Skumma med Silvia - hjälp!

lars84

Member
Nu har jag haft Silvia + Rocky i en månad ungefär och tycker jag får till OK espresso nu. Kräver dock att Rocky är inställt på näst finaste, men efter vad jag läst här vet man inte hur det är med det där egentligen, får väl nolla den ordentligt nån dag.

Men jag har däremot stora problem med att få till mjölkskumningen. Får oftast väldigt tunn varm mjölk och ev med mycket äckligt skum på toppen. Tyckte nästan det gick bättre i början.. Eller så har man blivit mer kräsen :)

Jag har läst mycket här på forumet tycker jag men får ändå inte till det. Dessutom tycker jag det skriker om mjölken nästan oavsett var jag har pipen så länge den inte är nästan vid ytan.

Orkar nån ge lite tips, gärna någon som dessutom kan Silvian?

Vill ha en god, krämig cappuccino nu!
 

GLC

Well-known member
Hur gör du nu när du skummar?

Börja att ligga strax under ytan och gå sedan ned djupare med röret för att få virvel på mjölken.
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Orkar nån ge lite tips, gärna någon som dessutom kan Silvian?

Vill ha en god, krämig cappuccino nu!

PMa mig, så kanske vi kan träffas för lite praktik i skummandets ädla konst...

Jag är ingen fantom kanske, men jag brukar få till det ganska bra. Och jag har en Silvia. Och jag bor i Örebro! :)

//Stefan (som anser att man kan lära sig själv genom att lära andra)
 

djneo

Well-known member
Tycker Stefan håller tillbaka lite!

Stafan är grym på art och att skumma så lär av honom :D


PMa mig, så kanske vi kan träffas för lite praktik i skummandets ädla konst...

Jag är ingen fantom kanske, men jag brukar få till det ganska bra. Och jag har en Silvia. Och jag bor i Örebro! :)

//Stefan (som anser att man kan lära sig själv genom att lära andra)
 

mts

Well-known member
min silvia gör jag såhär:

* på med ångläget efter halva extraktionen av espresson
* slå ur kaffet ur filtret, sätt tillbaks handtaget, på i bryggläge och wiggla lite med filtret för att spola rent.
* häll i kall mjölk i kannan precis till där böjen för pipen börjar.
* vrid på lite ånga och låt den blöda tills det det inte kommer ut vatten och trycket är jämnt
* ner med pipen i mjölken, höj försiktigt och tilta kannan 45 grader, håll koll på när du ser att ytan sugs ner i virveln och försök att undvika de stora slurpljuden, du kan ösa på med rätt mycket ånga, det är betydligt lättare med halvliterskanna än med 0.35l. balansera kannan så du har virveln rätt tills den är för varm för att hålla i, kör då ner pipen i botten, dra på mer ånga tills du ser att ytan rör på sig, brukar ta ett par sekunder.
* vrid av ångvredet, när det slutat komma ånga bankar du mjölken en gång i bordet lite snällt, snurrar ett par varv och konstaterar "jaså är det såhär lätt?" när du kan spegla dig i ytan.

... sen tar det ett par veckor innan du lyckas igen, men det är ju en annan fråga, jag lärde mig att nybörjartur är något som i alla högsta grad existerar inom mjölkskumningens ädla konst.
 

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,764
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp