Hej alla glada!
Jag har funderat lite kring vattentemperaturer vid kaffebryggning, oavsett bryggmetod.
Man anger ju gärna 90-96 C för att få en bra extraktion av smakämnen, syra och beska. För högt "bränner" kaffet och gör det bittert, för lågt gör det blaskigt eller surt, om jag förstått det rätt.
Men, ska dessa temperaturer betraktas som "strike-temperaturer", alltså den temperatur vattnet har då det tillsätts kaffet, eller som "bryggtemperaturer", dvs den temperatur som vatten-kaffeblandningen ska ha under extraktionen?
Som ett exempel, så mätte jag upp "strike" till 96 C i min vattenkokare, och tillsatte det till kaffet i min Pressbryggare. "Bryggtemperaturen" blev då ca 85 C under extraktionen.
Ska man kanske pröva att förvärma Pressbryggaren med kokande vatten, isolera den, hälla ut, i med färskmalet kaffe och hälla på vatten med striketemperatur på 96 C, för att försöka få en bryggtemperatur på 90-96 C under extraktionen?
Någon som prövat? Vad är rätt och vad är fel, angående temperaturerna?
Jag har funderat lite kring vattentemperaturer vid kaffebryggning, oavsett bryggmetod.
Man anger ju gärna 90-96 C för att få en bra extraktion av smakämnen, syra och beska. För högt "bränner" kaffet och gör det bittert, för lågt gör det blaskigt eller surt, om jag förstått det rätt.
Men, ska dessa temperaturer betraktas som "strike-temperaturer", alltså den temperatur vattnet har då det tillsätts kaffet, eller som "bryggtemperaturer", dvs den temperatur som vatten-kaffeblandningen ska ha under extraktionen?
Som ett exempel, så mätte jag upp "strike" till 96 C i min vattenkokare, och tillsatte det till kaffet i min Pressbryggare. "Bryggtemperaturen" blev då ca 85 C under extraktionen.
Ska man kanske pröva att förvärma Pressbryggaren med kokande vatten, isolera den, hälla ut, i med färskmalet kaffe och hälla på vatten med striketemperatur på 96 C, för att försöka få en bryggtemperatur på 90-96 C under extraktionen?
Någon som prövat? Vad är rätt och vad är fel, angående temperaturerna?