Vad kan vara fel med denna gamla europiccolan?

sannispannisen

Well-known member
Letade fram min gamla la pavoni. Inser nu att jag glömt bort helt hur den gamla ångmaskinen faktiskt funkar. Eller inte funkar.

Den behöver helt klart servas. Ska den pysa så himla mycket att den nästan blir överhettad? Denna har ingen lampa som ska bli grön när den är klar heller/gått sönder. Bara övre lyser rött hela tiden när den är på. Eller så är den trasig. Jag släpper ut ånga och den verkar bygga upp ett tryck. Funkar göra espresso med som blir hyfsad, och faktist godare än skräpet jag har hemma nu. Kaffet känns lite bränt (det har ju dock tid att lära sig) Men det känns som att den börjar koka och blir överhettad till slut?
Det finns en anledning till att jag la ner den i källaren och det kanske var just detta.

Tänkte ringa lagamati på Odenplan i morgon och höra.

Denna är riktigt gammal väl?
 

Bilagor

  • 50CAA196-29D4-479D-8E38-918543373108.jpeg
    50CAA196-29D4-479D-8E38-918543373108.jpeg
    3.7 MB · Visningar: 25
  • C010B46B-571A-47C7-AF56-614AA283E5BB.jpeg
    C010B46B-571A-47C7-AF56-614AA283E5BB.jpeg
    1.4 MB · Visningar: 24

Jonken

Well-known member
Om det är modellen utan pressostat, dvs. bara en knapp med läge 1 och 2, så är tanken att man sätter på den på läge 2 och väntar ungefär 6 minuter på att den kommer upp i temp - då kan det mycket riktigt börja flåsa en del ur säkerhetsventilen, det är meningen och ett sätt att förhindra att temperaturen skenar helt..

Så väl uppe i lagom temp byter man till läge 1, för spaken ända till toppen snabbt så att det kommer ut lite vatten - både för att värma upp gruppen och bli av med luft. Sen brygger du en eller två koppar espresso för att antingen gå över till läge 2 igen och börja skumma när den frustar ordentligt eller så stänger du av.

Det är inte tanken att den ska stå på, då kommer gruppen bli för varm för att brygga espresso och till slut kokar den torrt och går sönder.
 

sannispannisen

Well-known member
Om det är modellen utan pressostat, dvs. bara en knapp med läge 1 och 2, så är tanken att man sätter på den på läge 2 och väntar ungefär 6 minuter på att den kommer upp i temp - då kan det mycket riktigt börja flåsa en del ur säkerhetsventilen, det är meningen och ett sätt att förhindra att temperaturen skenar helt..

Så väl uppe i lagom temp byter man till läge 1, för spaken ända till toppen snabbt så att det kommer ut lite vatten - både för att värma upp gruppen och bli av med luft. Sen brygger du en eller två koppar espresso för att antingen gå över till läge 2 igen och börja skumma när den frustar ordentligt eller så stänger du av.

Det är inte tanken att den ska stå på, då kommer gruppen bli för varm för att brygga espresso och till slut kokar den torrt och går sönder.
Det är en sån utan pressostat. Jag gjorde så nu och jämförde med en espresso på min skitmaskin. Samma malningsgrad och mjölk. Det andra blev odrickbart fast med mer crema och perfekta mussvansar. Trots det blev kaffet ur la pavonin så mycket godare. Gjorde även ett blindtest för sambon. Då kanske det inte är nåt fel på maskinen. Men den kanske ändå behöver bytas packning på/servas. Köpte denna för säkert 8 år sen. Och var då inte servad på länge.
Tack!!!
 

Jonken

Well-known member
De kan klara sig förvånansvärt länge, jag hade en med 36 år gamla packningar som fungerade fint :D (den hade stått orörd, de slits snabbare när maskinen används såklart).

Läcker det inte finns egentligen inget behov, men spaken kan bli smidigare av att byta packningarna till kolven (finns nya i silikon) och portafiltret låser enklare med ny grupphuspackning. Det du lär vilja göra däremot är att se till att den är jordad ordentligt (alt. lämna in):


Sen har det kommit massor av fiffiga uppgraderingar. Det första man bör skaffa är ett bättre munstycke till ångröret.
 
Senast ändrad:

sannispannisen

Well-known member
De kan klara sig förvånansvärt länge, jag hade en med 36 år gamla packningar som fungerade fint :D (den hade stått orörd, de slits snabbare när maskinen används såklart).

Läcker det inte finns egentligen inget behov, men spaken kan bli smidigare av att byta packningarna till kolven (finns nya i silikon) och portafiltret låser enklare med ny grupphuspackning. Det du lär vilja göra däremot är att se till att den är jordad ordentligt (alt. lämna in):


Sen har det kommit massor av fiffiga uppgraderingar. Det första man bör skaffa är ett bättre munstycke till ångröret.
Kul ändå. Det är kvalitét det!
Frågan är om det verkligen är fel på den eller ej. Den droppar vatten innan den kommer upp i tryck. Ibland mer ibland mindre och inget alls. Men sen slutar den. Kan det vara nåt restvatten? tycker den ger jättegott kaffe trots att jag är som en nybörjare igen, och skummaren funkar bra.

Försökte lägga till en film men det gick ej.
 

Wilderwein

Well-known member
Kul ändå. Det är kvalitét det!
Frågan är om det verkligen är fel på den eller ej. Den droppar vatten innan den kommer upp i tryck. Ibland mer ibland mindre och inget alls. Men sen slutar den. Kan det vara nåt restvatten? tycker den ger jättegott kaffe trots att jag är som en nybörjare igen, och skummaren funkar bra.

Försökte lägga till en film men det gick ej.
Helt normalt skulle jag säga. Finns en ventil där som ser till att du inte får ett falskt tryck i kokaren. Kommer alltid lite vatten och ånga när maskinen värms upp.
 

hedbrg

New member
IMG_6914.jpeg
Jag har Jonkens gamla och kan intyga att den fungerar hur bra som helst trots sin ålder :D

IMG_5035.jpeg
Går att få till bra foam med ett byte till single hole. Annars har jag bara bytt packning för portafiltret under åren jag har haft den
 

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,721
Medlemmar
19,364
Senaste medlemmen
Knivmackan
Topp