Tvätta era maskiner ordentligt

MrMartini

Well-known member
Vad är 'backflusha' och vad gör jag om mitt filter inte går att skruva av som så:
4043404314_a95fa09525.jpg
 

FabianP

Well-known member
Gissningsvis behöver du pressa ut spridarfiltret, med tillhörande packning, för att komma åt för rengöring. Så var det iaf på Pavonin. Görs genom att ta av hävarmen och pressa ner kolven, rengöra, och sedan trycka tillbaka packning och spridarfilter. :)

/Fabian
 

mikotekniko

Well-known member
Oj vad skitigt det var under mitt filter! Jag kör portafilter-wiggle, backflusha varannan dag och med rengöringsmedel nån gång i veckan typ. Kanske inte lika ofta.. Får bli bättring med det!
 

Bilagor

  • IMG_2493.jpg
    IMG_2493.jpg
    72.4 KB · Visningar: 117

Videoten

Well-known member
Efter att läst denna tråd fick jag panik och sprang till min maskin som jag inte plockat lös filtret på 6månader, sist jag backflushade var för dryga månaden sedan (joo, jag använder maskinen dagligen) men jag låter det rinna igenom minst 1 liter vatten varje dag.
Tog lös filtret och inte minsta tillstymmelsen till smuts, några enstaka korn, däremot var packningen ganska skitig.
 

BloodyMezzo

Well-known member
Inte nog med att espresso är en sjukt tidsödande bryggmetod. Sen ska man alltså lägga lika mycket tid på att diska ur maskineländet. :eek:hmy: Jag ska plocka bort mitt spridarfilter imorgon för första gången har jag bestämt nu. Har haft den snart två månader. Flushar efter varje skott, borstar helst en gång om dagen. Backflush en gång i veckan knappt. Har bara hunnit med en backflush med rengöringsmedel. Blev störd på att jag tyckte armen började gnissla efter att jag använt det första gången. Är mer noga med att hålla ångröret rent från gammal mjölk. Isomacs rör samlar på sig mycket sånt pga korkad utformning med räfflor.
 

peterparnes

Well-known member
Som någon skrev tidigare i tråden så beror nog mängden "baggel" bakom filtret på flera olika saker och jag gissar att det främst beror på hur mycket kaffe man har (jag snittar 17.03 i en Synesso mediumkorg) samt hur fint man maler kaffet.

Sedan har jag PID med pre-infusion och det kanske påverkar också? Tänkte låta filtret sitta i någon dag till och kolla hur det ser ut sedan.
 

bjawad

Member
Vad använder ni för verktyg vid backflush? Bara blindfilter? Och vad för rengöringsmedel? Ska man köpa rengöringsmedel för 170:- (hos kaffemaskinen) varje gång man ska backflusha?
 

Videoten

Well-known member
Vad använder ni för verktyg vid backflush? Bara blindfilter? Och vad för rengöringsmedel? Ska man köpa rengöringsmedel för 170:- (hos kaffemaskinen) varje gång man ska backflusha?

Nu får jag säkert skäll av folk här, men jag har haft min maskin i snart ett år och har hittills inte använt något speciellt rengöringsmedel...spolar ut den ordentligt före och efter varje shot och bakflushar typ 1 gång i månaden.
Skruvade isär filter igår och det var då hur rent och fint som helst.
Vattnet som kommer ut när jag backflushar ser även det helt klart ut.

Visst nog kanske man skulle behöva köra lite med rengöringsmedel, men jag har då aldrig gjort det.
 

Agathorn

Well-known member
Vad använder ni för verktyg vid backflush? Bara blindfilter? Och vad för rengöringsmedel? Ska man köpa rengöringsmedel för 170:- (hos kaffemaskinen) varje gång man ska backflusha?

Rengörningsmedlet jag köpte var i storleksordningen 1 KG så det lär räcka i många år för min del :) Kostade nog också runt 200 kr vill jag minnas.

Och ja det är bara blindfilter för backflush som gäller. Går dock bara om du har 3 vägs ventil (övertrycksventil). Det har du ifall du hör att vatten går upp i maskinen igen och ut i spillbrickan när du avslutar en espressoextraktion. Alt. öppna manualen (huga, hehe).

EDIT: Om du stämmer att du har en silvia så har du 3 vägs ventil och kan backflusha med rengörningsmedel. Rekommenderar starkt till detta!
 

EspressoChristian

Well-known member
Peter:
Jag har också Auber PID med Pre-Infusion, samt kör med överdoserad Synessokorg. Hos mig finns det bara lite kaffekorn innanför filtret.

Så det verkar vara något annat som gör att det ser ut som det gör hos dig.

Videoten:
Om man backflushar med bara vatten ser det oftast helt rent ut, när man sedan kör med rengöringsmedel kommer det ut en brun sörja. Jag måste verkligen rekommendera att köra backflush med rengöringsmedel.

Dessutom så använder man ju bara en tesked varje gång, så 1 KG räcker LÄNGE...
 

Mayhem

Well-known member
Har bara hunnit med en backflush med rengöringsmedel. Blev störd på att jag tyckte armen började gnissla efter att jag använt det första gången.
Nej jag backflushar inte heller särskilt ofta av just denna anledning. Någon jag pratade med hävdade att E61-gruppen är designad för att hållas naturligt smord av kaffeoljorna, vilket verkar rimligt då man inte gärna vill skruva upp och smörja in manuellt hela tiden...
 

Gholam

Well-known member
Nej jag backflushar inte heller särskilt ofta av just denna anledning. Någon jag pratade med hävdade att E61-gruppen är designad för att hållas naturligt smord av kaffeoljorna, vilket verkar rimligt då man inte gärna vill skruva upp och smörja in manuellt hela tiden...

Finns det rörliga delar i E61-gruppen? För i annat fall behövs ju ingen insörjning. Mässing rostar väl inte heller. Och härskna oljor är ju inte direkt aptitretande...
 

BloodyMezzo

Well-known member
Öh. Nu har jag tittat på hur bryggruppen ser ut underifrån på min maskin. Finns ju ingen skruv så hur i helsike gör man då? :( Läste i recensionen på coffeegeek men känns inte som jag fattade vad han menade med sina "städråd". Jag trodde man bara skulle kunna peta loss det där metallfiltret med en smörkniv eller nåt men det verkar inte som jag kommer åt. Dessutom är man ju rädd att man inte får tillbaka skiten eller att metallnätet går sönder.
 

TTobbe

Well-known member
Ta en skruvmejsel och bend loss spridarfiltret


Öh. Nu har jag tittat på hur bryggruppen ser ut underifrån på min maskin. Finns ju ingen skruv så hur i helsike gör man då? :( Läste i recensionen på coffeegeek men känns inte som jag fattade vad han menade med sina "städråd". Jag trodde man bara skulle kunna peta loss det där metallfiltret med en smörkniv eller nåt men det verkar inte som jag kommer åt. Dessutom är man ju rädd att man inte får tillbaka skiten eller att metallnätet går sönder.
 

larjo11

Well-known member
oj detta har jag aldrig gjort!!

Med min första maskin så tog det läänge innan skruvad bort spridarfiltret. Då såg ännu hemskare ut än på bilden :eek:hmy:
Nu kör jag backflushar jag utan rengöringsmedel efter varje skott backflush med rengöringsmedel ca var 14 dag.

sannispannisen Dina maskiner har ingen trevägsventil så backflush är inte att rekommendera. Det är skruva loss och göra rent som gäller...
 

BloodyMezzo

Well-known member
Ta en skruvmejsel och bend loss spridarfiltret

Öh, okej. Skruvmejsel. Låter som jag kommer skrapa sönder hela maskinen. Hur långt in i bryggruppen ska man egentligen peta? Vad ska man ta spjärn mot så att säga? Vet inte om det är en stor metallring jag ska ta loss eller bara själva filtret. Ser inte var skarven sitter mellan delarna. Hur brukar det se ut på en E61a? Nån som vet nåt specifikt om Isomac kanske?
 

wesaft

Well-known member
BloodyMezzo, E61a: I med blindfiltret och låt maskinen bygga upp tryck, samtidigt så drar du och lossar handtaget lite till vänster, man kan känna hur handtaget vill glida ut en bit. Upprepa proceduren flera gånger.
Sen kan du lätt bända med en tesked mot kanten av spridarfiltret. Du tar spjärn mot insidan av grupphuvudet på undersidan.

Jag wigglar och backflushar med vatten efter varje omgång med kaffe, backflush med medel var 2-4:e vecka. Mitt brukar vara rent varje gång.

Gholam, ja det finns rörliga delar i E61:an, spaken reglerar vattnet.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,724
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp