Tidig blondering

jensklas

Active member
Har börjat märka att mina espressoshots "blondar" tidigt. Får ut ok kaffe med "enklare" bönor. Men ofta blondar det kring 19-20 sekunder.

Finns säkert tvåhundratusenmiljoner anledningar till detta. Har provat mala grövre/finare, tampa hårdare/lösare.

Men, kan en trolig orsak vara att min rancilio rocky inte maler tillräckligt jämnt?

Nästan alla förespråkar en riktigt bra kvarn. Är jämnare malning och tidig blondering några av anledningarna?

/Jens
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Blondningen kommer ju när kaffet är utarmat. Alltså när extraktionscykeln är fullbordad och alla smaker utvunnits. Utifrån detta kan man dra en slutsats om att kaffet du använder är gammalt, kanske?

Snabba extraktioner där det snabbt kommer blaskigt kaffe kan ju vara tecken på kanalisering och detta beror ofta på sämre distribution, men kan säkert även vara ett tecken på ojämn malning. Mal ut lite i handen och lägg på ett vitt papper. Skaka papperet lite försiktigt så att kornen sprider ut sig. Sedan kan du ockulärt undersöka storlekskillnaderna. En bra jämn malning bör ge korn vilka är, mer eller mindre, lika stora.

//Stefan (som hade extraktionsproblem med Rocky/Silvia; löstes med WDT)
 

jensklas

Active member
Gammalt kaffe skulle jag inte säga. Rostat 18e April och öppnat i 3-4 dagar.

Kanalisering låter iofs får jag ganska ofta. Behöver nog helt klart få till tekniken bättre också.
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Med "singel" menas ett kaffe där det bara finns EN sorts böna. Motsatsen är "blend" där man blandar olika variteter. La Bomba är ju en blend. Du får testa några olika kaffen och se om de beter sig likadant. Sedan kan du ju testa (om du inte redan gjort det) att väga upp doseringsmängden - 14-20 g för en dubbel, typ - och köra tills kvarnen är tom. Utifrån detta kan du ju justera malgraden.

//Stefan (som relativt nyligen kalibrerade om kvarnen; nu kör jag runt fyra gram mindre per dubbel)
 

jensklas

Active member
Med "singel" menas ett kaffe där det bara finns EN sorts böna. Motsatsen är "blend" där man blandar olika variteter. La Bomba är ju en blend. Du får testa några olika kaffen och se om de beter sig likadant. Sedan kan du ju testa (om du inte redan gjort det) att väga upp doseringsmängden - 14-20 g för en dubbel, typ - och köra tills kvarnen är tom. Utifrån detta kan du ju justera malgraden.

//Stefan (som relativt nyligen kalibrerade om kvarnen; nu kör jag runt fyra gram mindre per dubbel)

Ahhh, trodde du menade enkel espresso av nån anledning. Har aldrig lyckats med en sån heller även om det var 2-3 år sen jag provade.

Jo tack, har haft problem med samtliga single estate-kaffen jag provat. Har insett att det är mer vanliga eapressoblends som gäller.

Har testat lite olika mängder, använder minst 17-18 skulle jag tro. Mer än så sväller pucken upp mot spridarfiltret och skruven (som är utbytt till en med mindre skalle) så pass att packningen inte håller tätt vad det verkar.

Malgraden kan jag klart labba med mera, kanske prova att mala finare och Tampa lättare. Lätt tamp ska väl vad jag förstår kunna minska risken för kanalisering.

Jag blir så lätt insnöad på grunderna.. 14g, tampa 15kg (lätt å veta.. trots "vågentricket)


Ska inte behöva använda tripperfiltret till la bomba kan jag tycka.
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Rock on!

Bara för att klargöra: ett "single estate" behöver inte vara en "singel". "Single estate" betyder bara att bönorna kommer från samma gård och man kan odla olika variteter på en och samma gård.

"La Bomba" innehåller ju dessutom robusta, så den torde vara tämligen förlåtande... Du får, som sagt, labba vidare och minnas att 7g/skott och sådant endast (idag) är riktmärken/utgångspunkter. Enkelkorgen till Silvian är erkänt svår att jobba med. Jag fick aldrig till det, men när jag körde motsvarande till min Vibiemme så satt skottet perfekt på första försöket.

//Stefan (som emellanåt gör sig en enkel; mest för att det går numera)
 

jensklas

Active member
Rock on!

Bara för att klargöra: ett "single estate" behöver inte vara en "singel". "Single estate" betyder bara att bönorna kommer från samma gård och man kan odla olika variteter på en och samma gård.

"La Bomba" innehåller ju dessutom robusta, så den torde vara tämligen förlåtande... Du får, som sagt, labba vidare och minnas att 7g/skott och sådant endast (idag) är riktmärken/utgångspunkter. Enkelkorgen till Silvian är erkänt svår att jobba med. Jag fick aldrig till det, men när jag körde motsvarande till min Vibiemme så satt skottet perfekt på första försöket.

//Stefan (som emellanåt gör sig en enkel; mest för att det går numera)

Yes! Träning träning. Det jobbiga är också tycker jag är att vara konsekvent i allt jag gör när jag labbar. Blir ju både olika tamptekniker och malgrader och tempsurfande i olika kombinationer.

Aha, visste jag icke.
 

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,721
Medlemmar
19,364
Senaste medlemmen
Knivmackan
Topp