Vad tjänar en barista?

Mmm Kaffe

Active member
Jag tycker att det var orättvist av Ignatius Riley och Josef att kalla mig för troll pga av min inlägg. Jag är provokativ, MEN, jag håller mig till ämnet, och det till 100 procent. Det är en styggelse att blanda ihop andra mäniskors rasism och störande forumbeteende med andra människors avvikande åsikter med avseende på lönesättning inom en lukrativ sektor. SKÄRPNING!
__________________________________________________________________

MIN poäng, vilken Josef märkligt nog driver som tes nu helt plötsligt är att kunnig och duktig personal i ett lönsamt företag, ÄVEN EN KAFFEBAR, ska ha skapligt betalt. Vi pratar om en kvalificerad och eftertraktad grupp som inte har mycket gemensamt med Lotta 16 år som jobbar helger på ett kondis bakom kassan. Att inte betrakta personalen som ett konkurrensmedel är i långa loppet självmord, därtill ett tecken på en människosyn jag inte delar.

___________________________________________________________________

Jag har inget mer att säga om detta.
 

Tony

Well-known member
Jag har skummat igenomk denna topic som jag tycker är väldigt intressant, vissa har en poäng medans vissa aldrig gjort ett bokslut.
Konsten att lära mämniskor dricka kaffe och känna skilnaden mellan dessa olika bönor ligger deffenitivt på hela cafet, inte bara på baristan, alla på cafet skall besitta baskunskap inom de kaffen som serveras på stället, men det är baristan/orna som skall ha spets kompetensen.

Sen är det upp till ägaren att utbilda folket han vi ha jobba på sitt cafe, tex. Lotta 18 börjar på cafe kung som diskare, minimilön, efter ett år så jobbar Lotta i kassan och tar hand om kunderna och besitter en bra kunskap om kaffet som serveras, vilket enligt min mening skall resultera i löneförhöjning för att Lotta numera idkar merförsäljning som betyder bättre omsätning för cafet.

efter 2 år så jobbar Lotta numera som Barista på cafet och besitter spetskompetens inom sitt område Lotta tjänar nu rätt bra.

det finns alltid HRF minimi lön tabell, men lönen på ett cafe skall vara kunskaps baserad.
Problemet är att det är upp till cafe ägaren att sätta löner och om man inte har ett eteblerat ställe så är det minimi lön som gäller de första 3 åren annars blir det svårt för cafet att överleva "Hund åren".
Sedan så tycker jag att om man har diplom, tävlings resultat, utbildnings bevis, gisellbrev, vad som helst så skall det upp på väggen i cafet, av den enkla anledning att gästerna läser alla dessa handlimgar och till slut så är det någon som frågar baristan eller Lotta i kassan " vad är SCAE?". eller "vad betyder Beige barista?" och när den dörren öppnas för gästen då vet dom att dom är på ett speciellt ställe och kommer förmodligen tillbaka och smakar kaffet i den andra kvarnen.
 

Matts

Active member
Löner

Servicebranchen är en låglönebranch i hela världen förmodligen. vad beror det på tror ni?Snåla ägare? Dålig branch utvecklingsgrad? Höga omkostnader? Arbetsintensiv branch? Skattetrycket? Låg utbildad arbetskraft? Kultur? Snåla kunder? Dåliga produkter? Ägare som inte kan utveckla? Högt risktagande? Strukturproblem? Låg status? Klassperspektiv? Kunders förtryckarönskan(viljan att bli tjänad till lågt pris)?

Bra att ni som kunder börjar fundera på vad ett cafébiträde skall ha betalt(Barista finns inte juridiskt) det hela faller tillbaka på allt sammantaget ovan anser jag.

rent historiskt så har det alltid varir lågstatus att "tjäna" andra se pigdebatten, men som en klok tant sa som "tjänat andra" hela livet. Det är större att "Tjäna "en att bli "Tjänad"

Så lite av ett kall är denna branch, annars kan vi glömma det hela. Att råda bot på alla ovan staplade problem kräver nog sin man/kvinna, eller?

Så 10 kronor för en enkel kanske kan höjas nu???????
 

Essenzatjejen

Well-known member
Word.

Inte för att jag någonsin har klagat på min lön. Är jobbet bra så trivs jag. Lönen blir mindre viktig då.
 

josef

Well-known member
jag håller med fullständigt! Debatten om priset på en espresso pågick ju ett tag på en viss blogg. Detta är ju nästan en fortsättning på den.
 

treefinger

Well-known member
jag tycker 10 kr är fint för en ett robustaskott i kistan. Har jag däremot möjlighet att få ett bärigt syrarus av en trevlig singel, ja då är jag villig att pynta betydligt mer.
 

Pac

Maskindoktorn
Så 10 kronor för en enkel kanske kan höjas nu???????

Ruskigt intressant diskussion som verkligen kan ge förståelse för hur ett café fungerar. Tack för alla informativa inlägg från branchen. :)

Går det att ge en fingervisning om hur kostnadsfördelningen för 10-kronan ser ut? Det måste vara mycket fasta kostnader, eller har jag fått det om bakfoten?
 

mts

Well-known member
skulle nog påstå att 10:- för en enkel espresso är en ren förlust. Ser man till hyror, löner, arbetsgivareavgifter osv osv så lär det nog krävas sjukt många skott.

Däremot så är en tia för en enkel espresso ett smart drag för att få mersälj (dvs bönor, kakor osv) utan att fylla upp platserna i caféet eftersom det går fort att dricka en enkel. Mersäljet är där pengarna finns som täcker upp ev. förluster för den enkla.

Fast... det kan ju vara annorlunda? :)

Hur gör man i andra länder då där en espresso kostar 0.7€ ? antagligen genom att köra lite svart.
 

Matts

Active member
Ruskigt intressant diskussion som verkligen kan ge förståelse för hur ett café fungerar. Tack för alla informativa inlägg från branchen. :)

Går det att ge en fingervisning om hur kostnadsfördelningen för 10-kronan ser ut? Det måste vara mycket fasta kostnader, eller har jag fått det om bakfoten?

den generella kalkylen i ett cafe är när moms är borttagen, dvs 20% av priset.

20-30% råvara
30-40%personal
30 övrigt
10 i vinst i bästa fall...inte många gör denna vinst, detta är när man kör vitt, många små kör svart delvis för att överleva.

kan tilläga att dom flesta banker o riskkapital inte lånar ut till vår branch. kanske inte så konstigt.
 

Sir ToS

Well-known member
Jag får ju säga att lönen för en barista är låg och inom restaurang branchen. Men skulle den höjas markant skulle många många ställen gå under och många kommer börja ta mycket svart för att överleva.

är inte momsen 25% respektive 12,5% när man tar med sig sitt kaffe?
sen personal procenten tycker jag låter väldigt hög när den är uppe på 40 %

Råvaro kostnad när det kommer till kaffe är för en enkelt espresso ca 50öre till 1kr beroende på kaffet. Men 10 kr för en enkel är ändå för billigt. För sedan tillkommer hyra, skatt, el , maskinen m.m. . .

Men åter till lönen. Den lön man får är alltid förhandlingsbar. Dvs om man driver eget vill man betala så lite man kan i lön för att företaget skall överleva. Och som anställd vill man ha så mycket som möjligt. Det blir ju vad man förhandlar till. Själv har jag förhandlat och fått rätt ok.

Men att "bara" jobba som barista dvs cafe biträde gör inte att man har rätt att kräva högre lön. Man måste förtjäna det. Så är det på alla jobb. Chefen ser ju vad han får för att just du jobbar där. Får han inget extra utöver din arbetsuppgifter får man ju inte heller högre lön.

Så... Vad skall man säga. En högre peng på enkel kan ju generera i nån kr mer i timma och då kan kanske barista få en högre peng han med. Men vad vet jag.
 

Pac

Maskindoktorn
den generella kalkylen i ett cafe är när moms är borttagen, dvs 20% av priset.

20-30% råvara
30-40%personal
30 övrigt
10 i vinst i bästa fall...inte många gör denna vinst, detta är när man kör vitt, många små kör svart delvis för att överleva.

Intressant, tack.

Menar du kaffet med "råvara" eller tar du in mer i det?

Jag antar att övrigt är de fasta kostnaderna för kaffét?

kan tilläga att dom flesta banker o riskkapital inte lånar ut till vår branch.
Det är en extremt oförutsägbar business så det är kanske inte så underligt ändå...
 

Coffeehead

Well-known member
Råvara är nog kaffe, mjölk, socker, fikabröd, smörgåsar, sallad, varmarätter etc som de flesta serverar parallelt med kaffet i större eller mindre skala.
 

M.ito

www.kafemarmelad.se
sen personal procenten tycker jag låter väldigt hög när den är uppe på 40 %

Råvaro kostnad när det kommer till kaffe är för en enkelt espresso ca 50öre till 1kr beroende på kaffet. Men 10 kr för en enkel är ändå för billigt. För sedan tillkommer hyra, skatt, el , maskinen m.m. . .

hur räknar du då? MINST 1kr för en ren enkel skulle jag vilja säga, eller vad kostar ert kaffe att köpa in?!

vill bara tillägga att eva olsson har år efter år haft bäst vinstmarginal och då är den ca 20%, och det är inte många som kommer ens i närheten av henne. jag tycker matts kalkyl ser bra ut

angående moms: vi är en alltid momsskyldig branch, de flesta brancher har samma moms vid köp och sälj, vi har 12 vid köp och 25 vid servering (alltså 13 momsskyldig hela tiden), därför jobbar man på att öka t-a försäljningen så mycket som möjligt.
 

Sir ToS

Well-known member
nu har den här tråden kommit of topic men i allafall....
Kaffe som kostar 50kr för ett kg. Då kostar en enkel 80öre
Kaffe som kostar 100kr för ett kg. Då kostar en enkel 1,40kr
Kaffe som kostar 150kr för ett kg. Då kostar en enkel 2,40kr

då har jag räknat med 16g kaffe i ett dubbel filter.....
jag har inte räknat in kostnad för nått annat än just kaffet.
Så får man en enkel på bestälning så blir ju den lite dyrare än om man skulle få 2 enkla. Då blir ju priset hälften. dvs 2.40kr delat på 2 om man nu har det dyra kaffet.

Beroende på kaffe så blir ju kostnaden för en enkel olika självklart har jag räknat med vad vi på en större kedja får betala för kaffe. Dessverre är det la lite sämmre för er som inte är en kedja. Lika så med persona procenten. 40% är för högt. Men vad vet jag. Jag driver inte eget så.

Men vi skulle ju prata lön...
 

M.ito

www.kafemarmelad.se
nu har den här tråden kommit of topic men i allafall....
Kaffe som kostar 50kr för ett kg. Då kostar en enkel 80öre
Kaffe som kostar 100kr för ett kg. Då kostar en enkel 1,40kr
Kaffe som kostar 150kr för ett kg. Då kostar en enkel 2,40kr

kompis, hur räknar du egentligen?
om ett kilo kostar 50kr och därmed en enkel 80öre så innebär det att man får 62.5st enkla på ett kilo, det skulle i sin tur innebära 16gram per enkel.

räknar man i överkant så har man 10gram per enkel vilket ger 100koppar på ett kilo, vilket i sin tur borde innebära åtminstone 1kr/enkel för 100kr/kg. så jag skulle återigen vilja säga minst 1kr/enkel.
 

Coffeehead

Well-known member
På 100kr borde det i så fall bli 1,60kr. Räknar du + moms eller inkl? När du köper din enkla är det inkl moms på 12 eller 25% beroende på om du dricker sittande eller ska ta med.
 

Sir ToS

Well-known member
Jag räknade lite fel på vad det kostar för 100kr ... det skall va 1,60kr
Men självklart räknar man ju ca 7-8g per enkel... men man gör ju alltid i ett "dubbelfilter". Vilket blir att man gör av med 14 -16g kaffe... Om inte du kör med "enkelfilter" på Marmelad???

Använder du ett "enkelfilter" så sjunker ju kostnaden för en enkel till då 40öre för kaffet som kostar 50kr kilot. det sjunker till 80öre för kaffet som kostar 100kr osv. osv.....

så jag har inte räknat helt fel...
 

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,721
Medlemmar
19,364
Senaste medlemmen
Knivmackan
Topp