Test: Mazzer Mini E vs Compak K3 Touch

Jemo

Well-known member
Tack för ett trevligt test! Intressant läsning!

Saknar dock smaktest/blindtest!

kul att det uppskattas. fyll gärna på med egna iakttagelser av de båda kvarnarna. jag har t ex förstått att det skiljer en del i snabbhet mellan olika exemplar av såväl mazzer som compak.

vi diskuterade det där med blindtest men kom fram till att det är för många andra parametrar som spelar in om man ska göra ett sådant: flushning, fördelning, tampning, slump osv. jag är lite osäker på repeterbarheten på en hemmamaskin, för att inte tala om svajande bedömningar när amatörer som vi ska bedöma smaken (jag ägnar mig en del åt vinprovning och vet hur otroligt svårt det är och hur otroligt individuellt det är och hur otroligt "fel" det kan bli när man försöker bedöma smak och härleda dess orsaker). så vi valde bort det alternativet. vi smakade dock på varenda kopp och tyckte att det smakade bra från båda kvarnarna. om det är skillnad i smak så är det på marginalen. utifrån ett hemmabasistaperspektiv är det därför mer intressant att jämföra användbarheten. men nästa påsk blir det kanske ett smaktest också.
 

Jemo

Well-known member
en annan sak som kan tilläggas, som vi glömde skriva i protokollet, är att kaffet blir betydligt mer statiskt med mazzern jämfört med compaken (detta har säkert också att göra med snabbheten). det syns lite på de båda bilderna med klumpar (framförallt ser man det på kanterna av plastburken). man kan också se att en del kaffe fastnar på insidan av tratten på mazzern. jag har testat att vända på kontakten men kan inte märka någon skillnad. kanske skiljer också detta mellan olika exemplar? (jag har sett att det diskuterats tidigare i andra trådar).
 

Tobiemme

Well-known member
Kul test!

Hmmm... är inte det långsamt för en Mazzer? Kanske dags att rengöra malskivorna? Köpte du den begagnad eller ny (tänker på om malskivorna kan vara utnötta och ha tappat stinget)?

jag köpte min kvarn sprllans ny (i dec 08) och jag klockade tiden för att vara säker. den har dessutom alltid malt lika långsamt – så jag tror inte malskivorna är slut. har införskaffat rengöringsgrunkor så jag ska testa det också.

EDIT: samma tid efter rengörning av kvarnen.
 

Pediatrik

Well-known member
Helt klart ett grymt test!

Precis vad jag ver ute efter när jag var i uppgraderingstankar på kvarnsidan! Då uppfattade jag, som testet också visar, skillnaderna mellan K3:an och Minin som relativt små. Prisskillnaden, som då var avsevärt större pga direktimport från Compak, fällde avgörandet till K3:ans fördel.

Att byta från K3 till Mini känns som ett steg i sidled, så frågan är vad man skall satsa på vid framtida (givetvis efter uppgradering av Classicen) uppgradering på kvarnsidan. Vad skulle tex en begagnad Robur/Major tillföra förutom trängsel på diskbänken?
 

HeMo

Well-known member
jag köpte min kvarn sprllans ny (i dec 08) och jag klockade tiden för att vara säker. den har dessutom alltid malt lika långsamt – så jag tror inte malskivorna är slut. har införskaffat rengöringsgrunkor så jag ska testa det också.

EDIT: samma tid efter rengörning av kvarnen.

Var har du köpt den? Jag skulle nog försöka få den åtgärdad eller bytt.

Visst kan maltiden skilja beroende mellan olika exemplar av samma kvarn och beroende på yttre förutsättningar. Men i testet malde Minin ca 2 gram/sekund och din maler ca 0,6 gram/sekund. Så mycket ska det knappast skilja.

En annan fråga som kan vara lite intressant: Har du problem med spill, eller gör din långsammare malning att du slipper det problemet (om det nu är ett problem)?
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
i testet malde Minin ca 2 gram/sekund och din maler ca 0,6 gram/sekund.

Min kvarn är... långt från förra rengöringen. :blush:
Hursomhelst, jag var bara tvungen att kolla tiden och min malde 15 gram på 17 sekunder.
+-1gram eller så (har ingen kaffeknarkarvåg). Det borde bli ungefär 0,9 gram per sekund.

Inte jättelångt från Tobiemmes hastighet, det var totaltiden på 35 sekunder som jag reagerade över. Men det verkar överdoseras en hel del... Jag låg visst rätt nära det rekommenderade (väger aldrig vad jag doserar annars).

Skillnad i malningstider blir det ju beroende på hur pass färskt kaffet är, kaffesort och hur fint man maler. Jag gissar att färskare kaffe tar längre tid att mala, för gammalt kaffe som är torrt borde väl vara mer snabbmalet?

Finns här fler Mazzerägare som vill klocka sina kvarnar? Så får vi se vart genomsnittet hamnar.

:coffee:

PS. Spillet från min kvarn är nästintill obefintligt. Definitivt inget som jag ens reagerat över.
 

Tobiemme

Well-known member
Var har du köpt den? Jag skulle nog försöka få den åtgärdad eller bytt.

Visst kan maltiden skilja beroende mellan olika exemplar av samma kvarn och beroende på yttre förutsättningar. Men i testet malde Minin ca 2 gram/sekund och din maler ca 0,6 gram/sekund. Så mycket ska det knappast skilja.

jag har mejlat ESW och frågat vad de tror.

En annan fråga som kan vara lite intressant: Har du problem med spill, eller gör din långsammare malning att du slipper det problemet (om det nu är ett problem)?

jag har väldigt lite problem med spill. en del klumpar, dock. som tilltar ju finare man maler. vid bryggmalet fastnar en del kaffekorn på trattens utsida pga statiskt elektricitet – men det är så lite att det inte är något att orda om.

en annan sak: kan Mazzer verkligen mena allvar med att hävda att kvarnen max ska köras i 20 sek och sedan vila i 30 sek? (som det står på klistermärket på kvarnen.)
 

Jemo

Well-known member
intressant att höra att det skiljer så mycket mellan olika kvarnar. för att undvika att vi jämför äpplen, päron och bananer vill jag dock göra ett litet förtydligande: våra mätningar gjordes med bönor i hoppern. jag har förstått att många, däribland KG, utgår från tom hopper och endast häller i bönor för en shot. då blir det såklart betydligt längre tider (om jag minns rätt gjorde Trase en mätning av detta i en annan tråd för ett par år sedan, då experimenterade de också med att lägga tampern som tyngd osv). vid tillfälle ska jag klocka min kvarn när jag maler en shot från tom hopper och se vad jag landar på.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
jag har förstått att många, däribland KG, utgår från tom hopper och endast häller i bönor för en shot.

Japp, det stämmer! Där har vi förmodligen lösningen. Jag har faktiskt inte ens hoppern på plats (har inte utrymme i höjd för den...). Istället har jag en stump rostfritt rör och ett litet runt rostfritt lock på det.

Jag måste klocka min kvarn med en tamper som tyngd på bönorna.:)
 

MartinForsberg

Well-known member
en annan sak: kan Mazzer verkligen mena allvar med att hävda att kvarnen max ska köras i 20 sek och sedan vila i 30 sek? (som det står på klistermärket på kvarnen.)

Ja, de menar vad det står i texten!

Motorn har ingen kylning och sitter instängd i ett oventilerat utrymme och utvecklar massvis med effekt under den start det blir och under malningen. En motor med märkeffekten 250W kommer upp i nästan 1KW (800-900W vid tester) under de första sekunderna - hittade en länk på nätet där de mätt på just Mazzerns motor men hittar inte länken nu, uppdaterar tråden om jag hittar den igen. Och all den värmen det blir då måste transporteras bort någonstans och det är från motorn till kvarnens gods och det är trögt när det bara är metallen som skall föra över värmen och sedan är ju inte kvarnens hölje heller gjort för att kyla bort överskottsvärmen.

Men så som maskinerna används hemma är det ingen större risk att mala tio dubbla skott i rad om man tar med tiden det tar att flytta dit och ta bort grupphandtaget, men att stå och mala ner en hel hopper med bönor i ett svep rekommenderas inte av de som testat på nätet för motorn blir mycket varm inuti kvarnen.

Mazzers större kvarnar (och andra fabrikat också) har inbyggda fläktar just för motorns kylning då de är mer avsedda för kontinuerlig eller åtminstone mer långvarig drift än dessa hemmakvarnar.
 

JKolmo

Well-known member
Fast det måste väl ändå vara OK att överskrida 20 sek-gränsen med bara liite liiite grann?

För att fylla mitt jättefilter till det nakna PFet med lätt överdosering måste jag utöver de maximerade 20 sek med dubbel tryckning (mod B) köra lite extra malning med manuell styrning (hålla inne knappen). Och det gör jag direkt efter 20 sek malningen, det blir totalt kanske 30-35 sek med endast kort avbrott imellan. Det borde väl inte bränna ur motorn!?
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Fast det måste väl ändå vara OK att överskrida 20 sek-gränsen med bara liite liiite grann?

Visst är det helt OK. Men inte gång på gång på gång på gång på gång på gång på gång på gång. Som i ett café.

Alltså, maler man kaffet hemma så blir det ju sällan mer än X antal espresson i rad. Om sedan X = 2 eller 10 spelar nog ingen större större roll. Sedan får ju kvarnen tid på sig att vila och svalna i flera minuter, kanske rentav en halvtimme, innan det är dags för nästa omgång.

Jämför det med ett café där det bryggs kaffe hela tiden (får vi hoppas). För att man ska kunna hålla på i all evighet utan att värmen sakta lagras mer och mer så måsta kvarnen svalna enligt de instruktioner tillverkaren har gett. Följer man dessa kan man säkert använda en Mazzer Mini på ett café dagarna i ända utan att värmen sakta byggs upp, men det blir en rätt frustrerande bromskloss i produktionen...

Det tror jag i alla fall.:coffee:
 

JKolmo

Well-known member
Tack, du bekräftar det jag misstänker är sant. Dvs 20/30 regeln är satt med god marginal och avser främst "industriell" användning. Mao behövs inte regeln tas helt på allvar vid privat bruk och motorn kommer inte att implodera av värmeslag om man maler lite längre än 20 sek åt gången hemma i köket. Hoppas jag i varje fall :)
 

Jemo

Well-known member
en sak vi glömde skriva i protokollet, som är bättre på mazzern, är att den har två separata reglage för doseringen, en för dubbel och en för enkel, medan compaken endast har en skruv. eftersom en enkel espresso doseringsmässigt är betydligt mer än en halv dubbel så funkar det inte riktigt bra på compaken. på mazzern kan man alltså ställa in doseringen för enkel respektive dubbel exakt, helt oberoende av varandra. denna feature är knappast värd 4000 spänn extra, men för mig, som inte helt sällan växlar mellan enkla och dubbla, så är den uppskattad.
 

magho403

Well-known member
Hade ni valt Mazzern om prisskillnaden varit mindre? Via webshops i Tyskland kan man få den för 600 EUR. Iofs går Compaken för 330 EUR så skillnaden här nere mellan maskinerna är ju fortfarande stor.
 

FabianP

Well-known member
Är Mazzern lika lätt att ställa om som Compaken, så är det möjligt. En viktig faktor för mig var iaf just det, jag blandar bryggmetod ganska ofta. :)

/Fabian
 

HeMo

Well-known member
Hade ni valt Mazzern om prisskillnaden varit mindre? Via webshops i Tyskland kan man få den för 600 EUR. Iofs går Compaken för 330 EUR så skillnaden här nere mellan maskinerna är ju fortfarande stor.

Nja, tveksamt. Hade priset varit helt lika hade jag nog valt Mazzern, men eftersom K3:an är ungefär lika bra och jag dessutom tycker att den är snyggare (jag var i minoritet i vår lilla gallup) hade jag inte betalat speciellt mycket mer för Mazzern.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,679
Inlägg
155,796
Medlemmar
19,371
Senaste medlemmen
Intäkt
Topp