Ångkvalitet

Agathorn

Well-known member
jag fick ett tips härmodagen som gjorde att jag kom att tänka på Jemos intressanta fråga här. jag pratade med en mycket duktig och erfaren barista som menade att man bör använda helt olika skumningsteknik beroende på hålens vinkel i förhållande till botten på munstycket.
han menade som följer: ifall ångan är riktad rakt ned från munstycket så är det att föredra med en placering av munstycket i mjölken nära kannans kant och därefter sikta på att få en virvel som s a s snurrar runt i kannan med- eller moturs. ifall ångan riktas snett mot kannans botten kan det vara en fördel att börja med munstycket mitt i kannan och sikta på att få en rörelse i mjölken som mer liknar en stående våg från kannans kanter och in mot mitten.
när jag testade på vibin hemma (snedställda hål) så blev resultatet genast bättre. någon annan som har gjort liknande (eller avvikande) iakttagelser?


Intressant, och detta kan nog stämma. När jag kollar på filmer på youtube om mjölkskumning så ser jag ofta att på dyrare maskiner med flera ånghål så kör dom i pipen i mitten av mjölken, medans på Gaggia och Rancilio maskinerna så kör dom vid sidan av kannan så det blir en virvel istället.

Jag är själv i maskinköpartankar och funderar mycket på detta med rätt maskin/ångspets för optimal mjölkskumning. Ofta får jag halvirritera(n)de svar tillbaka att skumma mjölk är en konst och det finns inga genvägar. Något jag bara delvis vill hålla med om.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,700
Inlägg
155,887
Medlemmar
19,383
Senaste medlemmen
nilslindholm
Topp