Snabb kontra långsam rostning

Boris

Well-known member
Rostade lite Brasiliansk Santos (GoKaffe) för en tid sedan. Jag körde GeneCafén på 240 grader och hittade en rostningsgrad jag gillade. Jag tänkte då att jag skulle testa en lång rostning med lägre temperatur och längre tid. Jag sänkte temperaturen till 230 grader och rostade till samma grad som den förra på 240 grader. Rostningen var ca fyra minuter längre.

Till min förvåning hade bönorna tappat mycket av sin karaktär och var betydligt mindre komplexa i smak. Den friska ton som balanserar så bra mot den kraftiga karaktären i Santosen var borta. Kaffet kändes stumt och livlöst i jämförelse. Att det gör skillnad om man varierar temperaturen hade jag förväntat mig, men jag trodde inte att tio graders sänkning skulle ha en sådan effekt. :eek:hmy:

Är det någon annan som haft motsvarande upplevelse?
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Tio grader hit eller dit... tiden då? Hur lång rostningstid hade du på respektive variant?

Jag brukar köra på i 230 grader tills första crack tror jag (det är väl däromkring den kommer upp till den temperaturen?), sedan en stund till eller droppa lite. Sedan gasa på mer, till 235, 240.

Har förresten slutat med min "förvärmning" av Genecafén (om någon minns att jag gjorde det i en beskrivning en gång), de var hit och mätte spänningen och jag hade för låg spänning överlag, det har jag gnällt på länge! De höjde spänningen i någon transformatorstation och vips så känns det som om allt fungerar bättre här hemma. UPS gnäller inte och rostaren känns mer bestämd av sig. :)
 

Boris

Well-known member
Hur lång rostningstid hade jag...?

22 minuter från kall (rumstempererad) rost på 230 grader, 18 minuter på 240 grader. 100 gram i varje batch.

Jag brukar inte mecka med temperaturen under rostningen utan kör samma gradtal rakt av. Rätt eller fel? Vet inte. Numera kör jag generellt på full gas (alltså 250 grader) tills jag tycker att det är klart. Funkar generellt sett bra, tycker jag, men jag är försås tacksam för tips. :)
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Den längre rostningen med lägre temperatur kanske blev lite för lång? Jag skulle ha gasat på när klockan gick över 20 minuter, för att avsluta runt 21 minuter kanske, med en högre sluttemperatur då.

Vet inte riktigt varför, men blir en rostning för lång, tidsmässigt alltså, så blir det inte lika bra (har jag läst). Typ 21-22 minuter tror jag verkar vara gränsen för "baked beans". Alltså att bönorna blir bakade istället för rostade...:lol:
 

Forumstatistik

Trådar
14,691
Inlägg
155,828
Medlemmar
19,377
Senaste medlemmen
Catlord
Topp