SKa köpa min första maskin! Råd om underhåll?

Sparda

Member
Hallå!

Jag köpte en FFX1 beg, men den gick sönder efter 25 dagar (sköna 2000 åt skogen). Nu har jag bestämt mig för en Rancilio Silvia. Jag har redan en kvarn, en coffee queen. Den känns gedigen och har än så länge gett mig fina resultat, men jag är trots allt nybörjare.

Nu till saken, jag vill att min Silvia ska hålla länge. Så hur ska jag gå till väga för det? Rengöring, visst, avkalkning, visst. Ska jag bara köpa en avkalkningstillsats till vattenslangen och kalka av typ varje månad? och finns det andra saker att tänka på?

Tacksam för svar!

love
 

svartvest

Well-known member
Gotland är kalkrikt så regelbunden rengörning är bra. ´Vet inte om det finns någon avkalkningssats att köpa som går att sätta i maskinen. Frågan är om maskinen orkar pumpa om det går trögare. Kan man avkalka vattnet innan man häller i det?

Rengöra varje kväll torka bort kafferester och skölja rent.

Är regelbundet på Gotland men er kaffeaffär har lagt ner, var handlar man kaffe nu?
 

Sparda

Member
Ja, det är ju hemskt kalkrikt här, argh!
Jo, den heter Depuratore. Går inte att länka till sidan, så du kan se bilden med hela rengöringskitet istället. Man sätter den alltså på slangen i vattentanken.
http://www.kaffegrossisten.se/shop/show_product_pictures.asp?artnr=90-99851

Jag vet inte. Hörde att man kunde koka vattnet innan, men det blir ju ganska jobbigt.
Skölja rent? Rengöringsmedel eller bara köra med bara vatten?

Ja, det är väldigt tråkigt faktiskt. Kränku har en del grejer, men där kostar allt skjortan.
Jag brukar beställa från baristashopen. Tar ju bara en dag så=)
 

Gotlanning

Well-known member
Gotland :) det gillar vi... Avkalkning lite då o då är nog ett måste, sen borde det inte vara några problem kan jag tycka.


Borde finnas ställen som håller god kvallite på kaffe där...

Love, det kan inte finnas så många Love på ön, Inga kopplingar till Fide?

/Gotlänning
 

Sparda

Member
Gotland :) det gillar vi... Avkalkning lite då o då är nog ett måste, sen borde det inte vara några problem kan jag tycka.


Borde finnas ställen som håller god kvallite på kaffe där...

Love, det kan inte finnas så många Love på ön, Inga kopplingar till Fide?

/Gotlänning


Men är det värt med det där kitet med? Sitter ju med ordern klar. Bara ett bekräta kvar=)
Så det finns fler gotlänningar här, skoj!

Nää, love, som engelska=)

Vi gör såhär!

/Johannes
 

svartvest

Well-known member
Jag har en duetto där varnade Izzo att sätta något på slangen. Att skölja rent menar jag att wiggla..att du sätter in handtaget PF (med ett blindfilter) lite löst och låter vattnet rinna så att kafferester åker iväg. Regelbundet av kalka som du skriver.

Jag tänkte om det fanns något filter att hälla vattnet igenom. Koka är jobbigt, vi har kokat vattnet i 5månader pga cryptosporidium, parasit skit, nu njuter jag bara..

Är det "Gränden" som det finns en som rostar men han har aldrig öppet när jag tittar förbi..."Visby kafferosteri" kanske. Baristashopen är bra.
 

Sparda

Member
Varför varnade han för det? Har för mig att jag läste nåt om att vattnet kunde bli surt med en tillsats på slangen. Dock låter det ju smidigt.
Så wiggla varje kväll och sen avkalkning var tredje vecka? Jo, ska man låta maskinen stå på dygnet runt, eller bara sätta på den 45 min innan användning? Dricker kanske 4 espressos/annan variant om dagen. Fler om jag har besök, såklart.

Var det om er det stod om i tidningen för ett tag sen? Alla blev förgiftade men ingen visste varför? Eller hur det kom i vattnet?
Gränden? =) Ingenting jag känner till, tror jag, men låter som ett schyst ställe, äkta =)
visby kafferosteri har jag inte testat. Tror mest att de endast kör på att det är gotländskt och trissar upp hypen och priset kring det. Allt som görs/odlas här kostar ju så mycket mer än saker från övriga landet.

Kul att du är återkommande till Gotland. Fin plats=)
 

Gringubben

Well-known member
Jag brukar backflusha rätt ofta. Om jag bara drar ett skott så blir det bf. Om jag drar flera efter varandra så blir det bf efter sista.
Wigglar någon gång däremellan. Så gör jag, men jag har inte så mycket kalk så avkalkning blir mer sällan.
 

svartvest

Well-known member
Varför varnade han för det? Har för mig att jag läste nåt om att vattnet kunde bli surt med en tillsats på slangen. Dock låter det ju smidigt.
Så wiggla varje kväll och sen avkalkning var tredje vecka? Jo, ska man låta maskinen stå på dygnet runt, eller bara sätta på den 45 min innan användning? Dricker kanske 4 espressos/annan variant om dagen. Fler om jag har besök, såklart.

Var det om er det stod om i tidningen för ett tag sen? Alla blev förgiftade men ingen visste varför? Eller hur det kom i vattnet?
Gränden? =) Ingenting jag känner till, tror jag, men låter som ett schyst ställe, äkta =)
visby kafferosteri har jag inte testat. Tror mest att de endast kör på att det är gotländskt och trissar upp hypen och priset kring det. Allt som görs/odlas här kostar ju så mycket mer än saker från övriga landet.

Kul att du är återkommande till Gotland. Fin plats=)

Jo det var oss det, ca 4000 tror jag låg hemma och mådde illa, sedan blev det att koka. Jag cyklar mest runt. Jo nog är det lite hypat kan jag hålla med om. Men det borde vara marknad för kaffe på sommaren.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,724
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp