Svensk Kafékultur

JoakimA

New member
Kaffekamrater, Förena Er!

Inte nog med vårt kalla klimat, kyliga människor och dyra priser, varför har vi en så bedrövlig kafékultur här i Sverige?
Det var när jag stog i kön på ett populärt stockholmsfik i väntan på att beställa, som jag insåg detta. Det var när jag noterade mina "kökamrater" som jag insåg vilken jävla ripoff som sker. Här i kön står vi, hederliga arbetare och några pensionärer i väntan på att få köpa en tafflig dubbelspresso, och kanske en torr, bananflugsattackerad kanelbulle, samtidigt som uteliggare i Paris blir serverade
förstklassig Café au lait av kurviga, vaniljdoftande fransyskor! Allt för att snåla, svenska kaféägare vill suga ut så mycket pengar som möjligt med minsta möjliga ansträngning.

Okej, jag överdriver en aning, men poängen är, varför måste vi gå till Grand Hotel för att kunna bli serverade kaffe på ett respektfullt sätt? Varför denna vidriga självservering som degraderar oss och gör oss ännu olyckligare och ännu mer asociala än vi svenskar redan är? :mad::mad:

Vanligt folk vill också bli upppassade på utan att det ska kosta skjortan.


Har det alltid varit så här?
Vilka Kafeterior i Stockholm erbjuder bordsservering?
 

Molarin

Well-known member
Jag råkade ut för "pipande dosan" på lunchen i dag. När man beställer något på Espressohouse får man en liten dosa som piper när maten är klar att hämtas. De har cirka 50 sittplatser och borde kunna servera maten, tycker jag. De ska ju ändå ut och plocka disk och tork bord...

Kaffe vid disken tycker jag är ok. En enkel ska drickas så snabbt som möjligt och ska inte behöva bäras ut. Maten serveras vid bordet på ett flertal ställen i stan.
 

Camera IT

Well-known member
Hos oss serverar vi kaffet och tilltugget.
Även vanligt bryggkaffe får kunden serverat.
Alla som driver kafeer är inte så kaffe intresserade som folket på detta forum.
Men en ser ju en klar förbättring under endast 3 års tid.
 

Gustaf

Member
Kaffe och kaka tycker jag ska serveras vid disk. mat kan med fördel serveras vid bordet då det ofta är lite väntetid på den. Men kaffet vill jag ha i handen, det finns inget tråkigare än när man ser café personal bära ut avsvalnade espresso och cappuccinos
 

Axel

Well-known member
Serverar allt jag har till bords. Står någon och väntar serveras den självfallet dit kunden står, om en espresso hinner bli avsvalnad påvägen till bordet tror jag personen bakom spakarna bör se över vadfan han håller på med :) Varför cafér/restauranger fortfarande tillåts ha schaskig service är väll för att kunden tillåter det. Tycker Svensken har på tok för dåligt sinne för smak, något borde göras...
 

mag

Well-known member
Tycker inte det är särskilt konstigt att den svenska cafékulturen kan vara som den beskrivs här. I den mån man överhuvudtaget kan tala om en "kultur" eftersom det moderna svenska caféet är i stor grad en import från usa med vissa italienska förtecken.
Kollektivavtal, regelverk och lokalhyror i kombination med den svenska blygheten (vilken missnöjd gäst skulle våga klaga på situationen förutom anonymt på internet etc?) samt att det finns så många i branschen som inte verkar bry sig om vad de håller på med eller ha ett sinne för service. Tyvärr tror jag att allt för många av de som jobbar på café egentligen mycket hellre skulle göra ngt annat.
Kort sagt tror jag vi har den "kultur" vi förtjänar! Och därmed inte sagt att det finns undantag!
 

Matts

Active member
Med 30 år i restaurangbranchen och 15 i Café så anser jag det bra med dina frågor. Lite svar har du ovan, men hela branchen lider av dålig infrastruktur o låg utvecklingsgrad där värdekedjan är lågt utvecklad. Då menar jag allt från finansiering, lokalhyror, banker som inte vill ha oss som kunder, svarta pengar, inga utbildningar, rest.skolorna har inga caféutbildningar, få leverantörer med kunskap.
För 50 år sedan fanns det 5000 konditorier o caféer i Sverige, bageri o konditoryrket stod på sin topp. Bordservering var vanligt. Men TV, skatter, moms o en fientlig företagare o hantverkar politik samt kanske en branch som inte i tid såg orosmolnen drevs mot sotdöden.
Nu har det hänt lite senaste åren men från en låg utgångsnivå. Åk som sagt till Frankrike Italien eller Österike. Där vurmar man kulturen.

Kommer en ny branch växa fram? Utifrån intresset för att delta i SCAE, Specialkaffeföreningen så tvivlar jag. Men kanske finna andra vägar än via kunskap??
 

jackvi

Member
själva kulturen e väl något som växer med medvetenheten kanske, vill ha önska mig i mina tankar..
de ja kan känna, helst här i sthlm, är hur mycket skitkaffe de finns o folk som jobbar me o hälla upp det (baristan) eller ja de ska väl vara en utbildad barista kan man tycka men hur ofta är de ja får stå och dirigera den stackars lilla tjejen (oftast) där bakom när ja förklrar vad en cappucino är och hur den ska vara uppdelad mängdmässigt för oftast får ja en urmljölkad latte ist för en cappucino, ja skulle verkligen inte vela dricka en latte då, va blir de då, latte machiato delux :D
och sen får man betala huttlösa priser på de flesta ställena.. över 20kr för en cappucino tar ja som en förolämpning men de är ju stockholm också och de är så mycket oförskämda människor som öppnar fik för de vet att de går runt på folk för de finns så många i omlopp plus alla hitresta varenda dag utomsocknes.
oj nu börjar ja bli lite arg men ja som de sägs, fram med lite mera kafekultur så man kan få en "riktig" cappu o inte bli rånad när man betalar..
 

doppio

Well-known member
20kr tycker jag låter billigt, 30-40kr så kan vi snacka dyrt.
Men 35kr hade jag betalt, om jag visste att jag fick en bra cappu från en duktig barista med ekologisk mjölk och fair trade kaffe.
 

Axel

Well-known member
Folk betalar 55kr för RENT skitvin på krogen men klagar över en cappuccino som kostar 20kr från några av världens bästa kaffen. Herre jävlar, nog är det vi som bör tänka om..

Men återigen de handlar ju "bara" om kaffe.......
 

vanhoffen

Well-known member
Kan betala en tjuga för en god cappu men här i örebro har det blivit standard med 20 kr för vanligt bryggkaffe.
Inget fel på brygg men är det skäligt att ta 20kr för en kopp löfbergs lila som man får ta själv ur panna som stått på värmeplatta i 1 timma?
Till och med de renodlade konditorierna (klientell: Agda 75 osv) tar 20kr koppen, inte alltid inkluderat påtår..
 

jackvi

Member
jo ska man snacka om "folk" så kanske "dom" gör vad som helst bara därför att "alla andra" gör det..
ska man hoppa över stupet bara för att dom andra gjorde det eller hur ser det ut egentligen...
på sosta på jacobsbergsgatan får man en klart god cappu för en 20a o en espresso för 10:- o de behöver ju verkligen inte kosta mer. kolla i resten av europa, vart kostar kaffe så mycket som i sverige?
känns ju som även kaffepriset speglas på svenska samhället att man håller käft o håller hatten i handen o säger ja tack, ge mig en till bara, vad de än är..

ja va på muggen i götgatsbacken o där skulle de ha 32 för en cappu 40 för en stor, ja köpte en zingo i protest. espresso 20, spec espresso 23...

ta liknelsen me 55kr för en sketet glas vin, men de som dricker de o betalar för de kanske ska tänka varför o inte acceptera, dricka äckligt vin, varför? varför betala överpris för äckligt vin? kanske dax o gå till AA o kolla över varför man dricker alkohol då i första hand, för troligtvis har man ett seriöst missbruk eller beroende o se över om man inte kan låta bli o dricka nå äckligt o betala dyrt för det enbart för effekten.. tänker ja då..
kaffe dricker ja för att njuta o njuta för en cappucino för 30kr eller högre e liksom inte njutning för mig längre...
 

moparman

Well-known member
Tycker inte 40 spänn är farligt så länge det är riktigt gott..:)
I min lilla stad får man betala 20-25 spänn för en kopp bryggkaffe som stått å brännt till sig nåra timmar :eek:hmy:
 

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,721
Medlemmar
19,364
Senaste medlemmen
Knivmackan
Topp