Vilket rosteri gillar du bäst?

Vilket rosteri gillar du bäst?

  • News

    Röster: 8 4.2%
  • Åre kafferosteri

    Röster: 4 2.1%
  • Gevalia

    Röster: 3 1.6%
  • Johan & Nyström

    Röster: 85 44.5%
  • David Haugaard

    Röster: 19 9.9%
  • Löfbergs Lila

    Röster: 2 1.0%
  • Kahls

    Röster: 7 3.7%
  • daMatteo

    Röster: 10 5.2%
  • Bergstrands

    Röster: 6 3.1%
  • Koppi

    Röster: 6 3.1%
  • Zoegas

    Röster: 11 5.8%
  • Lilla kafferosteriet

    Röster: 7 3.7%
  • Annat, som Admin glömt

    Röster: 23 12.0%

  • Totala väljare
    191

mumrik

Well-known member
Det betyder bara att du är en dålig kock 76an.
Större etablerade rosterier håller som du mycket riktigt säger nästan alltid en väldigt jämn (och låg) kvalitet. Göteborg är verkligen inget undantag.
Det är microrosteriernas styrka att kunna va bra för det mesta och extremt bra ibland. Det kan aldrig ett stort vara. Dom har ingen möjlighet att ge dig färskt kaffe när du vill heller. Hur ser du på det? Är inte det svajigt hos större rosterier?
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Jag tror att microrosterierna (och mindre rosterier) lägger ner mer tid och hjärta i det de gör. De måste hålla topp-kvalitet för att sälja, och därför kanske de går den där extra biten för att hitta de bästa kaffena?

Jag tror att ju större kvantiteter man tillverkar, och i ju större bulkmängder man rostar/blandar/köper in/whatever så faller den där fingertopps-kvalitetskänslan litegrann. När man växer sig så pass att man måste anställa massor med folk bara för att hinna med all paketering/rostning/koppning/whatever så faller kunskapen och kvaliteten litegrann (för anställda är sällan lika kunniga och brinner för det de gör, på samma sätt som de som har startat upp eget och driver eget).

Kanske för generaliserande, men jag tror att det är så i rätt stor omfattning (även i andra bransher än kafferostning). Det är en naturlig del i hela kedjan, annars borde den anställde starta upp eget och konkurrera med sin arbetsgivare (händer ibland, men dussinanställda håller sällan samma klass från person till person).

Dessutom är chansen mycket större att man får tag på färska bönor från ett microrosteri, blir man stor och bulktillverkar så blir det lite kvar på hyllorna här och där, som kanske tar X antal veckor/månader mer att få sålt. Äldre kaffe = sämre kaffe.

Ju större bulktillverkning = sämre kaffe. Om det sedan gäller alla rosterier ska jag låta vara osagt, men det gäller nog i ganska stor utsträckning.

Och om J&N är så pass stora att de kan klassas som bulktillverkare är en annan fråga, men tänk den dagen de kommit upp i tex Gevalias storlek, tror Ni att varje påse/rostning har samma fingertoppskänsla då, som nu? Jag tror inte det. Men jag tror att de skulle göra förbaskat mycket bättre kaffe än Gevalia (för det i sig är ju inte så svårt! :S )

Någonstans mellan Gevalia och microrosterier går en magisk gräns, det gäller att inte få övertramp och halka in på fel sida om den gränsen.

Gevalia svajar nog ganska lite från gång till gång, men jag skulle inte klassa dem som leverantör av högkvalitativt kaffe för det, även om de levererar höga kvantiteter kaffe. Jag föredrar kvalitet framför kvantitet (och sätter inte likhetstecken mellan dessa).
 
A

Anders76

Guest
mumrik, om du läste vad jag skrev så......Kvalitet och gott kaffe är olika saker. "Det är microrosteriernas styrka att kunna va bra för det mesta och extremt bra ibland". Men om du köpt extremt bra två ggr, och ganska bra två ggr så börjar ju du eller dina kunder undra hur blir det 5 gången? Du köper ju en produkt för att du skall få något du redan vet hur det skall smaka, eller hur?

Sedan vad som är bra kaffe avgör ju du själv. Vinfolk, tycker jag skiljer sig lite från kaffefolk för att de är lite mer öppna smaknjutare än märkesfreak.

Både Kahls, Bergstrands och Da Matteo levererar färskt kaffe här, men däremot kan man tycka vad vill om smak och bönblandning. Tycker problemet med gammalt kaffe mer är en fråga för importörerna av Italiensk espresso till Sverige
 

mumrik

Well-known member
Tycker inte microrosterier är bra bara för dom är små. Beror så mycket på vem som rostar, om det är samma person jämt och vad dom har för kaffe. Sen är det ju säljhanteringen.. Detsamma för stora rosterier. Om du kommer hit och ser hur b-strand och Kalles kaffe behandlar sina produkter i verkligheten till oss kunder så är svajigt och dålig kvalitet bara första bokstaven i förnamnet.
Jag tror ändå att kvalitet och gott kaffe kan vara samma sak. Kvalitet och dåligt kaffe däremot hör inte ihop.
 

mag

Well-known member
Klockren sammanfattning, KG! Kaffetelepati måhända.

Dessutom är chansen mycket större att man får tag på färska bönor från ett microrosteri, blir man stor och bulktillverkar så blir det lite kvar på hyllorna här och där, som kanske tar X antal veckor/månader mer att få sålt. Äldre kaffe = sämre kaffe.

Bara en sån sak som att de microrostare jag stött på alltid skriver ut rostningsdatum i klartext på påsens etikett... Att försöka gissa sig till rostningsdatum från bästföredatum-stämpeln i påssvetsen (som man ändå måste klippa bort), det tycker inte jag håller.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Klockren sammanfattning, KG! Kaffetelepati måhända.

May the beans be with you!:cool:

Bara en sån sak som att de microrostare jag stött på alltid skriver ut rostningsdatum i klartext på påsens etikett... Att försöka gissa sig till rostningsdatum från bästföredatum-stämpeln i påssvetsen (som man ändå måste klippa bort), det tycker inte jag håller.

Det där är riktigt dåligt av bulktillverkare tycker jag. Alla har dessutom olika långa hållbarhetstider, så om man som kund ska kunna räkna ut rostningsdatumet krävs det att man vet vad de olika tillverkarna godtyckligen tycker är en lagom hållbarhetstid...

6, 12 eller 24 månader efter rostningsdatumet, vem vet?
Då känns det 100ggr mer ärligt att skriva ut rostningsdatumet med klartext.

Själv köpte jag en påse med italienska espressebönor som newbie, och det var ju ett halvår kvar till bäst-före-datumet men ändå tyckte jag att smaken förändrades bra snabbt efter att påsen öppnades...

Vilket förmodligen berodde på att det var ungefär 1,5 år sedan bönorna rostades. Men det visste ju inte jag, just då. Jag såg ju bara att de inte var gamla (såhär i efterhand kan jag tycka att de redan var gamla, så där har jag och det bulktillverkande rosteriet olika uppfattningar).
 
A

Anders76

Guest
Jag skrev inte att J&N,Löfbergs, Kalles, B-strands var bra.....Jag skrev att de åtminstone levererar färskt kaffe........ Vad som är bra är ju subjektivt.....

Min lilla förhoppning var att reda ut begreppen med vad kvalitet är.. Tyvärr, så kommer vi nog inte vidare med detta?

Men, en varningens vlll jag dela ut till dom som gör för bra kaffe. Passa er så ni inte blir för populära! Då kan ni plötsligt bli som J&N blev, för stora för att göra bra kaffe;)
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Min lilla förhoppning var att reda ut begreppen med vad kvalitet är..

Kvalitet tror jag de flesta förknippar med en vara av god kvalitet, som man som kund är nöjd med. Ett kaffe som smakar riktigt bra.

Det är inte kvalitet bara för att man lyckas hålla en jämn nivå på smaken, om man lyckas hålla en jämn nivå och leverera samma smak varje gång, och det smakar illa, skulle du säga: "Vilken bra kvalitet det här kaffet har."?

Visst är det bätre att kunna hålla en jämn nivå, en jämn och hög nivå. Men det blir inte bra bara av att det är jämnt.

Men, en varningens vlll jag dela ut till dom som gör för bra kaffe. Passa er så ni inte blir för populära! Då kan ni plötsligt bli som J&N blev, för stora för att göra bra kaffe;)

Det är alltid risken när ett företag växer, men jag tror inte att någon här har kallat J&N för "för stora för att göra bra kaffe", däremot insinuerade jag att risken fanns att de skulle till slut bli så stora att de tappar den där sista toppen, "sin bästa edge", eller hur man nu ska förklara det. OM de nu blir så pass stora, typ Gevalia.

Jag hoppas att de blir så pass stora för övrigt, täck vad mycket bra kaffe de skulle kunna sälja i sverige då!

"J&N, när du väntar besök som uppskattar kaffe.":lol:


PS: Jag har bara köpt råkaffe från J&N och den blev jag nöjd med. :)
 
A

Anders76

Guest
Hejsan KG! Vi har ju redan haft våra "duster" här på forumet... Men känns i det här fallet att du verkar förstå vad jag menar! Jag menar bara att om det sitter fem personer i ett rum och testar fem olika sorters kaffe, och alla har olika favoritkaffen, vem har då rätt?

Nästa gång jag jag dricker mitt "favoritkaffe" så vill jag att det skall vara lika gott, eller hur? där ligger kvalitén, att leverantören kan hålla en jämn nivå?

Sedan kan ju en hel del rosterier köpa in "billigt" kaffe och så, men det är en annan diskussion.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Yes. "Att dusta" är inget mål i sig för mig (även om det kan vara lite kul ibland, om man är saklig och håller sig till ämnet ifråga), hoppas vi ses i forumet med ett leende på läpparna i framtiden. ;) :)

:coffee:
 

mumrik

Well-known member
Svårt att reda ut begreppet kvalitet när du inte verkar ha en aning. Få se, när fick jag tag i, vilket du påstår, färskt kaffe från Kalle, B, och Löfbergs Lila sist? Det har aldrig hänt. Därför att dom sysslar inte med kvalitetskaffe, eller är på den nivån. Det låter fel när du säger att dom gör det.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Som ren information vill jag skriva, till trådläsare som inte redan känner till följande faktum:

Om det ser ut som att jag inte besvarar eventuella inlägg från medlemmen som går under användarnamnet "mumrik" så är det helt korrekt.

EDIT: Eftersom jag inte kan se de inläggen.


Redigerade bort offtopic dravel. /Molarin

Redigerat ytterligare en gång för att det inte ska bli några missförstånd. /KG
 
A

Anders76

Guest
Mumrik!

Vi måste reda ut begreppen för man kan inte blanda ihop kategorierna "microrosteri" med industrirosteri. De har helt olika målgrupper.

Microrosteriernas fördel är bla deras flexibilitet, som att kunna leverera pinfärskt kaffe, kunna ändra sortiment och blandningar från en dag till en annan, närhet till slutkonsument osv

Industrirosteriernas styrka är ju deras säkerställning av kvalitén av stora leveranser. De har "know how" (vet, kommer få skit här). Inköpare som P.Barecca (arvid n) och Tony (löfbergs) kan faktiskt en del.... Problemet med deras försäljning och mångsidighet är ju logistiken för industrirosterierna: De kan inte köra små rost och ändra förpackningar från ena dagen till andra.

Men de båda grupperna har ju nytta av varandra. De fotfolket gör för specialkaffe tjänar industrirosterierna på. Och folks nyfikenhet att testa nått annat än t ex Kahls eller Löfbergs tjänar microrosterierna på.

Det ingen tjänar på är att hela tiden"klanka" på varandra. Min sista fråga till Mumrik är; Vad är färskt kaffe och vad är inte färskt kaffe? Skulle svenska folket bara dricka dagsrostat kaffe så skulle det inte räcka. Vi hade fått rosta kaffe hemma på ekollon som man gjorde under andra världskriget.

Förutsatt att kaffeförpackningen har en ventil så tycker jag personligen att kaffe som är rostat för ca 3-4veckor sedan är acceptabelt.
 

treefinger

Well-known member
Men, en varningens vlll jag dela ut till dom som gör för bra kaffe. Passa er så ni inte blir för populära! Då kan ni plötsligt bli som J&N blev, för stora för att göra bra kaffe;)

Jag förstår inte riktigt om du skojar här eller om du menar allvar, smileyn till trots. Menar du på fullaste allvar att J&N inte levererar bra kaffe, för att de blivit för stora?
 

AA

Skottjägare
Jag förstår inte riktigt om du skojar här eller om du menar allvar, smileyn till trots. Menar du på fullaste allvar att J&N inte levererar bra kaffe, för att de blivit för stora?

Han skojar. Den som påstår att J&N inte kan leverera bra kaffe skojar. Visst, alla har olika smak och visst man kan ha en sådan otur att inget av J&N:s kaffe faller en på läppen men då kan jag bara beklaga.

/AA
 

treefinger

Well-known member
Han skojar. Den som påstår att J&N inte kan leverera bra kaffe skojar. Visst, alla har olika smak och visst man kan ha en sådan otur att inget av J&N:s kaffe faller en på läppen men då kan jag bara beklaga.

/AA

Vore fint att få det bekräftat från han som skrev det, så inte folk som läser tråden får för sig att det ligger något i det..
 
A

Anders76

Guest
Ja, jag skojade! Mag var lite orolig för att J&N inte skulle kunna göra bra kaffe pga att de blev för stora och kommersiella.....Tyckte, han uttryckte sig en aning märkligt. Ett kafferosteri måste tjäna pengar för att kunna utvecklas
 

Massiv

Massivo utan o
...går lite på Mags linje,men när jag pratar om dom "stora" tänkte jag mest på Löfbergs och Zoega och dom andra i den storleken.J&N tycker jag personligen är skitgrymma......Hittills har inte "dom stora" tillfredställt min palett men med all fokus som "dom stora" tycks lägga ner nu för att komma ikapp i specialkaffet så hoppas jag att något bra kommer fram snart....Löfbergs har väl draftat Torkel.....så kunskap har dom iallafall!!Men som avslut....Smaken är som baken!!
 

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,721
Medlemmar
19,364
Senaste medlemmen
Knivmackan
Topp