Whiskyglas

johey

Well-known member
Jag söker trevliga whiskyglas, men är dåligt påläst. Vet inte varför, men jag har en förkärlek till glas med fot. Är det ett helgerån att dricka whisky ur sådana? De flesta som säljs för endamålet verkar vara fotlösa, men på krogen har jag vid flertal tillfällen serverats i vad jag kan likna vid små konjakglas.

Vad använder proffsdrickare? :)

(Har förövrigt just avnjutit en centiliter Lagavullin eller sju, ur ett vanligt hushållsdricksglas. För synpunkter på eventuella felstavningar hänvisar jag till Systembolagets kundtjänst.)
 

martink78

Well-known member
Det finns säkert större experter än mig här men det som vanligtvis säljs som whiskeyglas, dvs fotlösa raka relativt korta cylindriska glas duger möjligtvis till (amerikansk) skräp whiskey där man inte vill känna doften och gärna slår ihjäl smaken med is också.
Jag brukar använda mina konjaksglas, men det finns speciella whiskeyglas också som är bra, har jag (och du låter det som) sett.
 

SirGrunge

Well-known member
Jag kör whiskyglas som jag köpt på Önska med klassiska vinglas-utseendet.
Och får du inte fram karaktären i din lagavullin tillräckligt för din smak, 1-2 droppar vatten så har du den där härliga nytjärade träbåtsdoften direkt.

whisky.jpg
 

johey

Well-known member
Tackar! Vad skönt att höra att det finns fler än jag som vill ha glas med fot. :)

Glencairn verkar schysta, och jag hittade ett ställe där jag kan få ett helt set med sex glas för 380 kr varav frakten är en hundring. Samma ställe säljer även lock till glasen. Är det något att ha? När använder man lock till whiskyglas?
 

johey

Well-known member
... 1-2 droppar vatten ...

Tack för tipset! Vad är det som avgör om en whisky vill ha vatten eller ej? På krogar med kunnig personal brukar man kunna fråga om just den man beställt mår bra av vatten eller inte. Det är långt ifrån alla sorter som lyfts upp av vatten. Lagavullin har jag inte försökt med. Lafroig sägs vilja ha ett par droppar, men jag vet inte om jag tycker det tillför något, medan jag har provat andra sorter som blir värsta bomberna av en vattendroppe.
 
M

Medlem14302

Guest
Johey min vän, ha lika öppet sinne för Whiskey och Whisky som för kaffe. Rata ingen flaska, blandning eller sort. Precis som att allt kaffe bör provas, njutas, analyseras och antecknas i smakboken. Jag föredrar ett speciellt kaffe men nedvärderar inte ett annat som jag vet många andra gillar. Jag har idag 146 Amerikanska drömmar och 97 stycken övriga underbara flaskor.

Alla är hantverk, tycke och smak. Alla har ett tillfälle och historia.
 

mts

Well-known member
Tack för tipset! Vad är det som avgör om en whisky vill ha vatten eller ej? På krogar med kunnig personal brukar man kunna fråga om just den man beställt mår bra av vatten eller inte. Det är långt ifrån alla sorter som lyfts upp av vatten. Lagavullin har jag inte försökt med. Lafroig sägs vilja ha ett par droppar, men jag vet inte om jag tycker det tillför något, medan jag har provat andra sorter som blir värsta bomberna av en vattendroppe.

Din smak avgör om du vill ha whiskyn varm, kall, ren, med vatten eller isbitar.... eller varför inte med en skvätt lime för att ta bort spritsmaken?
All whisky ändrar karaktär med ett par droppar vatten i, för egen del uppskattar jag vatten eftersom udden från spriten försvinner och karaktären kommer fram lite bättre. Se bara till att inte vara fördomsfull och häll i vatten innan du provar en ny whisky, det är ju ingen reversibel process :)
 

johey

Well-known member
Det är klart att det handlar om tycke och smak i slutändan. Dock finns det inget som hindrar att man är lyhörd och lyssnar på tips från andra. Om 70 personer av 100 tycker bättre om Lagavullin med ett par droppar vatten och resterande 30 vill ha den ren, då är sannolikheten att jag skulle föredra den med vatten högre än utan. Och tro mig, jag kommer inte hinna prova alla whiskysorter i olika blandningar innan jag dör, utan att dö på kuppen.
 

martink78

Well-known member
Johey min vän, ha lika öppet sinne för Whiskey och Whisky som för kaffe. Rata ingen flaska, blandning eller sort. Precis som att allt kaffe bör provas, njutas, analyseras och antecknas i smakboken. Jag föredrar ett speciellt kaffe men nedvärderar inte ett annat som jag vet många andra gillar. Jag har idag 146 Amerikanska drömmar och 97 stycken övriga underbara flaskor.

Alla är hantverk, tycke och smak. Alla har ett tillfälle och historia.

Jag tar tillbaka allt jag sagt och hävdar motsatsen! Naturligtvis skall man testa alla sorter fördomsfritt, man vet aldrig var man hittar sina favvisar. Däremot vidhåller jag att klassiska whiskeyglas är dåliga på att fånga in dofterna.
 

martink78

Well-known member
Det är klart att det handlar om tycke och smak i slutändan. Dock finns det inget som hindrar att man är lyhörd och lyssnar på tips från andra. Om 70 personer av 100 tycker bättre om Lagavullin med ett par droppar vatten och resterande 30 vill ha den ren, då är sannolikheten att jag skulle föredra den med vatten högre än utan. Och tro mig, jag kommer inte hinna prova alla whiskysorter i olika blandningar innan jag dör, utan att dö på kuppen.

Några som i min mening nästan alltid kräver en droppe vatten eller två är singel cask, de flaskorna är tappade från en tunna och har oftare högre alkoholhalt (45-50% om jag inte minns helt fel), om man inte spär ut dem lite så bedövas tungan tycker jag.

Ett annat tips är att åka på semester till Islay och kolla in ett par destillerier, det är skitkoola ställen oavsett om man gillar whiskey eller inte. Arbeg har fortfarande trätunnor som jäskar och även Laphroaig har en förvånansvärt hanteverksmässig tillverkning.
Om inte annat kan man testa 40 årig whiskey och förstå varför det är så eftertraktat, för det är verkligen något helt annat i smakväg än 15-20 åringar som man vanligtvis häver i sig.
 

lennart

Well-known member
Jag använder Riedel single malt whiskeyglas när jag vill njuta av en god whiskey , det är dom bästa glas som jag har använt dom är dyra men ger valuta för pengarna.
 

larjo11

Well-known member
Jag har 4 olika whisky-/whiskeyglas porto/oporto (ett olika namn), Glencairn, Nosing Copita o en tumblervariant.
Porto/Nosing Copita är lite mångsidigare då de går till dessertvin o lite annat. Glencairn är lite tyngre i botten så de känns bättre att hålla i. Eftersom Tumblerglaset har raka kanter samlas inte doften upp lite bra, så har de blivit förpassade till vattenglas.
Jag sett olika tjocklek på väggen i glasen, i alla fall på porto modellen. Jag gillar den tunnväggigare varianten bäst.
Lock till glasen är väl mer en kul grej. De håller kvar doften i glaset och kan väl vara bra om man provar flera olika sorter samtidigt.

Angående vatten i whisky så är ju det en smaksak. Jag vattnar för det mesta ner whiskyn så den bli ungefär 30%. Men man måste alltid en ny sort utan vatten först.
Ramlar whiskyn över 25-årsstrecket så är det ett helgerån att vattna dem ;)
 

jjalvemo

Active member
Några som i min mening nästan alltid kräver en droppe vatten eller två är singel cask, de flaskorna är tappade från en tunna och har oftare högre alkoholhalt (45-50% om jag inte minns helt fel), om man inte spär ut dem lite så bedövas tungan tycker jag.
Är ju långt ifrån en expert här, men jag håller med om att de med högre alkoholhalt brukar alltid få en helt annan karaktär av lite vatten. Jag tänker på de som brukar märkas Cask Strength och ligger runt 55-60%. Vanligtvis späder man väll ut whiskyn med vatten till ca 40% redan innan den hälls i flaska?. Är det så att man brukar späda de som kommer från en och samma tunna lite minde?
 

jjalvemo

Active member
Men det där med kupade glas förstår jag inte riktigt. Det är ju en sådan intensiv doft på whisky i alla fall. Man behöver ju bara komma i närheten med näsan.
 

martink78

Well-known member
Är ju långt ifrån en expert här, men jag håller med om att de med högre alkoholhalt brukar alltid få en helt annan karaktär av lite vatten. Jag tänker på de som brukar märkas Cask Strength och ligger runt 55-60%. Vanligtvis späder man väll ut whiskyn med vatten till ca 40% redan innan den hälls i flaska?. Är det så att man brukar späda de som kommer från en och samma tunna lite minde?

Sorry, det är nog Cask Strenght jag tänker på också. Om jag inte är ute och cyklar så brukar dem hänga ihop, när man tappar från en tunna så tappar dem direkt på flaska och när man blandar flera tunnor så passar man på att spä ut till 40% också.
 

mts

Well-known member
stämmer bra att cask brukar få rekommendationen att tas med ett par droppar för att få ner alkoholen ett par snäpp, men det här gäller absolut inte alla, just därför jag skrev ovan att prova först och hitta din egen preferens istället för att lyssna på någon annan. Ni skulle inte tro alla konsigheter man hör från "kunnigt" folk när nån whiskyklubb är på besök, men det är bara att le och vinka (även om jag själv aldrig under mina år på bishops serverat någon annat än ren whisky och ev. tillbehör vid sidan om), ta betalt och vara öppen för allt, emellanåt kommer det en tokig skotte som druckit många slevar uppe på Ardbeg med rövarhistorier utöver det vanliga.
Drömmer fortfarande om att knäcka en macallan '46 och be om lite lime och cola "för att ta bort spritsmaken" när alla överpretentiösa knasbollar jag serverat genom åren står där med näsan i glaset och ser upptagna ut :)
 

larjo11

Well-known member
:D
Drömmer fortfarande om att knäcka en macallan '46 och be om lite lime och cola "för att ta bort spritsmaken" när alla överpretentiösa knasbollar jag serverat genom åren står där med näsan i glaset och ser upptagna ut :)

Den var bra!
Undrar om man överlever en manöver...
 

martink78

Well-known member
Skönast var killen som jobbar på Ardbeg och som guidade oss runt (som sagt, rekomenderas verkligen), när någon i sällskapet (naturligtvis) frågade hur man bäst dricker deras whiskey så svarade han att drick som det smakar bäst! vill du ha cola i så ha cola i! Det gav lite perpektiv när dem som jobbar med det har den sköna inställningen..
 

johey

Well-known member
Men är det någon som dricker Ardbeg med cola? Jag är inte ute efter faktum, men däremot goda råd.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,725
Medlemmar
19,366
Senaste medlemmen
Peter Bohmelin
Topp