En sak som jag har funderat på i det sammanhanget: Om det är så negativt att hetta upp kaffet i samband med malning, borde det inte då bli samma effekt när man sedan doserar kaffet i ett hett portafilter. Dessutom får man ju samma effekt när man sätter i filtret i brygghuvudet. Även om man börjar extraktionen direkt, så hinner det gå någon sekund från det att man har satt i filtret. Detta borde ju röra sig om högre temperaturer än som uppstår vid själva malningen...
Jag har funderat en hel del på det där med upphettningen av kaffet vid malning och de negativa effekterna kring detta (med anledning av att Santosen är högvarvig och därmed eventuellt skulle hetta upp kaffet mer än en lågvarvig kvarn med koniskt malverk)
Om det är så negativt att hetta upp kaffet i samband med malning, borde det inte då bli samma effekt när man sedan doserar kaffet i ett hett portafilter. Dessutom får man ju samma effekt när man sätter i filtret i brygghuvudet. Även om man börjar extraktionen direkt, så hinner det gå någon sekund från det att man har satt i filtret. Detta borde ju röra sig om högre temperaturer än som uppstår vid själva malningen...
-Tar du på dig att göra undersökningarna också?Undersöka kaffekornen med svepelektronmikroskop eller liknande kanske skulle göra susen?
Om du med det menar hur mycket värmen påverkar vid malning så håller jag helt med dig. Upphettning är väl knappast ett problem för kaffemalning i hemmet, såvida inte man använder sig av en skräpkvarn eller har helt utslitna malskivor.Nickeh sa:det känns som att man tenderar att börja i fel ända då man börjar gå på djupet gällande kvarnens effekt på kaffet
Precis vad jag syftade på, extra påtagligt blir det ju på en maskin av denna kaliber som troligtvis inte tar speciellt lång tid på sig att mala kaffe till en dubbel.Ja, att ha kaffepulvret liggande i portafiltret (monterat i maskinen) är ju ingen bra idé. Låt det sitta där i fem minuter och försök sedan göra en espresso... bläh.
Om du med det menar hur mycket värmen påverkar vid malning så håller jag helt med dig. Upphettning är väl knappast ett problem för kaffemalning i hemmet, såvida inte man använder sig av en skräpkvarn eller har helt utslitna malskivor.
Hur ofta kör man tio-tjugo dubbla på raken hemma? En doserarlös kvarn måste ju mala snabbt om den ska funka i kaffebar-miljö, särskilt om det är en av huvudkvarnarna. Därför görs malningen snabb och kvarnen byggs i övrigt för kafébruk. Santosen ser fin ut, tycker jag, har svårt att tänka mig ev. värmeutveckling som ett stort problem. Jösses vilken bjässe! Grattis!
Perfektion i all ära men det känns som att man tenderar att börja i fel ända då man börjar gå på djupet gällande kvarnens effekt på kaffet.
Är så avundsjuk man kan vara!!! Den skapar verkligen ett habegär. men priset njaa!