Sänka temperaturen efter 1:a crack?

ake_l

Well-known member
Vad säger ni, skall man sänka temperaturen efter 1:a crack för att dryga ut processen?

På vissa ställen kan man läsa detta, t ex hos GoKaffe (har läst samma hos andra med):
"Ett annat tips är att sänka temperaturen vid första "crack":en så att bönan rostas varsammare fram tills andra "crack":en eller då man nått önskad rostningsgrad."

På SweetMarias.com (http://sweetmarias.com/roasting-VisualGuideV2.html) står det följande, vilket ju talar emot?

"Since first crack is an exothermic reaction, the beans are giving off heat in first crack, but the quickly become endothermic, meaning that a roaster that is not adding enough heat to the process will stall the roast at this point ...not a good thing. Once caramelization begins (340-400 degrees internal bean temperature) a roast that looses heat will taste "baked", perhaps due to the disruption on long-chain polymerization."
 

baz

Member
Jag har läst att bönorna är endotermiska fram till precis innan 1st crack, alltså att bönorna tar åt sig av värmen. Under 1st crack blir de exotermiska, vilket är logiskt med tanke på att vattnet i bönorna då har blivit ånga och expanderat vilket medför att bönorna "exploderar" och avger värme.
Efter 1st crack blir bönorna åter igen endotermiska.

I mina mest lyckade rostningar har jag sänkt värmen ca 30 sek - 1 min in i 1st crack för att sedan höja den igen 2 minuter senare...

Om man håller för hög värme under cracken är det risk att rostningen accelererar för fort och smakerna inte hinner utvecklas tillräckligt (men det är spekulation från min sida utifrån vad jag läst).
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Det är inte en motsägelse tolkar jag det som. Det handlar om att göra så att inte rostningen går så rasande fort som den kan göra mot slutet, inte att sluta värma helt så att rostningen avstannar. Ser att du kör med Gene Café, det finns en hel del tips från de som använder denna rostare att läsa om på webben. Jag drar ibland ned temperaturen till ca 230 grader då rostningen är mitt i första cracken för att ta det lite varligare fram till 2:a. Men nu bryter jag innan oftast då jag allt som oftare inte tar kaffet mot 2:a cracken...(ska sluta tjata om detta, snart :))

Johan Ekfeldt från Johan & Nyström tipsar t ex om:
Vid första cracken skall man sänka temperaturen. Genom att kaffet spricker talar det om att det inte klarar av att ta in mer värme, utan istället skickar ut värme. Således kommer värmen både från bönorna själva och den metod som man använder för att rosta kaffet.

Mellan första cracken och andra så händer det en massa saker kemiskt i bönan. Här kan man experimentera med olika tider för att få olika resultat. När väl andra cracken börjar så inleds karamelliseringen och då går det snabbt. Ju längre in i andra cracken desto mer bitterhet i smak och mer olja på bönorna.
 

ake_l

Well-known member
OK, jag kanske skall testa att sänka då.
Jag har senaste gångerna med Genecafen satt den på 225 C (från början) för dra ut på processen, men det är kanske bättre att börja högt för att sedan sänka?
 

zix

Well-known member
Om du ska börja högt eller inte beror på...
Många varmluftsrostar ger generellt väldigt jämna och fina resultat trots att man öser på i början. Om inte så kan man låta bönorna få tid att jämna ut sig genom att sänka värmen under och strax efter första crack.
Du får testa och jämföra resultatet! Försök håll ögonen på hur bönorna ser ut och verkar reagera under hela tiden: vissa sorter klarar inte ett alltför häftigt rostande i början, för andra är det helt OK eller till och med bättre. Min gamla popcornrost, salig i åminnelse, var fantastisk vad gäller jämn rostning. Men ändå var det vissa bönor som inte alls tyckte om att rostas i den, utan som trivdes bättre under varmluftspistolen i skålen, och i några fall ännu bättre i ugn.

Tittade man så närmare på en böna i taget så såg man: popcornrosts-rostade bönor såg mer jämna ut jämfört med ugnsrostade när man tittade på dem "i grupp". Men varje böna i sig var fläckigare, rynkigare och ojämnare med popcornrosten. Inte så få var "trasiga", alltså smådelar hade lossnat under rosten, små "chips" liksom, om liknelsen går hem. Ser ut ungefär som när man har haft en blåsa på fingret och drar av den torra huden.

Med varmluftspistolen blev de jämförelsevis mindre fläckiga och mängden "chips" var mindre. Med ugnen (utan varmluft) var det i stort sett helt borta, fast tittade man på bönorna i grupp var de ojämnare.

Så vilken rostning var egentligen jämnast och snällast mot bönan?

Jag kom till sist fram till att det i slutänden är smaken som får vägleda från fall till fall. Men jag vill alltid undvika att "stressa" bönorna så att de spricker eller chipsar av sig. Det kan försämra smaken, men på vilket sätt måste du själv pröva dig fram till.

Så när du har gjort en rostning med hög värme i början,titta på hur bönorna har klarat det. Fler trasiga? Smaka isåfall och jämför! Var dessa bönor lika bra i smaken? OK, fortsätt så då. Sämre? Sänk värmen igen i början.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,723
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp