Nu ska jag inte komma med pekpinnar men min erfarenhet säger mig att tampa lösare ger ett bättre resultat. Skulle säga ca 5 kg. Prova det är i princip gratis ( i värsta fall ett odrickbart skott ).
Så länge man tampar rakt och jämnt tror/upplever inte jag heller att trycket/kraften gör någon större skillnad. Den skillnad som blir vid tampning med enorm kraft är nog snarare att du kan få ner mer kaffe i korgen och därigenom påverka resultatet i koppen.Nu ska jag inte komma med pekpinnar men min erfarenhet säger mig att tampa lösare ger ett bättre resultat. Skulle säga ca 5 kg. Prova det är i princip gratis ( i värsta fall ett odrickbart skott ).
Mal finare och testa,, mal ännu finare och testa igen...
Tampa med ca 15-20 kg
16-18g till en dubbel (8-9g enkel)
18-25 sekunder
Bör resultera i ca 6 cl espresso.
Men det viktiga är smaken,, är det gott så är et bra!
Det är även en bra sak om du kan få samma resultat varje gång, för det innebär ju att du enklare kan justera småsaker.
Ovanstående yviga "råd" är inget att lita på, allt är fel.
Först skall man bestämma sig vilken filter man skall använda. En vanlig standard är 7, 14, och 21 gr. filter
Jag tycker det är lättast lyckas med 14 gr.filtret. Målsättningen är att få i koppen 4-4,5 cl. på ca. 25 sec.
Jag tampar med ca. 7 kg med rätt inställd kvarn, som är beroende av kaffet
Jag fyller 14gr. filtret med 15gr. kaffe.
I rest my case,,
Kan vi vara överens om att det finns väldigt många kockar i en soppa som smakar som den gör beroende på en miljard olika saker,, men att var och en nog hittar en väg som är acceptabel!?
Det finns en del saker som kan vara bra som en grund.
Försök att göra samma varje gång, tills du är helt säker, sedan ändrar du på enstaka parametrar! Men det finns nog åsikter om det oxo.. ;-)
Vi är inte överens.
Sgt.Sauna ber om råd, Du ger en vilseledande okunnig svar
Ditt svar till mig är lika fladrig och intetsägande som det flesta av dina inlägg.
Har man inte tillräckligt om fötterna då är väll klokt att avstå från rådgivning.
MEN! Lägg ner! Jag försöker hjälpa till, jag vet att jag inte är expert, jag utger mig inte för att vara det heller! Om du inte gillar det jag skriver så läs inte! Jag har inte skrivit något som på något sätt borde beröra dig.
Kanske har du inte fått en bra kopp i dag? Kanske för många, men detta börjar bli löjligt!
Det finns forum som inbjuder till att man skall käfta emot och vara otrevlig, dock upplever inte jag att DETTA är ett sådant forum. (Jo du har tagit ett steg för långt från att vara trevlig och förstående!)
No problemo, jag tycker faktiskt att detta hittils har varit ett av de trevligaste forumen jag stött på, jag har lärt mig massor och är en liten bit på vägen. förstår också att smaken är som baken...
Provade lite olika och jag tror att min grundställning (att utgå ifrån) numer är ett steg från finaste. fick upp tiden något för skotten men tyvärr så sprutade det kaffe överallt vilket resulterade i att jag drog åt handtaget lite väl mycket så att det gick av ;( (köpte en begagnad Gaggia Classic)
Nåja det blir väll till att beställa nytt och "påt igen"
Personligen tycker jag att trådar med lite diskussion är det bästa där det argumenteras för och emot, bara ingen tar illa vid.
Tack för att ni delar med er, jag återkommer med mer resultat när jag kört mer...