Vad menas med Flush?

mr335

Member
Ursäkta min okunskap men vad menas med "Flush", är inte detta något man gör när man gör rent maskinen eller?

Och.....passar på att ställa en fråga till när jag änåd är i gång, helt plötsligt blir min espresso inte lika bra, den blir liksom svart i början vilket ger en något bränd smak i stället för den "gyllenbruna crema strålen" . Tampar och maler precis som vanligt....
 

Tobiemme

Well-known member
flush = låta bryggvatten gå genom bryggruppen utan kaffe i, oftast för att få ned temperaturen på bryggvattnet.
 

Kson

Well-known member
Flusha alltid

Flusha är att köra maskinen utan PF isatt så filter blåses genom av rent vatten.

Märkligt om det ändrades utan ngt annat. Är det samma malningsgrad? Rinner eller droppar det?

Jag skulle i så fall gissa att du behöver göra rent ditt filter ordentligt och eventuellt kalka av maskinen. Det låter som att ditt filter är för svårt att pressa igenom vattnet .
 

lupoo

Well-known member
Flush är något som tillhör vadagen för de med HX-maskiner (värmeväxlare). Måste göra sig av med vattnet som har blivit för varmt i slingan. Kan se maskinisten stå och räkna sekunder och lyssna på "vattendansen" för att kunna pricka rätt temperatur innan PF sätts i maskinen med kaffe i.
 

Englund

Well-known member
Ursäkta min okunskap men vad menas med "Flush", är inte detta något man gör när man gör rent maskinen eller?

Skilj på "flush" och "backflush". Backflush är ett moment man använder när man rengör maskiner med backventil = man sätter i ett blindfilter och startar en bryggning. När man sedan stänger av pumpen trycks vattnet ut bakvägen och tar med sig gammalt kaffe på vägen...
 

Kson

Well-known member
Skillnad att flusha och backflusha

Bra förtyligande! Flusha kan man göra på alla apparater. Backflusha som kräver blindfilter ska man vara försiktigt med om man inte riktigt vet vad det innebär. Risken finns att du backflushar maskin utan backventil och blir det riktigt illa.
 

larjo11

Well-known member
Har du en Classic som det står i din profil så är det bara att backflusha på. Jag gör det efter varje skott. Då slipper jag göra ren med brygghuvudet med rengöringsmedel så ofta. Från varje vecka till varannan/var tredje vecka. För att kunna backflusha behöver du ett blindfilter.
Flushar gör jag när maskinen varit på en timme eller mer o jag måste få ned tempen på vattnet. Slutar när det det slutat ånga.
 

Werme

Member
Stämmer det att man inte ska backflusha en levamaskin, med blindfilter alltså ? La Cimbali M20
Och når en sådan spolning ända till vattenbehållaren (tanken ) ?
 
Senast ändrad:

Forumstatistik

Trådar
14,681
Inlägg
155,808
Medlemmar
19,375
Senaste medlemmen
eriksson
Topp