martink78
Well-known member
Jag har kommit att inse att det här med rostningen är förvisso roligt och ekonomiskt relativt fördelaktigt men varken så enkelt eller så ekonomiskt som man skulle tro. För om man sätter ribban vid den kvalité som lokala rosterier håller på sina finare sorter, då går det inte att nöja sig med de billigare råkaffen som man hittar på nätet. Dessutom krävs det att man har en bra rost och en vässad rostprofil samt relevant lagring. I annat fall lyckas man inte lika bra och livet är ju som bekant för kort för att man ska sörpla i sig misslyckade rostomgångar. Om inte annat så vore det slöseri med all investering man gjort i sin utrustning...
Kan inte annat än hålla med, om man vill upp i samma kvalite som de riktiga rosterierna så tror jag inte man tjänar nånting. Skall man rosta skall det vara för att man tycker processen är kul och intressant, det gäller att tycka det är intressant att sörpla i sig de där misslyckade omgångarna. Annars är det bättre att köpa färdigt.
Jag köper numera sällan råkaffe som jag inte vet vad det smakar, det brukar sällan bli riktigt bra. Jag testar hellre rosteriernas utbud och sedan köper jag det jag gillar som råkaffe. Blir förstås lite dyrare och de är inte alltid vana att sälja råkaffe men då vet jag kaffets potential. Så dricker jag väl inte så jättelika mängder och dessutom mest som brygg så jag kan unna mig dyrare bönor.