Underextrahering!!!

BönOlle

Member
Köpte precis ett kvartskilo J&N Bella till min Gaggia Classic. Påsen innan var en Lavazza Rosso köpt på Coop. I min antika handkvarn av okänt märke körde jag Lavazzabönorna ett varv från nollpunkten på kvarnen. Med denna inställning och 16 gr kaffe lyckades jag få ut 45-50 ml kaffe på mellan 25-30 sekunder med VÄLDIGT lätt tampning. Första skottet med Bellabönorna var med exakt samma parametrar. Resultat: ~60 ml på 13 sekunder. Efter första skottet har jag gradvis malt finare och tampat hårdare ända fram till att jag i princip nollar kvarnen och tampar med hela min kroppstyngd. Resultat: Kommer inte över 18 sekunder och får inget annat än blask.

Vad kan detta bero på? Kanalisering? Om så, hur diagnostiserar jag det?
En sak som slog mig med bönorna var att samma dos (16 gr) som tom. de sista bönorna ur förra påsen gav avsevärt mycket mindre volym malet kaffe, samt att de förra bönorna tenderade att fastna lite överallt i kvarnens låda medans Bellabönorna verkar "ramla ihop i en liten hög". Bör jag tillägga att caféet jag köpte bönorna på förvarade de i någon slags låda i väggen, ej i förslutna påsar. Är bönorna för gamla?
 

exxy19

Well-known member
Med största sannolikhet.

Lavazza brukar ju kunna vara på gränsen till för gamla de när man köper de. Behöver man mala finare än så med J&N så räknar jag iskallt med att bönorna är för gamla.
 

mts

Well-known member
japp, bönor gillar inte luft eller ljus och jag har råkat ut för precis samma sak som du. Köp en försluten påse istället och försök hitta en som är så färsk som möjligt. Finns det inget sånt så är näthandel att rekommendera. Billigare, kontroll på rostdatum och levereras till dörren/uthämtningsställe.
 

Forumstatistik

Trådar
14,692
Inlägg
155,833
Medlemmar
19,378
Senaste medlemmen
Esraa
Topp