Vilka bönor rostar ni?

hne

Well-known member
En monsun malabar en, bit in i andra crack. Doftar fantastiskt nymalet men behöver definitivt ligga till sig.
 

onkelA

Well-known member
efter > 50 batchar med discaf tn-1 börjar vi komma riktigt bra överens...
(saknar inte behmoren)
...just påbörjat en påse himalayabönor (från Ongelbrand), som jag spetsar med 30% indisk robusta och rostar just in i 2C
Potentiell favorit!
 

hne

Well-known member
Kaapi Royal Robusta. Ljust rostat för att undvika att tobakstoner övergår i askkopp. 3h vila och sedan testa med pour-over. Faktiskt riktigt drickbart så länge det inte svalnar för mycket. Blir kul att kombinera i espresso!
 

Noya

Active member
En monsun malabar precis färdigrostad.
Nu blir det en kaapi royal robusta och efter det en indian little flower.
 

UbbeK

Well-known member
Espresso på 2/3 Costa Rica, Finca de Licho, Yellow honey Vila Sarchi och 1/3 Etiopisk, Kebel Aricha, washed.
Brygg: El Salvador, Finca San Cayetano, Natural Bourbon. Denna är helt underbart bärig.
 

rannagarden

Well-known member
Little flower - doftar kokos och smakar pistage. Aromatisk crema som går i sött och där creman möter kaffet går det över i karamelliserat socker och syrlig frukt. Mot mitten och nedåt klara toner av nöt och pistage. Spännande böna.
 

Noya

Active member
Jag ska rosta min första batch yirgacheffe i dag och det verkar vara väldigt olika åsikter om vilket resultat man vill uppnå. Allt från ljusrost till mörkrost.
Mitt yirgacheffe kommer att bryggas i en sifon är det tänk. Har ni något förslag på en rostningsgrad som gör detta kaffe rättvisa i en sifon?
 

tnordl

Well-known member
Jag gillar när det är väldigt ljust rostat och avsluter vid andra crack. Men kör bara espresso. Ifall jag var dig hade jag gjort halva ljust och halva mörkt och testat vad du gillar mest. Nästa gång minska variationer runt den du gillade mest.

Tomas
 
Senast ändrad:

MattiasL

Well-known member
Har tyvärr inte haft möjlighet att testa siphon-bryggt kaffe än men om jag förstått saken rätt ska den väl klara av att hantera ganska ljusrostade bönor.

Jag tror att Sweetmarias standardtips är att rosta till City+ och för mig tycker jag att det har fungerar bra som en utgångspunkt för rostning till brygg och press-kanna, sen får man justera profilen utifrån det. Så City+ är åtminstone var jag själv skulle börja.

https://www.sweetmarias.com/library/content/using-sight-determine-degree-roast
 
Senast ändrad:

Noya

Active member
Tack för svaren. Det blev full city. Nu ska bönorna bara få vila till sig ett par dagar innan jag provar.
 

Noya

Active member
Nu luktar det nyrostat kaffe i hela lägenheten. Första batchen med harrar, ska bli intressant att prova dom sen.
Yirgacheffe som jag rostade i förra veckan va ett test då jag fått för mig att jag inte gillar kaffe med syra men tji fick jag för det va ju faktiskt ljuvligt gott.
Dock bryggdes det inte i sifonen som tänkt utan det blev espresso i stället.
 

rannagarden

Well-known member
Skall rosta en omgång Little Flower igen om en stund. Och direkt på den en omgång Malawi Pamwamba. Får se hur det går. :)
 

svartvest

Well-known member
Igår var det ett inslag på någon nyhetsprogram om en plantage och återförsäljare av gröna böner. Var det någon som såg det inslaget??
 

koffej

Well-known member
Om det var det inslaget som var Rapport så såg jag det. Kommer inte ihåg vilket land det varifrån men de menade på att priset på kaffe dumpats rejält den senaste tiden, och att de knappt kunde få verksamheten att gå runt längre i och med de låga priserna.
 

Coffea-Arvensis

Well-known member
Wahana Est. Arabica Var. Cattura Mellan/Mörk
Wahana Est. Arabica Var. Jantung Mellan
Wahana Est. Arabica Var. Longberry Mellan
Nepal SHB Organic. Arabica Ljus

..Ville ha ett bra morgonkaffe. :D
 

onkelA

Well-known member
två senaste gångerna á 2 halvkilosbatchar:
25% var av colombiansk arabica, himalaya supreme, etiopisk harrar och indisk robusta
det är så himla gott att jag kommer att köra denna blend så länge jag har kvar av alla sorterna!
(början 2 crack - espresso)
 

tnordl

Well-known member
Hej gott att tråden blir aktive igen. Tänkte föreslå att vi försöker att ta med info var vi köpte bönorna vi rostar. Det kan ge oss möjlighet att testa varandra blandningar och kanske öppna upp nya inköps ställen. Vad tror ni om det?

Rostade ETHIOPIA - Yirgacheffe Special Cup slutade innan 2 crack. För en fruktig espresso vid 94c. Köpte mina böner på Rohkaffeebohnen.de
 

hne

Well-known member
Måste bara tillägga att 5/6 av Kahls "Brasilien, Storbönig Santos" och 1/6 Kaapi Royal robusta från rostakaffe.se blev en mycket fin basblandning för espresso när jag provade igår eftermiddag. Stor rund kropp med lite klös i botten som funkar jättebra med mjölk. Smaken då, tja det är tydligt att läder-tobak-smakerna från robustan letar sig genom, men med så lite tar det inte över. Snarare en mycket neutral blandning. Jag ska nog försöka mig på att långsamt blanda i andra smaker för att ta det ännu bättre därifrån, kanske lägga till någon snygg smak på toppen eller försiktigt byta till mig lite choklad/nöt/karamell där på mitten.

Mums!
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,723
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp