Vad är det man köper?

svartvest

Well-known member
Har tänkt på att många gånger så står det bara 100% Arabica. Då undrar jag vilken arabica,var kommer den ifrån o.s.v.(är det hela bönor och man ser robustan blir jag ännu mer irriterad.)

Var i veckan förbi News i Umeå och såg på Costas rostningar, en ny standard på info:
Rostningsdatum trots att de är förpackade i sluten påse med med ventil.
Vilka bönor som ingår
Var ifrån de kommer

Detta skulle vara standard, för alla rosterier med ett intresse för kaffe.

Bra jobbat Costas!!!
 

arto

Well-known member
Värst är det väl när det inte ens står vad påsen innehåller. Alltså sån där malen bryggkaffe som heter typ "Colombia". Står inte ens att det är kaffe...


Mycket bark antar jag.
 

Björn

Well-known member
Jag läste på en Löfbergs Lila-påse, någonting i stil med: "Vårt kaffe görs av den finaste kaffebönan i världen, Arabica". Sedan ingenting i övrigt om ursprung eller typ. Med tanke på att 75% av världens kaffeproduktion är Arabica, så vill den där exklusiva känslan inte riktigt infinna sig...

PS. Apropå bönsorter. Det finns ju tre olika plantor: Arabica, Robusta, och så Liberica. Är det någon som någonsin provat på den sistnämnda? Var eller hur kan man få tag på den?
 

Tallinn

Well-known member
Det som slår mig är att kaffebönor typ alltid är dyrare än malet kaffe. (Hur blir nånting billigare av att addera ännu en process?) När man sedan tittar i det malna kaffet finns det en massa joks som inte ser ut som nånting som skvimper ner ur min kvarn... Blandar de helt enkelt ut kaffet med fritt valda restprodukter?
 

ts

Well-known member
Från Mauro eller Lavazza kostar det malda kaffet lika mycket som bönorna. Att det vanliga bryggkaffet är billigare är ju för att det säljs som lockvara med mycket liten vinst...
 

Tallinn

Well-known member
Det är ett argument man ofta får höra, är det nån som VET att det verkligen är så? Inte så att jag på något sätt har motsägande info, jag är bara nyfiken.
 

lupoo

Well-known member
Tänker på det färdigmalda bryggkaffet. Även om priset är lågt och vinsten marginell så måste det vara rejält billiga bönor från början. Brukar ju var en del fin text om kaffet på förpackningen men inte något specifikt om innehållet i påsen/tegelstenen du håller i handen. Som sagt någon som vet nått?
 

ts

Well-known member
Om man inte jämför samma kaffe som bönor och malet är det helt meninglöst, så antag att Zoégas Skånerost kostar 28 kr för 500g malet och 49 kr för 500g bönor (gissningar men är nog inte helt fel). Några anledningar till att det är så är:

* Bönorna säljs i mindre volymer, vilket ger högre kostnader.

* De svenskar som köper hela bönor är beredda att lägga mer tid och pengar på kaffe, dvs de är relativt prisokänsliga. Alltså höjer man priset (precis som man gör för rättvisemärkt kaffe).

(* De två ovanstående punkterna gäller även för färdigmalt espressokaffe, så det är ingen större skillnad i pris på Zoégas espressoblandningar som färdigmalet eller bönor.)

* Skulle bryggkaffet kosta 40 kr så skulle många köpa Gevalia eller Classic istället.
 

Cheffalo

Hedersmedlem
PS. Apropå bönsorter. Det finns ju tre olika plantor: Arabica, Robusta, och så Liberica. Är det någon som någonsin provat på den sistnämnda? Var eller hur kan man få tag på den?

Det finns närmare 40 Coffea-arter, om man ska vara noga. Coffea liberica odlas och konsumeras enbart i ursprungsländerna, Tanzania osv. Övriga ca 37 arter används ej för kaffeframställning.
 

kafei

Well-known member
Var i veckan förbi News i Umeå och såg på Costas rostningar, en ny standard på info:
Rostningsdatum trots att de är förpackade i sluten påse med med ventil.
Vilka bönor som ingår
Var ifrån de kommer

Detta skulle vara standard, för alla rosterier med ett intresse för kaffe.

Bra jobbat Costas!!!

Undrar varför inte J&N skriver ut rostningsdatum på sina påsar... Hm, ska nog ta och maila dem å fråga.
 

kafei

Well-known member
J&N svarade snabbt(!):

"Istället för att skriva rostningsdatumet så skriver vi bästföredatum på påsarna.

Tillskillnad från många av de stora rosterierna så sätter vi 6 månader på påsarna. Det är inte odrickbart därefter men vi vill hellre vara på den säkra sidan.

Vi anser att kaffet ska drickas så snabbt som möjligt efter rostning. Det ska behandlas som vilken annan färskvara som helst. Dvs. snabb konsumtion.

Om du inte hittat datumet så står det uppe i limningen på påsen. Räkna 6 månader tillbaka så får du fram rostningsdatumet."


Där ser man!
 

niad

Well-known member
Tänkte gå och kolla på min 5 Estate påse men kom på att översta kanten med limningen är ju det första jag klipper bort jämt.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,724
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp