Jag är ny på det här med espresso och har en fundering kring det här med tiden för "en espresso". Det sägs att tiden ska vara mellan ca 25-35 sekunder, beroende från när man börjar ta sin tid, men för att göra det enkelt så säger vi 30 sekunder i detta exempel.
Är det då meningen att det ska ta 30 sekunder för att "få ut det bästa", oavsett om det är en 1:1, 1:2 eller 1:3 shot? Och oavsett om det är en single eller double, eller säg 12g eller 20g?
Började nämligen fundera precis, då jag hade ett nytt kaffe som jag inte hade testat med innan, och en mugg som väger för mycket för min våg, och kunde därför inte avbryta på mina 34g som jag hade tänkte, utan körde istället dryga 30 sekunder, och vägde sen, och det hade då blivit en 1:3 shot istället, som smakade väldigt bra.
Så dessa tider, gäller det oavsett vilken typ av espresso, och storleken på den? Eller ska en double ta längre tid än en single, och en 1:3 längre tid än en 1:1,5?
/Söder
Är det då meningen att det ska ta 30 sekunder för att "få ut det bästa", oavsett om det är en 1:1, 1:2 eller 1:3 shot? Och oavsett om det är en single eller double, eller säg 12g eller 20g?
Började nämligen fundera precis, då jag hade ett nytt kaffe som jag inte hade testat med innan, och en mugg som väger för mycket för min våg, och kunde därför inte avbryta på mina 34g som jag hade tänkte, utan körde istället dryga 30 sekunder, och vägde sen, och det hade då blivit en 1:3 shot istället, som smakade väldigt bra.
Så dessa tider, gäller det oavsett vilken typ av espresso, och storleken på den? Eller ska en double ta längre tid än en single, och en 1:3 längre tid än en 1:1,5?
/Söder