Uppackning av en Silvia 2009

PekkaB

Well-known member
Hmm, Jag trodde man brukar räkna tiden från det att det börjar komma kaffe ur spoutsen?
Funkar ialla fall för mig :) Ca 20-25 sek från att det kommer tycker jag brukar bli bäst.
 

PekkaB

Well-known member
Tycker f.ö. att den nya ratten och ångmunstycket är mkt snyggare på den nya än på gamla Silvian! Ångrar nästan att jag inte väntade. Eller. Hade vart trist att inter dricka gott kaffe det senaste året när jag tänker på saken :)
 

Agathorn

Well-known member
Hmm, Jag trodde man brukar räkna tiden från det att det börjar komma kaffe ur spoutsen?
Funkar ialla fall för mig :) Ca 20-25 sek från att det kommer tycker jag brukar bli bäst.

Nej man brukar räkna ifrån att man slår på pumpen om jag förstått det rätt. Iofs väl ingen exakt vetenskap men om jag får fina mussvansar så ligger tiden snarare på 40 sekunder än 25.
 

Bjarne

Well-known member
fabian> Mörk, stark och fyllig men tyvärr väldigt besk.
På bilden har den stått ca 1-2 minuter innan jag hittade kameran.

Var smaken refererad till efter de 1-2 minuterna? Kaffet blir beskare när värmen avtar, så prova gärna att dricka den omgående. Sen brukar smakerna också oftast bli: beskare vid lång extraktionstid, men istället syrligare vid kort.
Mer andel robusta i kaffet gör det beskare, medan större andel arabica gör det syrligare.

Variera, testa och anteckna så hittar du snart det sätt att tillverka kaffet så som gör dina smaklökar lyckliga :)
 

j0akim

Member
Bjarne> Det var som du sa, jag drack EFTER jag fotade vilket kanske var anledningen till smaken. Sen tror jag det beror på bönorna också, läs nedan.

Var idag inne på kaffemaskinen och köpte koppar:

attachment.php


attachment.php


Pratade lite och kom fram till att jag antagligen använde något för lite kaffe i filtret, så hem och prova!

Tryckte i en liten mängd kaffe utöver vad jag brukar och vilken skillnad det blev! Det började rinna efter ca 10 sekunder, det kom fina svarta svansar som senare blev ljusare, fin crema blev det också. Smaken då? : :D

Riktigt fin! God len smak, något besk fortfarande men jag tror det beror på bönorna.

Pucken då? Hård, fin, packad och nästan torr! Jag blev så stolt att jag ringde min kusin och skröt lite... Han gillar inte ens kaffe ;)
 

Bilagor

  • 20090612-IMG_7791.jpg
    20090612-IMG_7791.jpg
    62.4 KB · Visningar: 145
  • 20090612-IMG_7787.jpg
    20090612-IMG_7787.jpg
    59.3 KB · Visningar: 139

j0akim

Member
Har efter dagens tester insett att jag behöver en sumplåda. Det är inte så trevligt när det ligger kafferester över halva köket... Så efter lite sökande så blir det en sån här:

attachment.php


Ser lagom stor och diskret ut.

Dagens uppdatering.. Verkar lite dött här i tråden så ska försöka hålla den vid liv ;)

Idag har jag testat olika malningar, tampningstekniker osv. Och jag måste säga det att idag har jag verkligen lyckats riktigt bra. Med espresson. Perfekt rund smak, fin crema, fin färg, ja allt sitter där det ska. Pucken är hård och torr... Så efter runt 10-15 försök så har jag iallafall kommit en bit på vägen.

Dagens bakslag då.. Fortfarande mjölkskumningen... Det går så fort, och mjölken blir sååå varm. Jag tror jag ska skaffa en termometer, för jag är rätt känslig för värme i händerna. Men det känns som att mjölken blir för varm. Däremot smakar den väldigt gott, sött och lent, men den är för blaskig... Så frun köpte hem 3 liter grön mjölk till mig när hon handlade, så morgondagen kommer tillägnas åt ja... Mjölkskumning...
 

Bilagor

  • 70-35012 ext1.jpg
    70-35012 ext1.jpg
    41.4 KB · Visningar: 101

snabbkaffe

Well-known member
Intressant läsning!
Köpte mig en Silvia idag att köra lite jämsides med min Gaggia Classic.
Har bara hunnit testa 2 skott (dubbla), varav ett blev kasst (rann som ett såll) och ett blev ok (dock rann det lååångsamt). Det första skottet var med Silvia filterkorg, och det andra med lite finare malet kaffe samt Gaggia filterkorg.
Nya försök imorgon ;)
 

hrbrun

Well-known member
Ett standardtips angående mjölkskumning är standardmjölk :)

Eller att träna i vatten, ev med lite diskmedel i. Go bananas!
 

TTobbe

Well-known member
Har efter dagens tester insett att jag behöver en sumplåda. Det är inte så trevligt när det ligger kafferester över halva köket... Så efter lite sökande så blir det en sån här:

attachment.php


Ser lagom stor och diskret ut.

Dagens uppdatering.. Verkar lite dött här i tråden så ska försöka hålla den vid liv ;)

Idag har jag testat olika malningar, tampningstekniker osv. Och jag måste säga det att idag har jag verkligen lyckats riktigt bra. Med espresson. Perfekt rund smak, fin crema, fin färg, ja allt sitter där det ska. Pucken är hård och torr... Så efter runt 10-15 försök så har jag iallafall kommit en bit på vägen.

Dagens bakslag då.. Fortfarande mjölkskumningen... Det går så fort, och mjölken blir sååå varm. Jag tror jag ska skaffa en termometer, för jag är rätt känslig för värme i händerna. Men det känns som att mjölken blir för varm. Däremot smakar den väldigt gott, sött och lent, men den är för blaskig... Så frun köpte hem 3 liter grön mjölk till mig när hon handlade, så morgondagen kommer tillägnas åt ja... Mjölkskumning...

Ta stektermometern och kolla samt känn med handen om du är känslig för värme så ska inte mjölken bli för varm. Jag gjorde på det sättet och när jag inte vill hålla handen på kannan är tempen bra.
 

j0akim

Member
Ska öva som en tok idag, vore riktigt kul att få till det.
Min far + sambo och farmor kommer på besök till midsommar och då tänkte jag bjuda på några riktigt fina cappuccino. I dagsläget blir det nog espresso de får... ;)

Gjorde en shot och ett försök på morgonen, jag har märkt att maskinen mår bra av att stå på ett tag, kanske en halvtimma, då blir ångan bäst, och även shoten...

Testade nya lite finare bönor idag, därav att det tog lite för lång tid, ska mala lite grövre nästa gång, men varsågoda:

http://vimeo.com/5137673

FULLSKÄRM: http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=5137673

Här ser ni även resultatet på mjölken, den var fint, mjukt skum ända upp till pipen, när jag väl hällde i det så blev det såhär, efter ca 1 minut väntan på espresson.
 

Musikarfelix

Well-known member
Maskinen mår bra av att stå på hela dagen, då får du ett jämnt resultat på ånga och skott.

Lite vääääääääääl lååååååååång tid på det skottet va?

Tjockare skum skulle din mjölk bara må bra av, se till att få en ordentlig virvel (tänk klockan 8 när du sänker). Doppa nästan kannan i kaffet, se också till att du har prexis så mycket mjölk som du behöver.
 

j0akim

Member
Hela dagen kommer jag nog inte ha på den. Eller vad drar en maskin i standby läge?

"Testade nya lite finare bönor idag, därav att det tog lite för lång tid, ska mala lite grövre nästa gång"
Jag är medveten om att det tog lite tid, men den smakade riktigt bra, kanske lite väl besk dock. Bättre lycka nästa gång :)

Tack för tipset om att hälla närmare! Har jag inte tänkt på.. Sen att man ska ha så mycket mjölk man behöver är också ett bra tips, överallt man kollar säger de att man fyller på till pipen oavsett hur mycket man behöver.. Ska testa med mindre mjölk!
 

Musikarfelix

Well-known member
"fyller på till pipen"

Ska man alltid göra, har man för lite blir det svårare. Därför har man olika storlekar på kannorna, har du inte en mindre kanna kan du hälla ut mjölken i vasken eller varför inte i en mugg eller annan kanna så kan du hälla 2 på en och samma gång. Kollar du på WBC ser du att de har 2 kannor, de använder en större att skumma med. När de ångat mjölken häller de över hälften i en mindre kanna så att de ska kunna vinkla båda när de häller.
 

j0akim

Member
Jag använder mig av den minsta 0,4:
125-108_ascaso_04_medium.jpg


Testade nu att göra en cappuccino med mindre mjölk, ungefär ner till 1/3 del, ungefär hälften mellan pipen och botten, det gick väldigt snabbt, men detta blev helt klart den mest lyckade skumningen hittills. Det blev tjockt skum av ungefär hälften, och resten blev lite krämigare än vad det brukar bli. Jag hällde från koppens kant och måste säga att jag lyckades riktigt bra. Synd att jag inte filmade :)

Nu sitter jag här vid datorn och njuter av cappuccinon (men den blev lite för varm).
 

j0akim

Member
Då det verkar vara minst sagt noll intresse i denna tråd, så avslutar jag med en film från morgonen när jag gjorde en dubbel espresso, smakade otroligt fint. Det är ny öppen spout på maskinen som jag satt dit, bönorna är deluxen:

attachment.php


Här kommer en film jag satt ihop:

http://www.vimeo.com/5358097


Jag är riktigt nöjd med maskinen nu efter några veckor. Den väsnar lite då den pumpar vatten, och jag var tvungen att byta spout då den fördelade ojämt. Nu funkar det perfa.. Nu bär det av ut i solen!
 

Bilagor

  • kaffe.jpg
    kaffe.jpg
    125.1 KB · Visningar: 69

Bjarne

Well-known member
Den väsnar lite då den pumpar vatten, och jag var tvungen att byta spout då den fördelade ojämt. Nu funkar det perfa..

Räkna med att du fortfarande kan få ojämn "utrinning" av kaffet om du överdoserar eller maler för fint. Detta för att ytspänninge på vätskan (kaffet) gör att de först dropparna ut från filterkorgen "tvekar" lite i spouten och sen antingen väljer sida, eller rinner snällt i båda.

Detta sker bara i början och när väl extraheringen tar fart så blir det jämnt igen. Det är inte spoutens fel, utan ren o skär fysikalisk lag för vätskor :)

Ha det skönt i solen - ska själv ut o steka mig lite med plankmålning :cool:
 

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,763
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp