Jonken
Well-known member
Jag har varit nyfiken på den här metoden i ett par år: https://medium.com/overthinking-life/staccato-espresso-leveling-up-espresso-70b68144f94
Nu har jag till slut en riktig Kruve så att jag prova. Baserat på de två kvarnar jag har siktat med hittills, en med platt och en med koniskt malverk, så tror jag att McKeon har rätt i att 400 och 500 är de siktar man behöver. Viktigast tror jag att storlek 500 är, man kan nog komma undan med 300/350 istället för 400 men de flesta partiklarna är faktiskt över 400 så den är mest effektiv.
Jag har bara börjat prova konceptet, men jag tror att man får mer ut av sina fines än vad man brukar - en len sirapsliknande textur som är väldigt trevlig. Det flödar och ser annorlunda ut, jag kan tänka mig att det är en effektiv metod för att undvika kanalisering och minimera de negativa konsekvenserna.
Har man redan en kvarn som maler fint och bra nog känns det här som ett oväntat spännande alternativ att prova för den som inte har något mot att spendera ytterligare några minuter på sitt kaffe. Om man inte har en steglös kvarn skulle man kunna justera mellan stegen genom att ändra ratio fin/grov/mellan.
Det hela gränsar kanske mot galenskap, men inte värre än den tid och pengar många av oss redan spenderar på kaffe.
Nu har jag till slut en riktig Kruve så att jag prova. Baserat på de två kvarnar jag har siktat med hittills, en med platt och en med koniskt malverk, så tror jag att McKeon har rätt i att 400 och 500 är de siktar man behöver. Viktigast tror jag att storlek 500 är, man kan nog komma undan med 300/350 istället för 400 men de flesta partiklarna är faktiskt över 400 så den är mest effektiv.
Jag har bara börjat prova konceptet, men jag tror att man får mer ut av sina fines än vad man brukar - en len sirapsliknande textur som är väldigt trevlig. Det flödar och ser annorlunda ut, jag kan tänka mig att det är en effektiv metod för att undvika kanalisering och minimera de negativa konsekvenserna.
Har man redan en kvarn som maler fint och bra nog känns det här som ett oväntat spännande alternativ att prova för den som inte har något mot att spendera ytterligare några minuter på sitt kaffe. Om man inte har en steglös kvarn skulle man kunna justera mellan stegen genom att ändra ratio fin/grov/mellan.
Det hela gränsar kanske mot galenskap, men inte värre än den tid och pengar många av oss redan spenderar på kaffe.
Senast ändrad: