Sekunder hit och sekunder dit, men kör man 2ggr?

lupoo

Well-known member
Dosering: Handen på tampern! Men visst är det så att vi överdoserar med kaffe i flitret, börjar man kontrollväga efter dosering på fri hand så ser man att en dubbel brukar bli upp mot 20 gr. Men om nu espresson blir bra är det bara att vara glad.

Enkelfiltret: Jag gillar enkelfiltret! Den kan vara lite lite svårt att tämja det och slarvar man med något moment så straffas man skoningslöst. Men... När det funkar så blir det bra kaffe. De bästa skotten jag har gjort här hemma har varit med just enkelfilter, en erfarenhet som jag vet att även andra delar med mig.
Så släng inte in enkelkorgen i en låda utan ta det som en utmaning som resulterar i en riklig belöning. Less IS More!!!
 

Fabian

Well-known member
Det Axel syftar på är nog att det finns filter med två "utgångar", kallas spouts(dubbelhandtag), och de finns filter med bara en utång(enkelhandtag). Ska man göra en dubbel espresso kan man ha ett dubbelfilter i ett enkelhandtag, det spelar ju ingen roll då allt kaffe ska ner i en och samma kopp. Ska man däremot göra två enkla har man ett dubbelfilter i dubbelhandtaget och kan sätta två små koppar under.
 

Buffeln

Well-known member
Problemet är mest att det ofta skiljer i malningsgrad mellan enkel och dubbelkorg. På grund av att de flesta ändå mest använder dubbelfiltret och kanske också byter bönor ofta är det liksom inte värt besväret att trimma in sig på enkelfiltret. Gör man däremot ofta enkla kan det ju vara ekonomiskt fördelaktigt att köra med enkelkorgen.
 

Buffeln

Well-known member
viewimage.aspx
Dubbelspout ger ett "dubbelhandtag"

viewimage.aspx
Enkelspout ger ett "enkelhandtag"
 

josef

Well-known member
fyll ditt filter relativt fullt och tampa ganska hårt
ta det lugnt... Kaffet bör oftast med fördel få lite utrymme att svälla ett par mm i höjd och om det är för hårt tampat så sväller det mycket i övre delen av pucken innan vattnet träffar botten på pucken som därmed riskerar få mindre utrymme att svälla. Bättre att tampa lite lösare och få en ganska jämn svällning av pucken. Testa gärna, kanske inte nu i början, men när du känner för att experimentera lite djupare, att helt skippa tampning.

Jag har i alla fall alltid upplevt att kaffet blir mindre strävt och kärvt, och istället sötare när jag tampat lösare (pucken brukar ligga kvar när jag vänder upp och ned i trippelsilen, så det är ju med några få kilos tryck iaf).
 

Axel

Well-known member
Precis Fabian, trodde samtliga förstod att jag syftade på spoutsen när jag sa "dbl handtag".
Angående tampandet håller jag med Josef att en löser tampning med mer fokus på polering är betydligt bättre än stenhård sådan.
 

AA

Skottjägare
OT:

I praktiken är det oftast så att enkelfiltret inte ger en bra crema eftersom kaffemängden är för låg i enkelfiltret. Kör därför alltid i dubbelfiltret så kommer du att få bra resultat.

Jag kör uteslutande med enkelfilter. Jag kan posta en bild på en kopp med 100% crema om du vill. Resonemanget med lite kaffe i korgen förstår jag inte.

/AA
 

Kson

Well-known member
AA: Ne det kanske du inte gör men om du haft en vanlig husållsmaskin utan E 61 så borde du veta att de flesta av dessa billigare apparater oftast inte arbetar med samma tryck och samtidigt då gör att man behöver mer kaffe än de klassiska måtten. Tahat is life. PÅ mer avancerad maskiner är det ngt helt annat men varför låta som iom att alla maskiner ligger på proffsnivå?
 

AA

Skottjägare
AA: Ne det kanske du inte gör men om du haft en vanlig husållsmaskin utan E 61 så borde du veta att de flesta av dessa billigare apparater oftast inte arbetar med samma tryck och samtidigt då gör att man behöver mer kaffe än de klassiska måtten. Tahat is life. PÅ mer avancerad maskiner är det ngt helt annat men varför låta som iom att alla maskiner ligger på proffsnivå?

Under dom 15 år jag varit intresserad av kaffe så har ganska många maskiner passerat min köksbänk. Både billiga och dyra. Visst är det så att billigare ofta har sämre förutsättningar men jag vill inte säga att Giadan är billig. En maskin för 4000:- kan inte anses som billig. En maskin för dom pengarna kan man ställa krav på. Motsvarar inte maskinen dom kraven då har man köpt fel maskin. En Silvia kostar ungefär detsamma och det är en grymt kompetent maskin som inte jag skulle klassa som proffsmaskin men som kan leverera fantastiska skott ur enkelfilter.

Lycka till!

/AA :)
 

Kson

Well-known member
Ja du säger exakt det jag menar AA. Det är olika kvalíte påmaskinerna och därför är det bra att prata om vad som är viktigt att veta när han nu får sin nya maskin så kan han slippa slita sitt hår i onödan. Vad som ärbilligt eller ej varierar givetivs men det jag vill poängtera är att det sitter olika bryggupper i maskinerna och det påverkar ganska mycket. För du vill väl ändå inte påstå att det inte är ngn skillnad??? Då tror jag en och annan expert sätter sitt kaffe i halsen.

Det vanliga är att man behöver överdosera och särskilt på denna typ av brygggrupper och då kommer man att inse att det går mycket enklare att få till en bra espresso med dubbelfilter. Sen ska man givetivs inte lyssna på detta om man vill hålla på mycket längre innan man får till en bra kopp.

Sen har du helträtt när du tar upp att Giadan inte är en bra maskin. Det stämmer och Silvan är klart mer kvalitativ och La Pavoni som jag uppfattade att Videoten har beställt gör även de klart bra maskiner.

Så till att du slår till med att du har 15 års intresse av kaffe?????Är det något mått på att du har då skulle ha mer rätt ?? Jag gillar dina inlägg och inser att du kan väldigt mycket så Videoten bör uppskatta detta men att rida på 15 års intresse....
 

AA

Skottjägare
Ja du säger exakt det jag menar AA. Det är olika kvalíte påmaskinerna och därför är det bra att prata om vad som är viktigt att veta när han nu får sin nya maskin så kan han slippa slita sitt hår i onödan. Vad som ärbilligt eller ej varierar givetivs men det jag vill poängtera är att det sitter olika bryggupper i maskinerna och det påverkar ganska mycket. För du vill väl ändå inte påstå att det inte är ngn skillnad??? Då tror jag en och annan expert sätter sitt kaffe i halsen.

Jag har aldrig sagt att det inte är skillnad, tvärtom. Jag sa att olika maskiner har olika förutsättningar. Det jag inte förstår är vilken skillnad du menar att ett grupphuvud gör? Skulle gruppen påverka creman?

Sen har du helträtt när du tar upp att Giadan inte är en bra maskin. Det stämmer och Silvan är klart mer kvalitativ och La Pavoni som jag uppfattade att Videoten har beställt gör även de klart bra maskiner.

Jag har aldrig sagt att Giadan är en dålig maskin men däremot att Silvian är en kompetent maskin för ungefär samma pengar. Giadan har jag aldrig bryggt på men Silvian har jag ägt 2 av.

Så till att du slår till med att du har 15 års intresse av kaffe?????Är det något mått på att du har då skulle ha mer rätt ?? Jag gillar dina inlägg och inser att du kan väldigt mycket så Videoten bör uppskatta detta men att rida på 15 års intresse....

Slår till? Hmmm.... Förstår icke.
Rida på 15 års intresse? Jag rider inte utan lutar mej tillbaks på det. Varför inte utnyttja den kunskap man samlat på sig?

/AA
 

Kson

Well-known member
Lite kort bara:Kunskap och erfarenhet är inte samma sak...
Men jag ger mig i diskussionen här eftersom det inte gagnar Videoten att tjafsa vidare. Lycka till i alla fall V och hoppas att du blir nöjd med din maskin. Du har oavsett alla olika uppfattningar en spännande värld att utforska framför dig med många spännande smakupplevelser!!!
 

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,765
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp