Är ditt hemrostade godare än "köpkaffe"?

Är dina hemrostade bönor godare än färdigrostade?

  • Ja, mina egna bönor är godare än de köpkaffen jag har smakat hittils.

    Röster: 29 34.5%
  • Nej. Och tvivlar på att jag kommer att lyckas bättre än köpkaffe.

    Röster: 6 7.1%
  • Nej, inte än. Men mina egna bönor kommer att bli bättre. Bara jag får till det så...

    Röster: 14 16.7%
  • Jag rostar inte kaffe än, men jag vill/ska göra det i framtiden...

    Röster: 17 20.2%
  • Jag är inte intresserad av att rosta alls. Jag tänker köpa färdigrostade bönor, det är min melodi.

    Röster: 18 21.4%

  • Totala väljare
    84

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
OK, tänkte på kul kolla vad folk tycker om dina hemrostade alster.
Nu är nöjet och det intressanta i att rosta sina egna bönor ute ur ekvationen, vi kör på smaken helt enkelt.

Är dina hemrostade bönor godare än köpta färdigrostade bönor?
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
För den som inte har gissat det än, så röstade jag på att mina alster är bättre än köpkaffe (det jag har provat hittils). Jag måste köpa bättre köpkaffen någon vacker dag, så ska jag sätta mina bönor i ett test med hårt mot hårt!:cool:
 

cango

Well-known member
svaren kan bli missvisande... :) pga att jag rostar själv, så köper jag aldrig färdigrostat, så jämförelserna blir ju för få.
Innan jag rostade hann jag testa: flera Monterivas (marche, den gula påsen, och den röda, Rosso-nånting) samt nån zoega (kasta i sophinken) en kahls (inferno tror jag. så oljig att kvarnen gegga ihop. kastat) sen smakat Moak på fik - vidrig. (non solo bar, och en annan bar på norrlandsgatan tror jag det var)

rosson var den vi tyckte om - till man rostade själv.

Men som sagt - väldigt svårt att jämföra, då (åtminstonde jag) köper inget annat än gröna bönor.
Och mina blandningar varierar hela tiden. Vissa gött, andra gott, andra ok.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Visst blir det lite missvisande, man har ju inte testat alla färdigrostade som finns, och inte heller rostat alla olika råkaffen som finns...

Jag testade lite olika Maurobönor, och ett par andra märken också.
Sedan har det varit råkaffe för hela slanten.
 

iZappa

Well-known member
Jeg rostar selv, men klarer ikke å roste bedre enn kjøpkaffe fra norske spesialkaffe brennere. Jeg tror heller ikke dette er mulig på min Gene Cafe, selv om kaffen blir akseptabel.

Derimot knuser den alt av kjøpekaffe fra ICA og andre dagligvareforettninger som selger gammel og dårlig espresso.

Jeg tror det er viktig å skille mellom god og dårlig espressokaffe slik man skiller mellom gode og dårlige espressomaskiner. Ingen her på forumet tenker på å teste en Delonghi espressomaskin fordi man vet at den ikke gjør jobben. Selv tenker jeg slik om kaffe i norske ICA-butikker.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
norske spesialkaffe brennere.

Men det är ju i princip "samma sak" (alltså färskrostat) om du köper från norska specialkafferostare. De snålar nog inte med bönorna osv.

Det jag tänkte på som "köpkaffe", alltså färdigrostat, var väl mest färdigförpackade kaffen typ Mauro, Universal, Monteriva och liknande. (visst, bönorna från specialrosterierna är väl ochså färdigfärpackade, men det är förmodligen skillnad på volymprodukter och specialprodukter).

"Vanliga färdigrostade", inte extrembönor åt Ica-hållet eller åt världsmästar-hållet för 600:- kilot eller så... ;)
 

Camera IT

Well-known member
Har precis börjat rosta men tror att jag ska klara av att slå kaffet som finns på ica i framtiden. Men att komma upp i våra leverantörers kvalite inom några år...tror jag inte.(fast man vet ju aldrig) :)
 

Tobbe_L

Well-known member
Svarade att mitt kaffe är bättre.
Men det beror också på hur bra jag lyckas o vilket köpekaffe jag jämför med :blush:

Dock så kan jag tillägga att större delen av det köpekaffe jag har provat har inte smakat lika bra. Men visst finns det riktigt bra köpekaffe som ger hemmarostaren en riktigt bra utmaning...
 

Maglite

Well-known member
Intressant fråga! Svarade att jag vill rosta framöver. :D

Det är intressant att se att av alla som rostar så är det bara hälften som tycker det är bättre än köpkaffe (just nu iallafall)...

Beror det på vilken maskin man har, eller är det bönorna, eller är det hantverket? Eller är det så att det bara för att man jämför med dyraste nyrostade bönorna från speciallister? :unsure:

Det skulle ju vara tråkigt om man köper en rost för en massa pengar och så blir det bara skrutt! :(
 

Lars

Well-known member
Jag skulle kunna tänka mig att rosta hemma i syfte att lära mig mer om olika bönor och hur de påverkas av rostningen. Jag tror dock att det är snudd på omöjligt att komma upp i lika hög klass som de bästa färskrostade bönorna man kan köpa. Jag vet att syftet med tråden inte var att jämföra med dessa, men om det är den kvaliteten jag är ute efter så är det svårt att inte göra det.
 

cango

Well-known member
skrutt blir det nog aldrig, om du inte bränner vid, typ.
även om man säkerligen inte kan mäta sig mot mästerrosterier (konstigt vore kanske) så lär man hitta SIN smak SIN rostningsgrad. sen kan man ju variera i det oändliga smakmässigt.

Som sämst kanske man har ok, gott kaffe.
Och det är ju inte fy skam.

och färsk kaffe, egenrostat, är inte fel heller... :)
 

treefinger

Well-known member
Hittar inget svarsalternativ som stämmer överens med vad jag upplever. Men jag tycker det är svårt att nå samma nivå som t.ex. J&Ns rostningar även om jag börjar bli bättre. Jag träffar i dag rätt med rostningarna betydligt oftare än förut och det beror nog, som Lars var inne på tidigare, på att jag hittat MIN rostningsgrad som JAG tycker tar fram det bästa ur bönorna.

Om man ska svara på frågan: ja o nej :)
 

puttec

Well-known member
Jag har inte rostat mer än någon månad men jag o fiddlerman har fått flera superba resultat. Med några undantag :)
 

fiddlerman

Well-known member
Min kompis köpte en av dom bästa kaffe blandningar som jag har druckit och gav mig en 200g påse, Filicori. Jag jämförde med min nuvarande blandning av 80% Ethiopian Mocca SIDAMO AA och 20% Indian Cherry
Robusta AA och det var ingen fråga. Den hemrostade är MYCKET bättre.
 

Maestro Andreas

Well-known member
Jag röstade godare, var länge sen jag smakade någon fulböna. vill nog inte göra det heller. Då ska de va färskt i så fall!! och då är det ju ingen fulböna. :)
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,724
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp