Temperaturer - En definitionsfråga

Odqvist

Member
Hej alla glada!

Jag har funderat lite kring vattentemperaturer vid kaffebryggning, oavsett bryggmetod.

Man anger ju gärna 90-96 C för att få en bra extraktion av smakämnen, syra och beska. För högt "bränner" kaffet och gör det bittert, för lågt gör det blaskigt eller surt, om jag förstått det rätt.

Men, ska dessa temperaturer betraktas som "strike-temperaturer", alltså den temperatur vattnet har då det tillsätts kaffet, eller som "bryggtemperaturer", dvs den temperatur som vatten-kaffeblandningen ska ha under extraktionen?

Som ett exempel, så mätte jag upp "strike" till 96 C i min vattenkokare, och tillsatte det till kaffet i min Pressbryggare. "Bryggtemperaturen" blev då ca 85 C under extraktionen.

Ska man kanske pröva att förvärma Pressbryggaren med kokande vatten, isolera den, hälla ut, i med färskmalet kaffe och hälla på vatten med striketemperatur på 96 C, för att försöka få en bryggtemperatur på 90-96 C under extraktionen?

Någon som prövat? Vad är rätt och vad är fel, angående temperaturerna?
 

attis

Well-known member
Man skickar ju igenom varmtvatten i maskinen för att värma tex grupphuvud (och espressokopp) och på så vis slippa för stor tempsäkning när man brygger. Antar att det är för att kunna hålla en "låg" temp på vattnet när det träffar kaffet. Som du skriver, runt 90-95 grader.

Tycker själv att jag lätt bränner kaffet i min Pavoni, medans Caravelen (öppen kokare) blir perfekt och konstruktionen omöjliggör det att bränna något kaffe.
 

Odqvist

Member
Okej.

Ska man då, oavsett bryggmetod, eftersträva att infusionen (blandningen av kaffe och vatten) håller temperaturen 90-96 C under hela extraktionstiden?

Idén är då att förvärma min Bistro/Pressbryggare med kokande vatten, för att direkt hälla ut och i med kaffe och strikevatten på 96 C, och på så vis se till att kaffet inte sjunker under 90 C under de 4 minuter extraktionen sker. Idag använder jag kall presskanna och tillsätter strikevatten på 96 C. Extraktionen i kaffet sker då under ca 85 C i fyra minuter.

Tänker jag rätt? Ska kaffet "dra" (dvs extraheras) vid 90-96 C under hela tiden (i mitt fall 4 minuter), eller ska bara striketemperaturen vara 90-96 C och sen får extraktionen ske vid vilken temperatur som än blir efter hur stor nedkylning kannan och kaffet medför.

Blir inte riktigt klok på definitionen. ;)
 

osks

Well-known member
Det brukar vara populärt att förvärma saker, men testa och se vilket som smakar bäst? Om du inte känner någon skillnad kanske det inte är värt jobbet.
 

Odqvist

Member
Prövade med så god förvärmning jag kunde uppnå. Infusionen utan förvärmning låg kring 85 C men med förvärmning runt 91 C. Skulle vilja få upp infusionen till ca 95 C men kräver nog isolering.

Resultat: Då infusionstempen ökade till 91 C blev kaffet bättre än vid 85 C på så vis att smakerna gifte sig bättre. Lite lägre syra, skönare smaker, bättre och mer balanserat "helhetsintryck". Ska experimentera mer med detta. ;)
 

Odqvist

Member
Tackar. :)

Undrar lite... Jag har ju inte hållt på med espressomaskiner eller några som helst "maskiner" vad gäller kaffe sedan jag blev "upplyst" inom kaffets underbara värld. Men, som tur är, förstår jag att många av er här är experter på dessa ;)

Min fråga är: När man gör espresso, vet man då (eller någon kanske har kollat) vilka rådande temperaturer man har. Har förstått att man har koll på tryck och temperatur IN till själva kaffet, men är det någon som mäter temperaturen på kaffet som kommer UT?

Likadant med olika andra bryggmetoder. Har ni koll på de rådande temperaturerna som råder i och efter själva extraktionen? Hade varit kul att veta.

Funderar på att köpa Bodums egna "isoleringsfilt" för pressbryggaren, och se om jag kan komma upp och hålla området 90-96 C under de 4 minuter kaffet extraherar. Men kan säga att det i nuläget är en märkbar skillnad. Förvärmer hela pressbryggaren med kokande vatten, och silen i bottnen. Egentligen borde jag ha en till vattenkokare med 96 C vatten klart för brygget, så förvärmningen inte hann svalna innan brygget.

Om jag får upp förvärmningen till ca 95 C och direkt gjorde infusion med 96 C bryggvatten och kaffe, borde det gå. ;)
 

gabriel b

Well-known member
När man gör espresso, vet man då (eller någon kanske har kollat) vilka rådande temperaturer man har
Enda sättet att vara riktigt säker är att en termometer ansluten till bryggaren. Flera väljer att installera PID (digital termometer, ansluten mot relä som programmeras att hålla angiven temperatur enligt viss algoritm). En möjlighet är att på espresso maskinen se till att den är riktigt varm, flusha vatten så att "brygglampan" slocknar. Sedan när lampan tänds att då direkt brygga sin espresso.
 

jakob.bohem

New member
Frågan är då för mig - en latmask - om jag ska slå stormkokande vatten på min Bodum-kanna för att få en lagom extraktionstemperatur utan att behöva förvärma kannan. Jag tycker att det smakar ok nu, men tror att jag kan få till ett bättre kaffe om jag finputsar variablerna.

tack! -Jakob
 

Odqvist

Member
Jag upplever att det inte spelar någon roll om du har förvärmd kanna eller ej, om vattnet du häller över kaffet är över 96 C blir kaffet bittert och riktigt hemskt i vilket fall.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,724
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp