
Hehehehe, det höll på att gå illa....

Bara så ni vet, man skall inte använda bikarbonat. :nowink:

Citronsyra skall det vara. :D
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Klockomställning: Check!

Avkalkning: Check!

//Stefan (som förvånades över hur grönt vattnet faktiskt blev; trodde nog inte det först)
 

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,765
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp