Santos #55

Lars

Well-known member
Tack alla för de vänliga orden. Jag har funderat en hel del på det där med upphettningen av kaffet vid malning och de negativa effekterna kring detta (med anledning av att Santosen är högvarvig och därmed eventuellt skulle hetta upp kaffet mer än en lågvarvig kvarn med koniskt malverk). Det skrivs ju rätt mycket på bland annat Home-Barista om det för tillfället.

En sak som jag har funderat på i det sammanhanget: Om det är så negativt att hetta upp kaffet i samband med malning, borde det inte då bli samma effekt när man sedan doserar kaffet i ett hett portafilter. Dessutom får man ju samma effekt när man sätter i filtret i brygghuvudet. Även om man börjar extraktionen direkt, så hinner det gå någon sekund från det att man har satt i filtret. Detta borde ju röra sig om högre temperaturer än som uppstår vid själva malningen...
 

mrjohan

Well-known member
En sak som jag har funderat på i det sammanhanget: Om det är så negativt att hetta upp kaffet i samband med malning, borde det inte då bli samma effekt när man sedan doserar kaffet i ett hett portafilter. Dessutom får man ju samma effekt när man sätter i filtret i brygghuvudet. Även om man börjar extraktionen direkt, så hinner det gå någon sekund från det att man har satt i filtret. Detta borde ju röra sig om högre temperaturer än som uppstår vid själva malningen...

Detta är ett intressant och säkerligen korrekt iakttagande. Detta får vi utveckla.
 

Fredrik

Well-known member
Jag har funderat en hel del på det där med upphettningen av kaffet vid malning och de negativa effekterna kring detta (med anledning av att Santosen är högvarvig och därmed eventuellt skulle hetta upp kaffet mer än en lågvarvig kvarn med koniskt malverk)

Skulle vi ge oss på en värmeledningsberäkning till kaffekornen på den lilla tid som din kvarn är igång så hade vi säkerligen kammat noll. Värmeledning behöver tid och jag misstänker att kaffekorn inte är helt lätta att värma upp. Visst har vi friktion och sånt, men för hemmabruk kan detta inte vara ett problem.

Om det är så negativt att hetta upp kaffet i samband med malning, borde det inte då bli samma effekt när man sedan doserar kaffet i ett hett portafilter. Dessutom får man ju samma effekt när man sätter i filtret i brygghuvudet. Även om man börjar extraktionen direkt, så hinner det gå någon sekund från det att man har satt i filtret. Detta borde ju röra sig om högre temperaturer än som uppstår vid själva malningen...

Bra att du ifrågasätter. Det finns så många "absoluta" sanningar i branchen och riktigt få människor som verkligen vet! Framförallt när man spanar in amerikanska ikoner som David Schormer... Framför lite kritiskt tänkande
 

marran

Well-known member
Jag skulle säga att det är just värmeledningen som är problemet.
Alltså att brottytan på kaffekornet får momentant en väldigt hög temperatur på ett väldigt litet område (där malskivan krossar den alstras ju friktionsvärmen i princip i brottytan), detta skulle väl teoretiskt kunna skapa nån form av taskig bismak. När det gäller varmt portafilter så kanske man inte kommer upp i de temperaturerna, och det leds över långsammare från metallen och gör att kaffet "svettas" istället, och därmed klistar sig mot kanten på filtret, har jag för mej DC skrev nånstans.

Om friktionsvärmen påverkas märkbart av en dubbling i rotationshastighet hos malskivorna vågar jag inte säga, men det man kan konstatera är att det skulle vara ett väldigt svårmätt fenomen, eftersom det är så ytterst liten del av kaffekornet som påverkas under väldigt kort tid, så behöver inte medeltemperaturen hos kaffet öka så mycket att det är mätbart. Undersöka kaffekornen med svepelektronmikroskop eller liknande kanske skulle göra susen?
 

andcar

Well-known member
Undersöka kaffekornen med svepelektronmikroskop eller liknande kanske skulle göra susen?
-Tar du på dig att göra undersökningarna också?
För i så fall gäller det väl bara att få Lars att göra en liten modifiering av kvarnen så den går att köra på hel och halv fart och skicka upp lite prover till dig. ;)
-Eller är det då man har nördat ner sig för mkt... :cool:
 

marran

Well-known member
hade jag haft mikroskopet så hade jag inte varit den som är den :), ge mej ett par år så jag hinner bli doktorand, då borde man kunna låna av universitetet

Jag har för mej dom skulle göra det på home-barista, man kan ju se vad dom kommer fram till.
 

Nickeh

Well-known member
En annan skillnade mellan kaffets uppvärming i kvarnen och i portafiltret/bryggruppen är ju mängden kaffe som kommer i kontakt med värmekällan.
I portafiltret och bryggruppen handlar det ju bara om de yttersta lagren utav pucken medans kvarnens malskivor påverkar varje enskillt kaffekorn.

Exakt hur det påverkar kaffet i slutändan vågar jag inte uttala mig om men jag har svårt att se att något utav "problemen" skulle vara uppenbara i ett blindprov. Perfektion i all ära men det känns som att man tenderar att börja i fel ända då man börjar gå på djupet gällande kvarnens effekt på kaffet.
 

zix

Well-known member
Ja, att ha kaffepulvret liggande i portafiltret (monterat i maskinen) är ju ingen bra idé. Låt det sitta där i fem minuter och försök sedan göra en espresso... bläh.

Nickeh sa:
det känns som att man tenderar att börja i fel ända då man börjar gå på djupet gällande kvarnens effekt på kaffet
Om du med det menar hur mycket värmen påverkar vid malning så håller jag helt med dig. Upphettning är väl knappast ett problem för kaffemalning i hemmet, såvida inte man använder sig av en skräpkvarn eller har helt utslitna malskivor.
Hur ofta kör man tio-tjugo dubbla på raken hemma? En doserarlös kvarn måste ju mala snabbt om den ska funka i kaffebar-miljö, särskilt om det är en av huvudkvarnarna. Därför görs malningen snabb och kvarnen byggs i övrigt för kafébruk. Santosen ser fin ut, tycker jag, har svårt att tänka mig ev. värmeutveckling som ett stort problem. Jösses vilken bjässe! Grattis!
 

Nickeh

Well-known member
Ja, att ha kaffepulvret liggande i portafiltret (monterat i maskinen) är ju ingen bra idé. Låt det sitta där i fem minuter och försök sedan göra en espresso... bläh.


Om du med det menar hur mycket värmen påverkar vid malning så håller jag helt med dig. Upphettning är väl knappast ett problem för kaffemalning i hemmet, såvida inte man använder sig av en skräpkvarn eller har helt utslitna malskivor.
Hur ofta kör man tio-tjugo dubbla på raken hemma? En doserarlös kvarn måste ju mala snabbt om den ska funka i kaffebar-miljö, särskilt om det är en av huvudkvarnarna. Därför görs malningen snabb och kvarnen byggs i övrigt för kafébruk. Santosen ser fin ut, tycker jag, har svårt att tänka mig ev. värmeutveckling som ett stort problem. Jösses vilken bjässe! Grattis!
Precis vad jag syftade på, extra påtagligt blir det ju på en maskin av denna kaliber som troligtvis inte tar speciellt lång tid på sig att mala kaffe till en dubbel.
 

MrBean

Well-known member
Borde inte knivarnas högre massa dämpa uppvärmningen eller tom kyla?

Det var väl en "ny" typ av kvarn i ropet för något år sedan som använde keramiska skivor, har för mig att tanken var lägre varvtal men bibehållen jämn kvalitet...
 

Lars

Well-known member
Perfektion i all ära men det känns som att man tenderar att börja i fel ända då man börjar gå på djupet gällande kvarnens effekt på kaffet.

Kan inte annat än hålla med om detta. Det finns ju viktigare parametrar, som t ex hur färska bönorna är. Det är mest för att det är kul att veta hur det ligger till egentligen. För min del, så ville jag ha en kvarn som malde "on demand", med så lite spill som möjligt där jag på ett enkelt sätt skulle kunna ha kontroll på doseringen från shot till shot.

Att den dessutom är snabb, är mest en bonus. Dock något som till och med imponerar på icke-nörden, som inte längre ifrågasätter varför man han spenderat en obscen mängd pengar på en pryl som inte ens hanterar mp3-formatet ;-)
 

zix

Well-known member
Kvarnen påverkar, inte tu tal om det. Ta tre olika kvarnar, så får du tre olika resultat. Det är själva "pulveruppvärmning"-grejen som jag inte tror har stor betydelse. Däremot spelar det stor roll om malskivorna är vassa eller ej, om kvarnen maler jämnt eller ej, hur malskivorna ser ut - eller om det är koniskt malverk, hur mycket/lite klumpar det blir, hur stor precisionen på ingående delar är o.s.v.
 

Lars

Well-known member
Jag är mycket nöjd med kvarnen. Den underlättar helt klart en "no touch approach" då jag inte behöver fördela ut kaffet i filtret. Jag maler, skakar filtret lite lätt och "dunkar" sedan filtret några gånger i tampmattan och tampar direkt. Kaffet rinner mycket bättre nu, men det beror troligen mer på att fördelningen blir bättre än att själva malningen har förbättrats. Dock en ren gissning från min sida.

Giotton kommer nog att hänga med ett tag till. Det känns inte som att det är läge att byta förrän det finns möjlighet till direktanslutning på ett smidigt sätt. Så länge jag håller mig till strikta flushscheman så tycker jag att jag har hyfsad koll på temperaturen. Klart att en dubbelkokare är smidigare, men jag kan inte motivera mig själv att lägga ut de pengarna som GS/3:a kostar. Man får mycket fin-kaffe för de pengarna.
 

Molarin

Well-known member
Hur är det att ställa om malningsgraden? Jag minns att de gick lite trögt när vi var på Kahls, ska det vara så eller finns det något knep för att förenkla?
 

mag

Well-known member
Tokfet kvarn du köpt! Men har du gjort en blindtest än? Samma böna, olika kvarnar, är det någon skillnad på slutresultatet och i så fall vad? Jämnare extraktion kan jag tänka mig, men smak?
 

Lars

Well-known member
Nej, ingen blindtest är gjord. Det finns ju inget att vinna på det när man redan har köpt den. Tänk om den är sämre...

Skämt åsido, så tror jag inte att den är så mycket bättre när det gäller själva malningen, utan det man vinner är bättre extraktion pga enklare dosering/fördelning i portafiltret. Det jag uppskattar är att jag i stort sett helt slipper spill, samt att den är tyst och väldigt snabb.
 

Lars

Well-known member
Nu såg jag din fråga Molarin. Det är lite trögare att ställa om malningsgraden jämfört med Macap:en, men inget som jag har upplevt som något problem. Det finns nog inget speciellt trick. Jag tycker inte att jag behöver justera malningsgraden så mycket eftersom jag dricker ungefär samma typ av kaffe även om sorterna varierar. En halvkilospåse varar drygt en vecka så jag tycker inte att jag märker att jag behöver justera malningsgraden för att kaffet har hunnit bli gammalt. När jag väl justerar så blir det oftast ett steg upp eller ner. Inte så mycket skruvande alltså.
 

Molarin

Well-known member
Är så avundsjuk man kan vara!!! Den skapar verkligen ett habegär. men priset njaa!

Priset är väl inte så farligt för att vara något av det bästa du kan ha bredvid din espressomaskin? Kvarnen är ju lika viktig som maskinen, eller hur?

För endast några (eller lite mer) tusenlappar extra mot vad en Mazzer kostar så får du så mycket power! Och en så snabb kvarn att du knappt hinner säga extraktion innan filterkorgen är fylld...

(Hör ni hur jag börjar motivera mig själv?) ;)
 

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,763
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp