Tiramisu

Jonken

Well-known member
Kan tänka mig att det är fler som följer Hoffmans serie om tiramisu. Perfekt att baka med kaffe när man vill dra lite fler skott än det är hälsosamt att dricka :)

Idén att droppa vätskan över kexen från videon ovan tog jag till mig, skönt att inte slösa kaffe tänkte jag. Men 14g var på tok för mycket för savoiardikexen från Matilde Vicenzi som jag använde. Det blev en blöt och blaskig historia, 4% TDS visade sig vara för svagt också med det ljusrostade (men högextraherade) kaffet jag använde lite mot rekommendationen.

Gillar att han drar ner på sockret till hälften i alla fall, originalreceptet är rejält sött.

Någon annan som sitter på ett favoritrecept kanske?
 
Senast ändrad:

bauta

Well-known member
Mkt länge sen jag gjorde Tiramisu men förvånades över att Hoffman inte nämner Marsalavin? Trodde det var std.
 

Jonken

Well-known member
Som jag har förstått det tvistas det om alkohol ursprungligen var en ingrediens i tiramisu, men det är ju absolut gott om inte annat. Jag har provat både rom och whiskey med gott resultat också, mer praktiskt än marsala om man bara ska ha en skvätt. Kanske inte så konstigt att han utesluter sprit när vitsen är att jämföra de andra ingredienserna och äta ganska mycket/ofta :cool:
 
Senast ändrad:

Pediatrik

Well-known member
Älskar Tiramisu, men har aldrig gjort någon själv. Följer Hoffmans tiramisu-serie med nöje! Han är ju alltid väldigt noggrann i sin research! ;)
 

Metusela

New member
Men 14g var på tok för mycket för savoiardikexen från Matilde Vicenzi som jag använde.
Har alla ingredinser, bla kexen från Matilde Vicenzi, så tack för tipset om att använda mindre kaffe. Jag har inte tagit mig tiden att göra det själv ännu. Ska defenitivt inte börja med en full sats (12 äggulor och 1 KG marcarpone).

Funderar på styrkan/bryggmetod. Jag kommer nog testa med mokkapot.

Ser fram emot hans "Ultimate guide" som han utlovade.
 

Jonken

Well-known member
Det kanske löser sig naturligt genom att doppa istället för droppa :) har aldrig mätt förut.
I förpackningen jag hade plastas kexen in per dussin, lagom för 1/5 sats och ungefär 4 generösa portioner.

Moka är klassiskt, ja. ~4% får anses som ganska stark moka, men fullt möjligt. Annars kan man spä ut espresso ungefär 1:1 med vatten (ev. spetsat med alkohol) för att hamna runt 4-6% lite beroende på hur det bryggs.
 

Metusela

New member
Måste säga att det blev riktigt lyckat. Bjöd mina kollegor på det till fredagsfikatm och det blev mycket uppskattat.

Jag följde inte originalreceptet, utan utgick från detta: https://www.recipesfromitaly.com/tiramisu-original-italian-recipe/

Upplevde det som att krämen blev ganska lös, även efter en natt i kylen. Vissa av kexen flöt upp till och med. Även om det var gott så skulle jag nog gilla om det var lite fastare. Kanske halvvägs till konsistensen i cheesecake.

Kaffet gjorde jag som sagt i en 3-koppars Mokka. Två omgångar räckte ganska lagom till satsen i receptet. När det gällde doppandet så hade jag kaffet i en ganska flat burk. Det gjorde att kaffet inte var djupt nog för att sänka ett kex under kaffet, utan bara halvvägs. Så jag doppade ena sidan, vände och doppade andra sidan. Det behövdes inte mer kaffe, kanske till och med ha lite mindre ändå.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,722
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp