Vad har ni i kvarnen just nu?

hne

Well-known member
Nyrostat: nyrostat.jpg

En tredjedel lagom luftad Kaapi Royal robusta FC, en tredjedel lagom luftad Etiopisk Djimma FC+ och en tredjedel Mexikansk Nueva Esperanza en bra bit in i andra crack och sedan direkt ner i kvarnen efter avkylning. Nästan överdrivet mycket crema som har den mest tydliga blondning jag någonsin sett. Hade tur (börjar känna kvarnen) och fick en riktigt bra extraktion på första försöket, 23s och 6cl. Massor av bubblor i koppen eftersom tredje kaffet inte luftat ordentligt. Bra klös och nästan ingen syra. Smaken påminner helt klart om jord, läder och kanske tobak. Tappar tyvärr snabbt när den kommer ner i temperatur. Får se om det blir bättre med lite mer vila.
 

freddieboy

Well-known member
Öppnade också en Sweetshop Espresso från Square mile i London, mkt frukt första tanken. Underbar som espresso även cappu. Påminner en del om Yarddogen från Johan o Nyström, föll mig i smaken. :)
 
Håller på att plöja igenom alla olika sorter på närmsta ICA. Efter att snöat in på Molinari Espresso (jag diggar robusta) så hade en ny sort kommit in i sortimentet i söndags: Arvid Nordqvist Gusto

100% arabica som påminner om J&N FTO, lite kryddigare aningen mer mörkrostat ser det ut som.

Extra plus var att det dessutom var rostat för två veckor sedan.
 

Satyricon

Well-known member
Lavazza Cremoso, som den här veckan säljs på Lidl för endast 99 kr. En härlig blandning som står på stadiga ben tack vare fördelningen 30/70. En kopp full av drömmar, minnen och förhoppningar, som vore den intagen vid en bardisk på Milano Centrale.

Bild 2013-09-16 kl. 12.08.jpg
 

onkelA

Well-known member
sista påsen från gammrosten (14 dar idag), ljuvlig:
himalaya supreme 65%
unwashed harrar 20%
indisk robusta 15%
rostat tills 2C börjar komma igång
 

gabriel b

Well-known member
Johan & Nyströms FTO, ett kärt barn som kommer tillbaka till kvarnen då man önskar ett vanligt, bra och gött kaffe. Serveras gärna som espresso med en liten skvätt mjölk.
 

MrNoOne

Well-known member
Sandby kafferosteri - Lundarost

Har letat en blandning av hederlig smak av nöt och choklad, har druckit för många bäriga nästan te liknande på slutet. Sandby levererar klart och tydligt. Gott !!!
 

stefanbo

Well-known member
J&N FTO. Tror det är en designerad espressoblandning men jag har upptäckt den som v60. Söt och bärig utan så mkt syrlighet. Lite som harfusa som jag haft som singel estate från Drop, men snällare. Me like!
 

MrNoOne

Well-known member
Kommer hälla Sandby Genuine Espresso i den stora kvarnen i EM. Får se hur den smakar. Köpte ett par påsar Sandby Lundablandning till för att köra i den lilla droppkvarnen. Frugan var så nöjd att det blir std kaffe en tid framöver i just droppform.
 

onkelA

Well-known member
efter två dygns vila, helt himmelskt, kanske mitt bästa hittills?
(färskheten extrapåtaglig efter gammkaffet som hann bli tre veckor - var nog helt bra, men kontrasten uppenbar)
á 25%:
-nepalesisk himalaya supreme (arabica)
-colombiansk washed arabica
-insisk robusta
-ethiopisk harrar (arabica)
Rostat, som har blivit något av min signatur, till början av 2 crack och stretchad mellan (början av) 1:a och 2:a till 1/3 av rostningstiden
(förtydligande: drop in - 1 crack = 2/3 av tiden och 1 crack - 2crack = 1/3 av tiden)
Balanserad smak (brer ut sig jämnt och skönt på tungan), med doftsmaker av både bär (blåbär-chili?), nöt, choklad och något åt tobakshållet.
Inser att det inte kan beskrivas, men blev så ivrig och lyrisk.. :coffee:
 

Cykelmartin

Well-known member
Kenya AA Gitchathiani
Väldigt syrligt utan att vara surt, precis i min smak!

Hittills tycker jag den är bättre som kort dragen espresso än brygg. Ska se till att testa en AP innan påsen tar slut!
 

Gringubben

Well-known member
Kenya Ndimani från Drop. Distrikt: Mathira east. Höjd: 1700 till 1900 möh. Handplockat, tvättat och soltorkat. Rostat 09-10-13.

På Drop Coffee hade de ännu inte börjat testa det som espresso då jag köpte det, men de skulle. Jag körde ett helt gäng skott under ett par dagar med olika extraktionslängd, men det blev inte riktigt vad jag ville ha. Då ställde jag om kvarnen ett par snäpp och körde en kraftig dosering i ap:n. Jackpot. :) Allrahelst på morgonen. Som en mugg varm fruktsoppa. Helt grymt med rätt mycket syra och en del sötma.

Nu när påsen nästan är slut så läser jag på kartongen om apelsin och mullbär. Har aldrig smakat mullbär, men det låter rimligt.
 

hne

Well-known member
Brasiliansk "Storbönig Santos" från Kahls, Rostade den nästan lite väl mörkt. Smakar ganska neutralt efter en tur genom pappersfilter. Får prova som espresso (förmodligen i någon blandning) när nuvarande tagit slut.
 

Satyricon

Well-known member
Efter ett par irrfärder bland dyrare blandningar hittade jag i dag, via City Gross, hem till Amigos, det lilla Triesterosteriet vars 10/90-blandning kan försätta berg.
 

hne

Well-known member
I bryggkvarnen: Hacienda la Esmeralda Trapiche Honey Geisha, från Panama via Haugaards rost, hyllan på Kura café och sedan hem till koppen hos mig. Rätt lurig att få riktigt bra, första försöken har helt klart lidit av oförmågan till jämn grov malning hos min Hario Skerton... Smakar typ varmt is-te, som sig bör med en bra geisha.
 

Cykelmartin

Well-known member
Inhandlade igår en påse Aricha från Sandby. Rostades den 24:e vilket gör det till det färskaste kaffe som någonsin passerat genom mina kvarnar :) Men jag har inte fått till någon jackpott ännu vad gäller bryggning, hade väntat mig både mer syra och sötma. Det är gott, men inte mycket mer än så, får jobba vidare helt enkelt.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,761
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp