Snikkvarn till bryggkaffe

mts

Well-known member
... dessutom skulle jag inte vilja släpa med en compak k3 att ha på ståendes vid mitt skrivbord på jobbet när en liten snikkvarn och presskanna får plats i en skrivbordslåda :)
 

bobby orlando

Active member
Det handlar nog om finansiella styrkan. Man har inte råd med 2 dyra fina kvarnar och man vill inte hålla på att fininställa om kvarnen mellan morgon espresson och lunchbryggen.

OK, mer lathet än ekonomi enligt mig. Det är ju billigare att nöja sig med EN bra kvarn.

Jag vet inte hur svårt det är att ändra malningsgrad på era maskiner men på Rocky tar det ca en sekund att gå från espresso till brygg.
 

Dunne

Well-known member
Sen är det ju så att oavsett vad man gör så kan man ju inte ändra något utan att det blir fel tills man justerat om allt. :)
 

hippokid

Well-known member
Rengöring mellan bönbytena?

+ en kvart för rengöring mellan bönbytena?
Eller kör du med samma böna till båda bryggmetoderna?

/AA (nyfiken i en hopper)

Nu var det ju inte jag som skrev inlägget AA citerade, men jag kör samma rostning både som Aeropress och som espresso ganska ofta. Nu i kvarnen: Rwanda Gatsinga rostat av DaMatteo.

Men - varför skulle rengöring mellan bönbytena behövas? Inte rengör väl folk kvarnen mellan byte från t ex en tung robusta-blandning till en syrlig arabica? Jag kör bara lite extra kaffe emellan för att rensa ur kvarnen.
Och ja, det funkar alldeles utmärkt på en Rocky. Eller en Mazzer. Eller en Macap M4. :cool:
 

AA

Skottjägare
Jag hoppas att det inte bara är jag som rengör kvarnen mellan bytena :)
Är det bara jag så har vi grymt mycket fin och dyr utrustning som inte nyttjas för fullt och smaklökar som inte får vad dom förtjänar här i landet.

Givetvis skall det rengöras. Gör man inte det så kör man ju inte singlar längre utan blends. Visst, bara ytterst lite gammal som följer med men jag köpte inte en LM och har en väntande leverans på en Robur för att inte nyttja dom fullt ut.

Sen tycker jag att det är en avkopplande stund att rengöra kvarnen.

Go Jul!

/AA
 

johey

Well-known member
Jag rengör också mellan bytena. Har en Rocky dedikerad åt espresso, samt en Isomac Prof Inox eller vad den heter till brygg. Den sistnämnda är dock fortfarande nedpackad sen flytten.

Det är för mig orimligt att använda Rockyn till både espresso och brygg. Espresson är finmalet och har robusta i sig, medan bryggen är grövre och bara arabica. Även om jag skulle hoppa över rengöringen mellan bytena skulle jag behöva tömma kvarnen på bönor och sedan mala igenom en fyra-fem matskedar kaffe för att rensa ur det värsta av den gamla sorten. Nej, då köper jag hellre två kvarnar än att slösa med förbrukningsmaterial. Om inte av ekonomiska skäl så av ekologiska.
 

bobby orlando

Active member
AA
Jag monterar inte isär Rocky för att byta böna om det är det du menar (för att besvara frågan: ibland samma böna, ibland inte, men även om det är samma böna är väl rengöring egentligen på sin plats för att få undan rester av "felmalet" kaffe). Skulle tippa att det lilla som blir kvar efter en "snabbrengöring" på 30 s påverkar kaffet betydligt mindre negativt än en ojämn malning från snikkvarn men det är bara min bedömning...

Johey
Förvarar du bönorna i kvarnen? Kör du i så fall alltid samma böna/blandning för espresso? Nu kan vi snacka orimligt - på flera olika plan ;)
 

pgojim

Well-known member
tänkte fråga
Skulle vilja ha en kvarn till min presskanna, så att jag senare slipper rengöra kvarnen till silvian sen när det blir ett sådant köp

Vad för kvarn rekommenderar ni?
denna ska enbart användas till press, möjligen perkolator men huvudsakligen press

Kommer senare köpa en silvia och rocky kvarn.

Så bara den funkar för press så duger det åt mig för tillfället, om den klarar perkolator så är det ett plus men inget nödvändigt
 

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,763
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp