Köpte precis ett kvartskilo J&N Bella till min Gaggia Classic. Påsen innan var en Lavazza Rosso köpt på Coop. I min antika handkvarn av okänt märke körde jag Lavazzabönorna ett varv från nollpunkten på kvarnen. Med denna inställning och 16 gr kaffe lyckades jag få ut 45-50 ml kaffe på mellan 25-30 sekunder med VÄLDIGT lätt tampning. Första skottet med Bellabönorna var med exakt samma parametrar. Resultat: ~60 ml på 13 sekunder. Efter första skottet har jag gradvis malt finare och tampat hårdare ända fram till att jag i princip nollar kvarnen och tampar med hela min kroppstyngd. Resultat: Kommer inte över 18 sekunder och får inget annat än blask.
Vad kan detta bero på? Kanalisering? Om så, hur diagnostiserar jag det?
En sak som slog mig med bönorna var att samma dos (16 gr) som tom. de sista bönorna ur förra påsen gav avsevärt mycket mindre volym malet kaffe, samt att de förra bönorna tenderade att fastna lite överallt i kvarnens låda medans Bellabönorna verkar "ramla ihop i en liten hög". Bör jag tillägga att caféet jag köpte bönorna på förvarade de i någon slags låda i väggen, ej i förslutna påsar. Är bönorna för gamla?
Vad kan detta bero på? Kanalisering? Om så, hur diagnostiserar jag det?
En sak som slog mig med bönorna var att samma dos (16 gr) som tom. de sista bönorna ur förra påsen gav avsevärt mycket mindre volym malet kaffe, samt att de förra bönorna tenderade att fastna lite överallt i kvarnens låda medans Bellabönorna verkar "ramla ihop i en liten hög". Bör jag tillägga att caféet jag köpte bönorna på förvarade de i någon slags låda i väggen, ej i förslutna påsar. Är bönorna för gamla?