Vilka parametrar styr resultatet i koppen?

Martin_Blomberg

Well-known member
Jag har försökt söka men inte lyckats hitta en rakfram beskrivning av vilka parametrar som man kan jobba med för att påverka slutresultatet i koppen (espresso alltså).
Typ:
1. Malningsgrad på bönorna.
2. Preinfusion (vad är det?).
3. Tryck i bar
4. Tiden som vattnet rinner genom kaffet (är det det som kallas extrahering?)
5.???
.
.
n.???

Kan nån vänlig själ hjälpa mig med att skapa listan på parametrar som man kan jobba med när man skall experimentera fram den bästa smaken på en espresso?
 

JvD

Well-known member
Det kan ju ligga lite utanför dina ambitioner men glöm inte kaffet och alla dess olika parametrar, dvs färskhet, sort , ålder, etc. Kan du börja med de andra parametrarna och kontrollera dem då kan du sedan börja jobba med kaffets. Spelar ju tex inte så himla stor roll om du har alla parametrar rätt men har ett dåligt kaffe ;-)
 

theseal

Kaffeterroristen
1 malningsgrad:
Finare malningsgrad gör att vattnet får svårare att pressas igenom kaffet i PF och förlänger Extraktionstiden och trycket i maskinen (om du inte redan har en fullt öppen OPV då maxtrycket styrs av den)
Grovare malningsgrad ger dig en kortare extraktionstid.

Förutom extraktionstiden så påverkas smaken också av detta, men det är svårt att generellt säga något om det då det beror på kaffet.
 

theseal

Kaffeterroristen
2 Preinfusion, det är när man utan högt tryck, innan själva extraktion blöter ner kaffet i PF (kalls nu puck) för att det skall sätta sig lite bättre, ger minskad channeling och påverkar enligt teorier också smaken, men igen det där är kaffeberoende.
 

theseal

Kaffeterroristen
Påverkar själva extraktionen;

högt tryck, skall om jag kommer ihåg rätt ge mörkare toner och mer crema, man kommer "längre in i bönan"

Lågt tryck, omvänt ovan


DOCK skall man låta säga att detta inte är ett tryck som du kan ställe utan beror på hur hårt motstånd kaffet ger pumpen TILLSAMMANS med inställningen på OPV:n eller inställningen på Rotarypumpen, det är alltså flera parametrar som bestämmer trycket.

med reservation för rena faktafel.
 

theseal

Kaffeterroristen
extraktionstiden är tiden från start till stop

Jag brukar köra tills kaffet blondar ur (hur mycket jag låter den blonda ur hänger på bönan, dess ålder osv) Har jag gjort rätt med malning, dosering och tampning så brukar det funka rätt bra att klippa extraktionen nån sekund efter det blondat ur och det finns en underbar espresso i botten av den förvärmda koppen.

Alla parametrarna hänger som du märker ihop och extraktionstiden är väl eg ett resultat av alla parametrar såsom;
*Malning (och bönans beskaffenhet och ålder)
*dosering (överdosering så "räcker kaffet" till en längre extraktion)
*Tamping, hårdare = längre och mindre kaffe och omvänt.
*Tryck som iofs ges av punkterna ovan men också av maskinens inställningar.(det är bara eg på dyrare prosumer och pro maskiner som det finns ställbart tryck på)
*preinfusion. Jag tycker mig notera hemma att extraktionen tar längre tid på sig när man gjort en ordentlig preinfusion.
*Luftfuktighet och ambient temperature..


SEN finns det andra parametrar som påverkar kaffets smak. Temperatur!!!!
Temp på maskinen, temp på vattnet (ger olika temp-kurvor) (Jag förutsätter här att maskinen är ordentligt uppvärmd, min giotto går på 06:00 via timer för att vara varm till frukost)
Förvärming av koppen

osv osv
 

lupoo

Well-known member
Tror att jag läste någonstans att det visst går att dela upp processen för en kopp espresso i hur många som helst (har tappat siffran men den var stor...) olika påverkbara och mindrepåverkbara parametrar.
Känns som en bra utmaning eller ;)?
 

Martin_Blomberg

Well-known member
Jag hade tänkt mig att använda denna lista för att utvärdera kandidater till köp av espressomaskin. Det var lite därför som jag ville ha fram parametrar som jag vet beror på espressomaskinen (därför ligger malningsgrad på bönor lite utanför).
 

theseal

Kaffeterroristen
Martin, för att avgöra den VIKTIGASTE parameterns status så går du helt enkelt fram till närmaste spegel och säger "Hej Martin, do you feel lucky, well do you?"

av "de fyra M:en" som man skall ha styr på när man gör en bra espresso så är det liket framför spegeln när du borstar tänderna på morgonen som är mest avgörande.

Espressomaskinen och processen som sker i den är altför komplex för att kunna jmföras från datablad och internet såsom tex bilars acc-tider och hästkraftsantal.

Vad har du för budget?
(och i budgeten skall du ha pengar över till en bra kvarn, då det är en oerhört viktig del)
 

theseal

Kaffeterroristen
startkittet numero uno består väl av en:
Gaggia Classic/Rancillio silva + Rancillio Rocky/Minimocca203

Finns från 6k nytt och från 2k på blocket.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Bra espressomaskiner och deras rangordning, från billigaste till dyraste:

1- Gaggia Classic
2- Rancilio Silvia
3- Expobar Brewtus
4- La Spaziale Vivaldi II
5- Lamarzocco GS3

Sedan finns oändligt många mellan dessa maskiner i olika prislägen, men det här är de intressantaste.
 

Martin_Blomberg

Well-known member
På jobbet har vi en La Cimbali Cappucinostation http://www.cimbaliusa.com/M3cappstat.html
Där vet jag att det går att programmera ett antal parametrar som tryck, preinfusion, vattenmängd, antal gram kaffe per shot, trycket som kaffet pressas ihop med mm.

Jag försöker få fram en lista på parametrar liknande dessa som kan påverkas genom inställningar på en engruppare (alltså inte helautomatisk maskin) i ca 15-20 000kr klassen.

Detta för att t.ex kunna avgöra om samtliga engruppare i den prisklassen har exakt samma inställningsmöjligheter på dessa parametrar.
 

lupoo

Well-known member
Detta för att t.ex kunna avgöra om samtliga engruppare i den prisklassen har exakt samma inställningsmöjligheter på dessa parametrar.

Förstår nog inte riktigt hur Du tänker. Varför finns det många inställningsmöjliheter på en helautomat? För att kompensera för det som hantverket gör! Kraven på en halvautomat för att kunna göra bra kaffe är att den är temperatrustabil (E61) och att den kan ge ett bryggtryck på 9 bar. Resterade av parametrarna styr baristan mångt och mycket över. Espressomaskiner är egentligen inte så mycket high-tec;)


Det har sagts förr och kommer att sägas igen. Man behöver en bra kvarn för att kunna göra bra kaffe. Så är det bara.

Sen om man är inne på mycket mjölkbaserat så är det nog stort värde i att titta på en värmeväxlarmaskin (H/X) eller ev. dubbla kokare.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,676
Inlägg
155,771
Medlemmar
19,369
Senaste medlemmen
MinKoppKaffe
Topp