Slå ut kaffepucken efter espresson

klabbarpan

Well-known member
Hej

När jag har kört en kopp espresso så är det ju dags att slå ut pucken ur handtaget, hur jag än försöker så fastnar det kaffe i filtret, så jag måste skölja ur det för att bli av med det gamla kaffet, har alla ni samma problem? eller gör jag något fel vid packningen eller liknande?

Visst dagens i-landsproblem, men det är rätt jobbigt faktiskt :)

Hälsningar
Klabbarpan
 

oOTINDRAOo

Well-known member
Ja för mig är det likadant, oavsett om jag fått en fin extrahering händer det att lite kaffe sitter kvar... och jag slår alltid ut den direkt efter jag gjort en espresso.
 

GLC

Well-known member
Helt kaffefritt blir det ju aldrig, får väl torka ur med en trasa isåfall.

Kan man slå ut hela fina puckar är det nog så bra det går, eller går era puckar sönder och lämnar spår i portafiltret?
 

klabbarpan

Well-known member
Mina puckar går sönder när jag slår ut dem... kan sitta kvar i ena kanten eller så sitter det kvar i botten, lite olika, men det är för mycket kvar för att bara torka ur det med en trasa....
 

Ciclista

Well-known member
De fastaste och finaste puckarna generar generellt för mig den godaste espresson. Går dom väldigt lätt sönder kan det vara distributionen man behöver förbättra.
 

Gholam

Well-known member
När jag hade 58mm PF så hade jag aldrig det problemet men nu när jag har 53mm är pucken nästan alltid lite blöt och går sönder på väg ut. Det blev lite bättre när jag bytte knock-boxen mot en med lite smalare stång men riktigt bra är det ännu inte.
 

djneo

Well-known member
När jag hade 58mm PF så hade jag aldrig det problemet men nu när jag har 53mm är pucken nästan alltid lite blöt och går sönder på väg ut. Det blev lite bättre när jag butte knock-boxen mot en med lite smalare stång men riktigt bra är det ännu inte.

Mitt 54mm tycker jag man fan alltid får slå och slå för att få ut var mycket lättare med 58mm silvia vart alltid hela och fina puckar när man slog ur.

Puckarna är torra nu men sitter nästan med vakuum kvar i portat.
 

oOTINDRAOo

Well-known member
MIna är nästan hela, men inte jätte torra, de ser hela ut när de slagits ur portat, men det är alltid lite kaffe kvar på botten.
 

danwi

Well-known member
Mitt 54mm tycker jag man fan alltid får slå och slå för att få ut var mycket lättare med 58mm silvia vart alltid hela och fina puckar när man slog ur.

Puckarna är torra nu men sitter nästan med vakuum kvar i portat.

Jag ser inte det problemet med min maskin. Jag kör med dubbelfilterkorg i 54 mm (så den är ganska djup) men puckarna är oftast torra och fina och lossnar hela med ett par distinkta bankningar mot knockboxen.

Det blir dock alltid lite kafferester kvar i kanterna, det lär nog i princip vara helt omöjligt att undvika.
 

JKolmo

Well-known member
Jag kör med Synesso ridgeless filterkorg och behöver inte alls knacka särskilt hårt för att få ut pucken. Det blir inte mycket kafferester kvar och pucken är hel nio gånger av tio. Sköljer ändå sedan PFet lite tvångsmässigt under bryggruppen, torkar ur med en trasa och sedan är det bara att köra igen.
 

mthier

Active member
Jag har alltid haft mer eller mindre blöta puckar och redan börjat acceptera det när espresson annars smakade bra men sedna ett par dagar har jag en La Marzocco dubbelkorg i bruk och har sedan dess enbart haft torra, jättefina puckar som lossnat helt ur korgen...vet däremot inte om jag tycker att det smakar bättre.
 

S-fors

Well-known member
Jag har 53mm dubbel och det blir kanonfina puckar utan några rester, borde inte bönorna ha en viss betydelse? oljigare bönor lättare att få fasta puckar? bara en tanke.
 

djneo

Well-known member
Jag ser inte det problemet med min maskin. Jag kör med dubbelfilterkorg i 54 mm (så den är ganska djup) men puckarna är oftast torra och fina och lossnar hela med ett par distinkta bankningar mot knockboxen.

Det blir dock alltid lite kafferester kvar i kanterna, det lär nog i princip vara helt omöjligt att undvika.

Kör ju på trippelfilter ännu djupare men puckarna är alltid torra och fina... Dock svåra att banka ur filtret tycker jag, inte lika lätt som 58mm till silvia...
 

danwi

Well-known member
Jag har sedan några dagar ett trippelfilter :) Jag har inte hunnit prova det ännu men det är ca 5 mm djupare så det borde ju kunna hålla kvar pucken rätt mycket mer
 

oOTINDRAOo

Well-known member
Förresten... min filterkorg lossnar nu efter att jag köpt ett annat dubbelt än det som kom med Silvian. Så det hamnar i sopen med, så jag måste ju diska oavsett... köpa en annan fjäder kanske?
 

djneo

Well-known member
Jag har sedan några dagar ett trippelfilter :) Jag har inte hunnit prova det ännu men det är ca 5 mm djupare så det borde ju kunna hålla kvar pucken rätt mycket mer

Kanske kan vara det kan du inte test kul att se om det skiljer maskinerna åt... För olika bönor spelar ingen större roll för mig...
 

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,765
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp