Tips angående tampning?

Botrytis

Member
Hej alla glada!

Tänkte höra om lite tips angående tampningen. Jag upplever lite problem vid extraktionen.

I början av extraktionen ser allt bra ut, en stadig tunn stråle. Efter ungefär halva tiden börjar strålen öka och "blonding" uppstår också. Jag antar att detta beror på tampningen och även att channelling uppstår.

Jag fick min tamper från V&V och antar att det är samma som:
http://www.kaffemaskinen.se/webshop/show_product.aspx?ProdID=168&SubCatID=37
Maskinen är en Gaggia classic.
När jag mäter min tamper ser jag dock att den är 56mm och tampern täcker inte riktigt hela filterkorgen när jag tampar.
Kan problemet avhjälpas genom att köpa en ny tamper? En konvex? Eller kan det bero på annat också? Jag har försökt tampa i hörnen så gått det går. Men det hjälper inte mycket.

Vore jättesnällt om jag kunde få lite råd angående detta. Det vore också kul med lite tips om vilken tamper man skall köpa. Vilka har ni?
 

mts

Well-known member
jag har mer eller mindre samma problem med min silvia, antar att det snarare är brister i hur jag doserar kaffet (klumpigt och ojämn kornstorlek pga kass kvarn) än hur jag tampar det. Sålänge jag är noggrann när jag distribuerar kaffet i filtret, ser till att inte under/överdosera och att pucken är jämn och slät får jag bra resultat, även när jag kör med en liten 52mm, skillnaden blir ju att man får tampa kanterna lite också... men någon större skillnad vid extraktion har jag inte märkt.
... samlar ihop pengar till en ny kvarn och hoppas att det ska lösa problemen.
 

Marv

Well-known member
Jag har haft samma problem med tidig blondering tidigare.
Lösningen har inte varit en enskilld sak utan snarare en kombination av följande. Ett bra hjälpmedel för att identifiera problem är en bottenlös filterhållare.

1. Fördelning i filtret. Se till att fördela kaffet jämt i filtret innan tampning.

2. För att få till en konsekvent mängd kaffe fyller jag filtret till kanten innan tampning. Detta resulterade i att den pressade kaffeytan kom väldigt nära den puck som sitter i maskinen och fördelar vattnet. Denna hade dessutom en kant som stack ner ca 0.5mm och skadade den packade ytan, denna filade jag bort och fick ett bättre resultat.

3. Jag hade en platt 57 mm aluminium tamper som jag bytte till en konvex 58mm tamper, expressivo barista. Mycket bättre känsla och litet bättre resultat.

4. Färskt kaffe. Gammalt kaffe blonderar tidigare än färskt.

5. Malningsgrad. Genom att labborera med olika inställningar på kvarnen lyckades jag få till shots som inte blonderade lika tidigt.

Lycka till
 

Nickeh

Well-known member
Den tamper som säljs på v&v är för liten, köp en som passar bättre i korgen.

Tills dess så kan du testa att göra som vanligt, dosera, stryka ut och göra en jämn fin kaffebädd, tampa löst, knacka försiktigt för att sen när du tampar hårt tampar 4 gånger. En då du tampar längst mot främre väggen av filtret, en då du tampar åt högra väggen på filtret osv. hela vägen runt.
Du kan testa och se om det blir bättre men en ny tamper löser nog ditt problem och du slipper joxa en massa med din tamp teknik.
 

Marv

Well-known member
Tittade pp den tamper du har och den är likadan som den jag hade. Det var ett rejält lyft att byta, rekomenderas !
 

Botrytis

Member
Ok, en ny tamper verkar vara på sin plats. Ska till Liseberg imorgon, så man kanske kan försöka hitta till Kaffemaskinen. Funderar på en Xpressivo. För- nackdelar med en Konvex tamper? Alla använder ju inte konvex. Hur påverkas shoten av en konvex tampning?
 

rhide

Well-known member
I. Tamper
DC skrev några rader om skillnaden mellan konvex och plan tamper, och alla fördelarna som en konvex för med sig

http://www.riktigtkaffe.se/showthread.php?t=1869&highlight=konvex+tamper

Själv har jag en konvex Xpresivo (grymt snygg i mitt tycke, och perfekt passform till min 58mm gaggia classic). Den har fungerat perfekt för mig, men så har jag ju heller ingen praktisk erfarenhet av skillnaden mellan flat och konvex. Många verkar föredra konvex dock.

II. Fördelning
Jag köpte en liten sil på ÖoB för ett tag sedan: jag maler ner några bönor i silen tills den är halvfull, skakar om och häller i portafiltret. Min sil är bara något större än portafiltret, så jag upprepar proceduren 2-3 ggr. Fördelningen blir MYCKET bättre vill jag lova, spillet från min M-203 blir mycket mindre - och jag har faktiskt upplevt en stor skillnad i kvalitet på mina shots!

- Kan vara värt att testa gott folk :)
 

Nickeh

Well-known member
många som brukar röra runt i kaffet med någon pinne eller så för att undvika de klumpar som vissa kvarnar producerar...
 

TheWhip

Well-known member
en liten fråga. ni pratar om att tampern är för liten... Hur tajt passform ska tampern ha? Min glappar mindre än 0.5 mm men jag får ändå vallar upp mot PF-kanterna om ni förstår vad jag menar... Jag har isomac filter och isamac tamper.

Jag upplever att det ofta blondar efter halva tiden, och tendenser till channeling finns i kanten på PF.

Bifogar en bild på filter med tamper i...

952059409_349a8d98b7.jpg
 

arto

Well-known member
Det är just pga av detta som jag NSWE:ar lite. Min tamper glappar ungefär 2 mm.

Tror att en för tight tamper skulle fastna för lätt i korgen. Din ser ut att passa in bra tycker jag :)
 

Botrytis

Member
Hann med ett stopp hos Kaffemaskinen innan Liseberg igår. Det blev en "Xpressivo barista" tamper. Har testat några shots idag och jag måste säga att jag är mycket nöjd med den än så länge. Jag ska se om jag kan försöka mig på något liknande WDT, http://www.home-barista.com/weiss-distribution-technique.html
Då bör ju distributionen bli bra. För tillfället är det mycket spill när jag maler. Kaffet vill inte riktigt hamna i filtret, en del som studsar ut och flyger åt alla håll på bänken istället. WDT borde ju minska kaffeåtgången något iaf :)
 

rhide

Well-known member
Kollar du på olika klipp på exempelvis youtube ser du att folk som får riktigt bra shots har samma passform på sina tampers som du har. Jag har också likadan passform som du med min xpresivo, så den är det nog inget fel på.

Blondningen kan kanske bero på bönorna, men som sagt är det viktigaste smaken. Är det bara gott så har ju blodningen ingen större betydelse. Jag blondande till exempel Yirgacheffe och det blev riktigt gott, medan Mauro De Luxe tjänar på att vara smala mussvansar genom hela extraktionen.
 

TheWhip

Well-known member
Ok, för min far har nämligen lovat att svarva mig en kula med en konvex tamper. Kanske skulle tajta till passformen ytterligare. Mauro de luxen jag köpte på Tebladet i Linköping fick jag blondning på även samma dag som den köptes. (Mald i butik.) Nu pratade iofs David (Molarin) om att eftersom jag köpt det finast möjlig malda så kan det skapa channeling. Han sa att man ska ha så grovt malt som möjligt med 25 sek extraktion och fina svansar.
 

Tallinn

Well-known member
Grövre malning är mer förlåtande än finare malning. Särskilt när man inte mal hemma och kan justera efter behov kan det vara läge att mala lite grövre och dosera lite mer. Problemet är att många enklare maskiner inte har plats för "lite mer".
 

AA

Skottjägare
Mauro de luxen jag köpte på Tebladet i Linköping fick jag blondning på även samma dag som den köptes. (Mald i butik.)

Frågan är ju när det rostades och hur det förvarades i butiken.
Är kaffet gammalt och legat "öppet" så kvittar det nästan hur snabbt efter malning man använder det. Du kommer få blondning i alla fall.
Detta är min erfarenhet.
Förmodligen/förhoppningsvis så låg kaffet i en försluten påse med ventil på fram tills du bad att få det malt.

Ha de´ och lycka till!

/AA
 

Forumstatistik

Trådar
14,680
Inlägg
155,805
Medlemmar
19,374
Senaste medlemmen
samuel_k
Topp