Varierende tid for brygging av espresso. Hvorfor?

zmz

New member
Hei! Svenske venner - jeg er en nordmann i nød som søker eksperthjelp hos dere. Unnskyld norsken min. :)

Jeg oppgraderte i sommer til ordentlig kaffemaskin og -kvern. Jeg bruker Rocket Espresso Cellini (kaffemaskin) og Rocky Rancilio (kaffekvern).
Jeg bruker samme kverningsgrad, ca. samme mengde kvernet kaffe og samme tampingsmetode - men likevel varierer bryggingstiden for en vanlig espresso på mellom 18 - 30 sekunder (stort sett 22 - 30 sekunder).

Hvilke faktorer kan dette skyldes hvis kverningen er lik, kaffemengden er lik og tampingsmetoden er lik?

* Kan det ha noe med å gjøre med om vanntanken i kaffemaskinen er f.eks. nesten full, medium full eller nesten tom?
* Kan det ha noe å gjøre med om kaffen er helt nykvernet, eller har stått en halv dag, eller kanskje en dag eller to?
* Kan det ha noe med selve kaffebønnene å gjøre? (Bruker vanlig Friele Barista Espresso)
* Andre faktorer?

Kan legge til at kaffen av og til er noe "sur".
 

svartvest

Well-known member
Hei! Svenske venner - jeg er en nordmann i nød som søker eksperthjelp hos dere. Unnskyld norsken min. :)

Jeg oppgraderte i sommer til ordentlig kaffemaskin og -kvern. Jeg bruker Rocket Espresso Cellini (kaffemaskin) og Rocky Rancilio (kaffekvern).
Jeg bruker samme kverningsgrad, ca. samme mengde kvernet kaffe og samme tampingsmetode - men likevel varierer bryggingstiden for en vanlig espresso på mellom 18 - 30 sekunder (stort sett 22 - 30 sekunder).

Hvilke faktorer kan dette skyldes hvis kverningen er lik, kaffemengden er lik og tampingsmetoden er lik?

* Kan det ha noe med å gjøre med om vanntanken i kaffemaskinen er f.eks. nesten full, medium full eller nesten tom?
* Kan det ha noe å gjøre med om kaffen er helt nykvernet, eller har stått en halv dag, eller kanskje en dag eller to?
* Kan det ha noe med selve kaffebønnene å gjøre? (Bruker vanlig Friele Barista Espresso)
* Andre faktorer?

Kan legge til at kaffen av og til er noe "sur".

Hej och välkommen till forumet.
Jag tror att det beror på dels mängden kaffe, märkte skillnaden när jag skaffade K30 on demand. För det andra tror jag kaffet färskhet spelar in, det är skillnad på kaffe som varit framme i luften en tid.
 

stefanbo

Well-known member
Jag tycke inte det mindre intervaller 22-30 sekunder är så farligt, för jag antar att du menar en sån tidsskillnad från en extraktion till en annan. Mellan bönor och batchar är detta ju helt normalt även om 18 sekunder verkar rätt underextraherat. Om du har naket filter kan du lära dig se bland annat om du ändå råkar tampa snett. Jag får södra sekunders spridning i extraktionerna men ser då om det beror på ojämnheter i pucken.

Sen är ju färskheten på kaffet avgörande. Ett lite för gammalt kaffe (mer än 2 veckor) kan lätt bli för korta extraktioner. Är det en robustablandningar du kör med eller bara arabica?
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,722
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp