Utrustning för bryggning

Kashmir

Member
Säg att jag rostar harrar longberry, sumatra raja batak och robusta från kamerun och inte har tillgång till en bra espressomaskin, ska man då brygga kaffet i el, press eller en mocabryggare för att få en rättvis fullfärdad smakupplevelse? eller har det bara med malningen att göra?

Hur mycket spelar böna, land, alltitud, område m.m för roll i val av bryggningsmetod?


tack
 

Englund

Well-known member
Många förespråkar swissgold-filter eftersom de inte använder papper (som suger åt sig oljor mm och påverkar smaken) samt att de, till skillnad från exempelvis presskanna, ger ett helt sumpfritt kaffe.

När man provar kaffe brukar man också göra något som kallas "Koppa", dvs att man häller ca 10-12 gr grovmalet kaffe i en (för ändamålet avsedd) kopp och slår på 1,5 dl vatten. Man rör om och låter det dra ett par minuter och använder sedan två skedar för att ta bort den sump som fortfarande flyter på ytan. Fördelen med denna metod är att man kan göra många olika kaffen på samma gång med bibehållen kontroll. Observera att man sedan smakar med sked eftersom koppen inte får flyttas runt pga den sump som ligger på botten.
 

Tobiemme

Well-known member
tack för svaret.
Slutsats: koppning är att föredra om man ska testa sin egen rostning/blend

Stämmer?

ja, det skulle man kunna säga.

vill du njuta en blandning som innehåller robusta – utan att ha tillgång till en espressomaskin – då kanske du skulle överväga bruggmetoderna aeropress eller mokabryggare. robusta som bryggkaffe tycker i alla fall jag smakar för hårt/elakt.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,676
Inlägg
155,771
Medlemmar
19,369
Senaste medlemmen
MinKoppKaffe
Topp