Vända bönorna när man rostar i ugn?

Jacob

Well-known member
Det är Yirgacheffe. Har en digital stektermometer, verkar stämma rätt hyfsat med ugnsvreden. Testar att lägga mig på en högre starttemperatur nästa gång för att kompensera temperaturfallet när jag lägger in bönorna. Sen ställer jag vredet på tänkt temperatur, blir väl drygt 200° då eftersom det var i det läget första crack kom sist. Borde väl räcka.

Tack Calobra för hjälpen förresten! Bra tips, rostning verkar inte vara så statiskt som jag trodde. Lite som matlagning, man känner sig fram till nåt man gillar.

Och ja, det är rätt bubbligt nu i början. Sötsyrligt och helt ok resultat trots allt, den brända lukten har klingat av lite och märks knappt i smaken; möjligen bidrar den till att det känns lite kryddigt. :) Däremot märker jag att en del nyanser som brukar finnas i Yirgan förmodligen försvann då jag lät dem ligga inne lite för länge.

Nu ska jag lägga in batch #2!
 

Nex

Active member
Litet tips ang röken så du inte får en chock en gång i framtiden :) Röken beror som sagt helt på vilka bönor du har i ugnen, rostar du den torra bönan "Gammal java" så får du se på en riktigt jobbig rök som sätter igång både min brandvarnare och gör grannarna oroliga ;) Å andra sidan har jag en inbyggnadsugn vilket gör att min spisfläkt inte kan hjälpa till att vädra ut röken...

Lycka till!
 

Calobra

Alnö Kaffehus
Själv får jag alltid en liten kick varje gång jag rostar Indian Monsooned Malabar och Indian Cherry Robusta. Luktar rökelse och jasmin där de flesta andra bönor luktar fetrök.
 

Jacob

Well-known member
Ok, nu har jag kört ett antal rostningar med Yirga, Santos, Indian Cherry Robusta, och Costa Rica Especial. Angående omrörning (som ju denna tråd handlar om) så har jag fått jämnast resultat av att inte blanda så ofta. Körde Santos med 4-5 omrörningar och det tog 20-21 minuter innan jag vågade ta ut plåten. En del bönor var fortfarande väldigt ljusa, och detta bör ju ha med temperaturförlust att göra. Alltså behöver nog många omrörningar inte automatiskt innebära ett jämnt resultat.

Jag har varje gång kört med att förvärma långpannan i ugnen innan jag häller i bönorna med tanke på att behålla temperaturen så mycket som möjligt. Nu är jag lite osäker på om det är optimalt ändå. Hur gör ni? Det känns som om man chockar bönorna. En del omgångar har luktat lite bränt trots att de håller sig runt City Roast/City Roast +. Då har jag förvärmt plåt och ugn till ca 250 grader för att kompensera temperaturfallet när jag häller i bönorna och sprider ut dem. Sen har jag sänkt temperaturen till 210-220 grader.
 

Coriander

Well-known member
Jag fick en snilleblixt i somras och köpte en teflonbelagd grillkorg på Clas Ohlsson, ca 30x40 cm (http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=156008589). Sen körde jag med varmluftsfunktionen på ugnen och upplevde att bönorna fick en jämnare färg. Testade även att ställa korgen på en baksten, men det hindrade luftflödet en del. Nu kör jag endast med grillkorgen.

Funderar på att köpa en begagnad spis och ställa ute i garaget. Det finns två fördelar, dels blir inte frugan störd och dels får man vara ifred...
 

Nex

Active member
Är inte spisar rätt dyra? Speciellt om de skall ha varmluftsfunktion?

Beror ju på vad man jämför med... Jämför man med vad espressomaskin, kvarn och allt annat tillbehör kostar så är det ju inte så farligt dyrt ;) Min kostade ca 4000kr på IKEA, snygg inbyggnadsugn med massor av funktioner inkl varmluft. Finns säkerligen billigare också...
 

martink78

Well-known member
Beror ju på vad man jämför med... Jämför man med vad espressomaskin, kvarn och allt annat tillbehör kostar så är det ju inte så farligt dyrt ;) Min kostade ca 4000kr på IKEA, snygg inbyggnadsugn med massor av funktioner inkl varmluft. Finns säkerligen billigare också...

Jag tänkte mest jämfört med en kafferost. Är man uppe i sådana summor så skulle jag hellre kika på att köpa en hemmarost, de är mindre och resultatet blir jämnare.
 

Coriander

Well-known member
Korgen är ju ingen superdyr historia, och om det inte funkar med över/undervärme, får man väl ha den till sitt egentliga ändamål i sommar. Spisar finns det en uppsjö av begagnade, problemet är väl elkontakten som ser annorlunda ut...
 

Forumstatistik

Trådar
14,680
Inlägg
155,805
Medlemmar
19,374
Senaste medlemmen
samuel_k
Topp