Ångkvalitet

Tobiemme

Well-known member
jag har ofta upplvet hur otroligt olika det kan vara att skumma mjölk på en maskin gentemot en annan. de är ju rätt intressant egentligen! hur kan det skilja sig så himla mycket? ångkvalitet? själva ångtrycket? pipen? röret? vredet? vad tror ni?
 

Fabian

Well-known member
Du nämner ju själv en del av faktorerna som gör skillnaderna. Storleken på kokaren är också en. Dessutom så påverkar de olika faktorerna varandra. Hur många och hur stora hål det är i knoppen på ångröret avgör hur mycket ånga som släpps ut t ex.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
De variablerna som finns är:

1- Storlek på kokaren. Är den stor håller den trycket bättre.
2- Tryck i ångkokaren. Är kokaren stor hålls trycket uppe, dalar trycket lider skumningen.
3- Antal hål på munstycket. Fler hål ger mer fart på skummandet.
4- Vinkel på hålen. Hur är de riktade?
5- Storlek på hålen.
6- Hur torr är ångan?
 

linken

lilla Kaffe & Chokladhandeln
Konstruktionen på kokaren med vatten nivå/mängd och placering på utgående ånga är en annan viktig faktor. Detta pga att ånga har en hög kompressibillitet och e "utvigdningsfaktor"(hittade inte rätt ord) på 1800. Dvs 1 liter vatten blir 1800 liter ånga
 

iZappa

Well-known member
Min erfaring er at dysen er den viktigste faktoren. Med riktig steamdyse kan man steame like godt på en billig hjemmemaskin som på en proff restaurantmaskin. Minimumskrav til kokeren må selvsagt være til stede. Feks 2dl messingkoker.
 

Tobiemme

Well-known member
på min maskin sitter en dyse som har två hål. i 100 fall av hundra lyckas stretchningen av mjölken men i långt ifrån lika många fall lyckas jag få den homogent mikroskummig. antagligen SBS, men skulle det månne vara lättare med ett munstycke med fler hål? ångkapaciteten har jag ingen anledning att tvivla på... ;)
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
skulle det månne vara lättare med ett munstycke med fler hål?

Jag gissar på att det snarare skulle vara svårare med fler hål. Då får du ju mindre tid på dig att rädda ett skum som inte är helt homogent.

Eventuellt ett munstycke med två mindre hål? Den som sitter i original på Brewtusen har två hål. Två STORA hål, och jag gillar inte alls att skumma med det munstycket. Det går snabbt och det känna som att man inte får samma "pisk" på mjölken som man får med ett munstycke med två mindre hål. Som en sk. "Isomac new", det är mitt favoritmunstycke för tillfället.:)

Dessvärre har jag satt på originalmunstycket igen, för jag skulle ge mig f-n på att lära mig använda det... Men det verkar förgäves. :(
 

iZappa

Well-known member
[...]skulle det månne vara lättare med ett munstycke med fler hål? ångkapaciteten har jag ingen anledning att tvivla på... ;)

Det kommer helt an på maskinen, steamarmens utforming og dampkapasiteten på kokeren. Det er vel en av grunnene til at det ikke finnes noen standard dyse.

Å sette et Oscar-fire-hulls munstykke på en Isomac Viper feks ville føre til at steamen gikk tom etter få sekunder. For mye damp ville forsvunnet på for kort tid.
 

Buffeln

Well-known member
Jag hade fyra ganska stora hål på det nya ångröret jag fick med till min Expobar. Detta genererade ett kokande bubbelbad på ca fem sekunder om man försökte skumma mjölk till en cappu. Helt okontrollerbart! Jag har nu bytt till det gamla munstycket med två mindre hål och hoppas nu kunna få till något som liknar mjölk igen. :blush:
 

Joche

Active member
Vattenånga

En av de roliga sakerna med att vara kaffenörd är att det faktiskt ligger så mycket vetenskap bakom och de flesta leker nog utan att tänka på att de är hobbyforskare.

Här är en länk som handlar om ånga i e Vattenånga. Inte så djuplodande men en bra början:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Vattenånga

Har någon provat samma munstycke med mjölk med olika starttemperatur samt olika munstycke med mjölk med samma starttemperatur? Jag tror nämligen att det finns skillnader i slutresultat både beroende på hastighet med vilken mjölken ångas och antalet grader som den skall värmas. Finns de som hävdar att temp på mjölk inte spelar någon roll vilket jag inte tror på alls. Hastigheten styrs dels av ångflöde OCH mängden mjölk. (går nog att göra en del snygga kurvor på detta).

Ångningsprocessen är en komplex process med alltför många variabler för att den skall vara helt lätt att säga att det är så här det går till. Det är något som jag lär mig med tiden; det blir harmoni mellan mig och min maskin. När jag misslyckas kan jag efteråt ofta se varför, ont om tid eller slarv eller, eller.

För övrigt anser jag personligen att mjölk är en förorening som inte bör vara i kontakt med kaffe.
 

Tobiemme

Well-known member
jag kom på en annan grej som jag blev nyfiken på: vad brukar "marschtrycket" vara under skumning på era maskiner? min ångtrycksmätare brukar halka ned till 0,75 bar under större delen av mjölkskumningen. någon som vet om det är bra eller dåligt värde?
 

Jemo

Well-known member
en sak jag funderat på när det gäller ångmunstycket är hur dess hål bör vara placerade i förhållande till mjölkens yta. alltså bör båda hålen (förutsatt att man har ett munstycke med två hål) vara i samma nivå, dvs parallellt med mjölkens yta? eller bör de vara horisontellt, dvs så att det ena hålet ligger lite djupare under ytan än det andra?
 

Jemo

Well-known member
en sak jag funderat på när det gäller ångmunstycket är hur dess hål bör vara placerade i förhållande till mjölkens yta. alltså bör båda hålen (förutsatt att man har ett munstycke med två hål) vara i samma nivå, dvs parallellt med mjölkens yta? eller bör de vara horisontellt, dvs så att det ena hålet ligger lite djupare under ytan än det andra?

enligt mina egna experiment funkar det senare alternativet bäst. det övre hålet driver på virveln och den nedre pressar ner mot botten av kannan. skulle dock vara intressant att ta del av andras iakttagelser.
 

Tobiemme

Well-known member
hehe! jo, jag har funderat på det också – men inte blivit så mycket klokare av funderingarna, dessvärre. någon annan som gjort några jämförelser?

annars har kommit fram till att även den här maskinen behöver påbörja ångning efter att "kokningscykeln" gått klart (dvs den gula lampan slocknat). då räcker trycket fint till att skumma en 0,6-kanna. annars misstänker jag att det är trycket som faller för fort som gör det hela lite lurigt. det hade jag verkligen inte förväntat mig av en så pass muskulös maskin som Domobar Super...
 

Tobiemme

Well-known member
pluggat hål

eventuellt berodde det upplevda "tryckfallet" på att de två hålen i ångmunstycket faktiskt är för stora. jag testade med att trycka en spetsig tandpetare i ena hålet på munstycket och sedan bryta av den på båda sidor. numer håller trycket mycket bättre och det är mycket lättare att få kontroll på ångan och ge virveln rätt stuk. mikroskum är vardag numer. :)
 

Tobiemme

Well-known member
hålvinkel

en sak jag funderat på när det gäller ångmunstycket är hur dess hål bör vara placerade i förhållande till mjölkens yta. alltså bör båda hålen (förutsatt att man har ett munstycke med två hål) vara i samma nivå, dvs parallellt med mjölkens yta? eller bör de vara horisontellt, dvs så att det ena hålet ligger lite djupare under ytan än det andra?

jag fick ett tips härmodagen som gjorde att jag kom att tänka på Jemos intressanta fråga här. jag pratade med en mycket duktig och erfaren barista som menade att man bör använda helt olika skumningsteknik beroende på hålens vinkel i förhållande till botten på munstycket.
han menade som följer: ifall ångan är riktad rakt ned från munstycket så är det att föredra med en placering av munstycket i mjölken nära kannans kant och därefter sikta på att få en virvel som s a s snurrar runt i kannan med- eller moturs. ifall ångan riktas snett mot kannans botten kan det vara en fördel att börja med munstycket mitt i kannan och sikta på att få en rörelse i mjölken som mer liknar en stående våg från kannans kanter och in mot mitten.
när jag testade på vibin hemma (snedställda hål) så blev resultatet genast bättre. någon annan som har gjort liknande (eller avvikande) iakttagelser?
 

Forumstatistik

Trådar
14,677
Inlägg
155,781
Medlemmar
19,371
Senaste medlemmen
Intäkt
Topp