Skräck i tunna på PrisXtra

Bjarne

Well-known member
De flesta har väl hört att vin som lagrats på ekfat blir goda viner? :)

Kanske trodde något blindstyre på PrisXtra att så kan man göra med kaffe också! Sagt o gjort! De ställer upp några hyllmeter med tunnor, inuti jutevävssäckar med dryga tiotalet kaffesorter - succé?

Så här ser det ut på PrisXtra i Norrtull. :evil:
PrisXtra_bad_coffee.jpg


Ett härligt stort hus att springa vilse i under jakten på parmesanost, dadlar, kött i otalet smaker och färger - men får man lagra kaffe såhär och tro att det håller kvaliteten hela vägen hem till kundens kaffekopp? Kanske priserna är konkurrenskraftiga, men jag tror att någon borde skicka butikschefen på kurs i kaffekunskap - eller vad tror ni? Är jag för petig/gnällig?
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Ja, jättemysigt! :)

Tänk att kunna gå runt där och botanisera, de snoriga ungarna rotar lite bland bönorna... "Inte röra sade Pappa!" och de torkar genast av sina händer på tröjan.

Själv hänger man över en tunna och nyser (smittad av de små odågorna som man är), funderar men eftersom de inte har orostade bönor så går man vidare och hostar till (vänder såklart bort huvudet från mötande folk och hostar rakt ner på tunnorna).

Jättemysigt... eller jätteäckligt? :roll:
 

Bjarne

Well-known member
Hahaha....ja, du satte huvet på spiken där!

Ny(s)rostat kaffe på PrisXtra!

Ska nog fortsätta handla på Kaffemaskinen. Får dessutom tala med trevlig personal och jiddra kaffesnack samtidigt :)
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Så här får man alltså sälja livsmedel (kaffe), men det är ett sjuhellllllllllsikes pådrag om någon vill starta ett rosteri och sälja kaffe. Då ska lokalerna vara livsmedelsklassade, det ska finnas dittan och dattan, sterilt.... Nä orkar inte gå in på det ens.

Någon som är nyfiken kan ju leta bland äldre trådar.

Sheeezez vilken "rättvisa" det är i regelsverige. :roll:

För att inte tala om att bönhelvetena blir dammiga i de där öppna tunnorna (som om det vore det största problemet, men ändå). Sjukt. :roll: :roll:
 

Bjarne

Well-known member
Nå'n som har lust att tipsa Livsmedelsverket? ;)

Ja, det är sjukt att vissa delar i matkejdan har rigoröst pådrag, medan andra delar kan rycka på axlarna och håva in pengar utan samvete....man blir lite lessen i ögat av det
 

jb

Well-known member
Ja och med den nya stränga livsmedelslagen måste de göra egenkontroller i kylar m.m. flera gånger om dagen och ha små plasthandskar när dom skär upp lite parmaskinka... Snacka om tvetydigt (och dessutom helt oförståligt att de ansvariga i butiken inte förstår... :roll: )
 

zix

Well-known member
Säger en hel del om synen på kaffe i det här landet, eller hur?

Isomac, du som har länken - jag blev nyfiken. Så det är krångel om man ska ha rosteri? Man ska med andra ord bara rosta till sig själv då?
 

Björn

Well-known member
Att det är tillåtet att sälja kaffe så, även i förbudssverige, beror på att man knappast blir sjuk av det, även om bönorna skulle samla damm och baciller. Själva bryggningen tar hand om den biten.

Jag tycker också att det ser inbjudande ut på bild, men har en fråga: är det alltså självplock det handlar om? Det finns ingen anställd som häller upp åt en ur pytsarna? Om det är självplock vill jag gärna också göra observationen att godis i lösvikt väl även det är en mer eller mindre uteslutande svensk företeelse...
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
zix sa:
Så det är krångel om man ska ha rosteri? Man ska med andra ord bara rosta till sig själv då?

Ja, om man inte ska bygga en fristående byggnad klassad för hantering av livsmedel. Utan att gå in på detljaer med krav på utrymmen för omklädningsrum, lastkajer, personaltoaletter och annat nödvändigt för att rosta en kaffeböna så kan man sammanfatta kraven med:

Det ska vara lika sterilt, kliniskt och uppbyggt med olika rum för hantering och förpackning som om du skötte ett slakteri. Det är exakt samma klassning av lokalerna och samma krav.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Björn sa:
Att det är tillåtet att sälja kaffe så, även i förbudssverige, beror på att man knappast blir sjuk av det, även om bönorna skulle samla damm och baciller. Själva bryggningen tar hand om den biten.

Mmmmm, men förvaring, rostning och förpackning av kaffebönorna om man ska sälja sitt kaffe måste ske i lokaler klassade och godkända för hantering av livsmedel. Totalt sterilt, rostfria arbetsbänkar, golvbrunn så man kan spola av golvet, yadayadayada.

Läs inlägget ovanför och gör eventuellt en sökning om du vill läsa mer, det finns en tråd om det, orkar inte leta fram den nu. Jag har pratat med livsmedelsverket om det och fått papper hemskickat, så jag vet. (om personen som jag talade med på livsmedelsverket nu visste vad hon pratade om, men det tar jag för givet).

Och sedan säljer man det i butik i öppna tunnor där allvärldens skit kommer åt det. Som om det inte vore nog att det tappar smaken så är det (i alla fall enligt mig) tillräckligt osmakligt och ofräscht med baciller och annat jox.

Lösplock med godis i all ära, men om det inte fanns lock på de godisburkarna så skulle jag inte köpa godis i lösvikt heller. ;)
 

johey

Well-known member
Jag tycker ändå det är sueränt bra att vi har krav på kvalitet. Felet är snarare, som jag ser det, att det uppenbarligen inte finns samma krav på butikerna. Jag har en bekant som har jobbat på Willys, som har gett en ganska omysig beskrivning om hur det kött som paketeras i butiken hanteras. När dagen är slut, sprätter man upp förpackningarna och plastar om dem med nytt förpackningsdatum. Myspys.
 

arto

Well-known member
Riktig sann kvalitet uppnås när man låter hantverkarna pyssla fritt och lägger av med att mala ner deras huvuden med tusentals restriktioner. För då kanske man kan gilla sysslorna med bönorna.
 

Axel

Well-known member
Mmmmm, men förvaring, rostning och förpackning av kaffebönorna om man ska sälja sitt kaffe måste ske i lokaler klassade och godkända för hantering av livsmedel. Totalt sterilt, rostfria arbetsbänkar, golvbrunn så man kan spola av golvet, yadayadayada.

För rostning till cafe och liknande krävs självkalrt ett godkännande från miljöverket. Men någon steril,rostfri yta med golvbrunn behövs då absolut inte. Likabra att få all fakta korrekt så inget blir fel framöver. Koppi mfl, klarar sig bra på parkettgolv!
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
För rostning till cafe och liknande krävs självkalrt ett godkännande från miljöverket. Men någon steril,rostfri yta med golvbrunn behövs då absolut inte. Likabra att få all fakta korrekt så inget blir fel framöver. Koppi mfl, klarar sig bra på parkettgolv!

Men det hade inte jag gjort. Inte om jag hade tänkt sälja kaffet.
Inte enligt den eminenta damen på livsmedelsverket jag talade med i alla fall.
Lista på vad som krävs (lite fritt från minnet):

1- Omklädningsrum för personalen.
2- Städskrubb med sån där "utslagsvask" för städhinken.
3- Toalett för personalen.
4- Separat lokal/rum för lagret.
5- Separat rum för rostning/tillagning.
6- Separat rum för förpackning.
7- Helst en lastkaj (detta ÄR ett citat), som minst en transportväg för varor som inte går igenom lokalerna för tillagning eller förpackining. För att undvika kontaminering.
8- Rena lättstädade ytor, rostfria bänkar helst.
9- Golvbrunn så man kan spola av är bra (minns inte om det var krav, men vet till 100% att det nämndes).
10- Inget av ovanstående får delas med tex eget hushåll/annan lokal/verksamhet.
11- Egen ingång till lokalen, det får inte finnas dörrar som leder till delar av byggnaden som inte är godkänd (tex till mitt hem).

Eat shit and die, Livsmedelsverket... :mad:

Jag fick papper hemskickat men de har jag slängt.
 

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,763
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp